26 Şubat 2013 Salı

Ayçiçek Yağı Nasıl Kullanılır?

ayçiçeği yağıYemeklerde, salatalarda vazgeçilmez olan malzemeler genellikle salça, yağ ve soğandır. Evlerde çoğunlukla ayçiçek yağı kullanılır. Bu malzemeler olmadan birçok yemek yapılamaz ve aynı zamanda bu malzemeler yemeklere tat verir. Tabii çeşitli olan bu malzemeleri kullanırken, kullanılması gereken ölçü çok önemlidir. Eğer fazla miktarda kullanılırsa, yemeğin tadını değiştirebilir. Özellikle yemeklerde çok yağ kullanmak sağlıklı olmayabilir. Salça ve soğan ise yemeğin lezzetini arttırır. ayçiçekFakat yağ kullanmadan da yemek yapılmaz. Ayçiçek yağı, mısır özü yağı, zeytinyağı ve son zamanlarda popüler olan kanola yağı yemekler için kullanılan ve herkes tarafından bilinen yağlar arasındadır. Katı yağlar ve tereyağı gibi hayvansal kaynaklı yağlar da pilav, makarna gibi yemeklerde bir miktar kullanılsa da bitkisel özlü yağlar, sağlık açısından daha faydalıdır. Bu sebeple yemeklerinizde bir miktar tereyağı, margarin gibi hayvansal kaynaklı katı yağlar kullansanız da, genellikle bitkisel özlü yağlar kullanmaya dikkat edin. Ayçiçeği yağı evlerde sıkça kullanılan yağlar arasında başta gelir. Tabii bu yağların sağlık açısından yararları da bulunmaktadır. Peki sağlık yönünden faydalarından yararlanmak için bu şifalı ve faydalı yağları nasıl kullanmalıyız? Özellikle ayçiçek yağı nasıl kullanılabilir?
  • Ayçiçek Yağı Nasıl Kullanılır?

Ayçiçek yağı genel olarak yemeklerde kullanılır. Fakat hastalık tedavilerinde istenilen etkilerin sağlanması için soğuk presle elde edilen ayçiçeği yağı 10-15 dakika yani ağızda beyaz hale gelene kadar gargara yapılmalıdır. Bu şifalı yağ içilmez ama gargara olarak kullanıldığında uykusuzluk, kronik baş ağrısı ve asabiyete iyi gelir. Ayrıca ağızdaki zararlı bakteri ve molekülleri yok eder. Vücudun zehirlerden temizlenmesine yardımcı olur.
  •  Ayçiçek Tohumu Nasıl Kullanılır?

ayçiçek yağıToplanan ayçiçek tohumları ezilerek lapa haline getirilir. Yara, çıban gibi hastalıklara bu şekilde uygulanır.
  • Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Ayçiçeğini Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?

Yüksek kalorili bir bitki olduğu için çok önemli bir enerji kaynağıdır. Yüksek oranda E vitamini ve oleik asit içermesi sebebiyle birçok hastalığa iyi gelen bu şifalı bitki, çeşitli şekillerde günlük hayatımızda kullanılabilir. Ayçiçeği yağı çerez olarak tükettiğimiz çekirdeklerinden elde edilir. Ayçiçeği yağları sıvı yağ olarak yiyeceklerimizi pişirmek, yemeklere tat vermek üzere salata, kızartma ve konservelerde kullanılabilir. Ayrıca ayçiçeği çekirdekleri yani tohumları günlük olarak 40 gr. civarında tüketilirse vücuda yarar sağlar. Çekirdek yemeyi hemen hemen herkes sever. Hatta kimi insanların çekirdek yemekten dudakları yara olur. ayçiçek çekirdekFazla tuzlu çekirdek tüketmemelisiniz. Özellikle yüksek tansiyon hastaları çok fazla tuzlu çekirdek yememelidir. Fakat kararında, belli bir miktarda çekirdek tüketmek vücuda fayda sağlar.
  • Ayçiçek  Zararları - Yan Etkileri

Bilinen çok büyük bir zararı yoktur. Fakat fazla ayçiçek yağı, kalp damarlarını tıkayabileceği, şişmanlatıcı etki yapabileceği yani obezite etkisi oluşturabileceği ve kansere sebep olabileceği tehlikeleri yüzünden kullanılmamalıdır.

Ayçiçek Yağı Nasıl Kullanılır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder