18 Ocak 2013 Cuma

Zencefil Faydaları Nelerdir?

zencefil faydalarıAslında bir çoğumuzun büyük marketlerde gördüğü ve ne olduğunu tam olarak bilmediği bir bitki olan zencefil, birçok kişinin mutlaka tüketmesi gereken bir bitkidir. Birçok şifası bulunan bu yararlı bitki aslında ulaşılması çok kolay bir bitkidir. Özellikle baharat olarak kullanabilir ve yemeklerinize tat katabilir. Zencefil çayı da şifa kaynağıdır. En kolay kullanacağınız ve şifa bulacağınız şekli baharat olarak kullandığınız şeklidir. Yazımızda bu şifalı bitkinin ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlatmayı hedefliyoruz. Ayrıca şifası bol olan bu bitkiyi tanımanın yanında faydalarını da anlatacağız. Başlıklarda zencefil faydaları nelerdir, bu şifalı bitki nedir ve nerelerde yetişir gibi konulardan bahsedeceğiz.

Zencefil Nerelerde Yetişir?

zencefil çayıTürkiye'de yetişmemesine rağmen birçok ülkeden ülkemize getirilmektedir. Ülkemizin iklimi bu şifalı bitkinin yetiştiriciliği için uygun değildir. Bölgelere göre zencebil adıyla da anılan bitkinin latince ismi Zingiber officinale'dir. Bu şifası bol olan baharatın Kur'an'da bile adı geçmektedir. Kökleri baharat ve çay yapımında kullanılmak suretiyle tüketilir. Kahverengi patates renginde kabukları vardır. Kök zencefil yemeklere eklenerek mutfaklarda kullanılabildiği gibi şifası bol olması sebebiyle sağlık için de kullanılır. Hindistan ve Çin başta olmak üzere bir Asya bitkisidir. Çok eski zamanlardan beri Avrupa'da kullanılmaktadır. Nemi yüksek bölgelerde yetişir, sarı renkte çiçekler açar. Zingerone zingiberene, fellandren ve kamfen gibi maddeler içerir.

Zencefilin Faydaları

Birçok hastalığa fayda sağlayan bu bitki, yaklaşık 5000 yıldır tıpta kullanılmaktadır. Baş ağrısı, omuz ağrısı ve kas ağrısı çekenler mutlaka kullanmalıdır. Birçok ülkede özellikle Japonya'da masaj yaparken sırt ağrıları için kullanılır. Burun tıkanıklığı, soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi kış hastalıklarının kolay atlatılmasına yardım eder. Özellikle çayı kış aylarında bolca tüketilmelidir. Öksürüğe fayda sağlaması da zencefilin faydaları arasındadır. Gut hastalığı tedavisinde de kullanılır. zencefilİshal ve karın ağrısına karşı fayda sağlar. Adet ağrısı çeken bayanların başvurması gereken yegane bitkilerdendir. Adet sancısından kıvranmaya artık son verin ve siz de bu şifalı baharatı çay olarak kullanmaya başlayın. Afrodizyak etkisi de vardır, böylece cinsel hayatınızın düzenlenmesine yardım eder. Sindirim sistemini düzenler. Astım hastalığına karşı kullanılması da zencefilin yararları arasındadır. Kimyon, karanfil, zerdeçal gibi keskin bir kokusu vardır. Sindirimi hızlandırdığı için zayıflamaya da yardımcı olur, obeziteyi engeller. Ses kısıklığına iyi gelir. Romatizma hastalıkları ve eklem ağrılarını geçirir.

Zencefil Nasıl Kullanılır?

Bitkinin özellikle kökü tüketildiği gibi kök kısmı işlenerek çeşitli yiyecekler de elde edilir. En popüler tüketim şekilleri zencefil çayı ve baharatı olarak tüketilmesidir. Fakat birçok ülkede çok çeşitli şekillerde tüketilebilir. Örneğin, Çin, Japonya, Hindistan, Endonezya ve Tayland gibi ülkelerde tavuk yapımında ve konserve olarak bolca tüketilir. Zencefil suyu sıkılarak da suşi ile içilir. Taze, kurutulmuş, salamura veya şekerleme yapılarak da kullanılır. Zencefilli süt yatmadan içilirse rahatlama ve iyi bir uyku sağlar. Zencefil çayının limon ve bal eklenerek tüketilmesi önerilir.

Zencefil Kimler Kullanmamalıdır?

Ülser gibi mide rahatsızlığı olan kişiler uzak durmalıdır. Kalp hastalığı olanların da tüketmemesi tavsiye edilir.

Zencefil Faydaları Nelerdir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder