14 Ocak 2013 Pazartesi

Sarımsak Faydaları Nelerdir?

sarımsak faydaları nelerdirBazı yiyecekler vardır, tadına ve aromasına bayılırız fakat kokusundan dolayı tüketmek istemeyiz. Keskin ve çok da hoş olmayan kokusu ile diğer insanları rahatsız edeceğimizi düşünürüz. İşte soğan, sarımsak bu tip sebzelerden en bilinenleridir. Çoğumuz soğandan yada sarımsak yemekten çok büyük bir zevk alırız, fakat yedikten sonra ağzımızın kötü koktuğunu ve diğer insanların rahatsız olacağını düşünürüz. Dışarı çıkmak istemeyiz yada diğer insanlarla diyalog kurmaktan kaçınırız. Aslında dişlerimizi fırçalamak, ağzımıza birkaç diş karanfil atmak gibi çözümler ağız kokusunu bir parça önlese de rahatsızlığımız devam eder. Eğer siz de bu leziz sebzeleri çiğ olarak tüketip ağız kokusuna sahip olmak istemiyorsanız ya pişmiş tüketmelisiniz yada yedikten sonra dışarı çıkmamalısınız. Halbuki şöyle kıvamında üzerinde nane gezdirilmiş bir cacık, süslenmiş bir çoban salatası yada soğan salatası ne kadar da zevkle tükettiğimiz yiyeceklerdir. Şifası bol olan bu sebzeleri elinizden geldiğinde çiğ tüketmeli ve sağlığınıza sağlık katmalısınız. Yazımızda şifası bol olan soğan sarımsak ikilisinden biri olan sarımsak faydaları konusundan bahsedeceğiz.

Sarımsak Diğer İsmi ve  Özellikleri

sarımsak yağıHemen hemen her evde bulunan bu şifalı sebzenin latince ismi Allium sativum'dur. Anavatanı ile ilgili birçok söylentiler bulunmakla birlikte Hindistan, Çin, Orta Asya'da bu söylentiler arasındadır. Tarihe baktığımızda çok eski çağlarda bile Çin'de bu şifalı sebzenin ilaç yapımında kullanıldığı görülmektedir. Mısır'daki eski mezarların başında da kalıntılarına rastlanmıştır. Ülkemizde de rahatlıkla yetiştiriciliği yapılmaktadır. Savaş yıllarında bile tedavi amacıyla kullanılmıştır. Yani yüzyıllardan beri şifası bilinmektedir. Şifasının yanında yemeklere verdiği vazgeçilmez tat da ayrı bir konudur. Her ne kadar keskin bir kokusu olsa da tadı vazgeçilmezdir. Pişirilerek yada pişirilmeden de tüketilir. Özellikle sarımsak yağı günümüzde oldukça popüler bir hal almıştır. A, B1 ve C vitaminleri içerir. Ayrıca selenyum ve çinko da ihtiva eder.

Sarımsağın Faydaları

sarımsakŞifası yüzyıllardır bilinen, birçok hastalığın tedavisinde çok eski zamanlardan beri kullanılan bu şifalı sebze, savaş zamanlarında bile tedavi amaçlı kullanılmıştır. Savaşın olduğu sırada tifo, dizanteri ve veba gibi hastalıkların henüz çaresi bulunmadığı dönemlerde bu tip hastalıkların tedavisinde önemli rol oynamıştır. Dünya çapında grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış ayları hastalıklarının vazgeçilmez antibiyotik bitkisidir. Ayrıca hipertansiyon yani yüksek tansiyona karşı tüketildiği de herkes tarafından bilinir. Hipertansiyona karşı çiğ olarak yenilmelidir. Kandaki kolesterol oranını dengeler. Kan şekerini düzenler. Bunun sonucunda da şeker hastalığına fayda sağlar. Hipoglisemik etkiye sahiptir. Günümüzde sıkça rastlanan kanser türlerini önlemesi de sarımsağın faydaları arasındadır. Özellikle meme kanseri ve prostat kanserine yarar sağlar. Bağışıklık sistemini harekete geçirerek tümörlerin ortaya çıkışını engeller. Bakteri ve hastalıklara neden olan mantar oluşumunu engeller. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Astım bronşite faydalı olması da sarımsağın etkileri arasındadır. Diş ağrılarını da geçirir.

Sarımsak Zararları veya Yan Etkileri

Mide rahatsızlığı olanların çiğ yerine pişmiş şekilde tüketmeleri tavsiye edilir. Bazı ilaçlar kullanıyorsanız alerjik reaksiyonlara sebep olabilir, tüketmekten kaçınmalısınız.

Sarımsak Faydaları Nelerdir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder