17 Şubat 2013 Pazar

Domates Sosu Nasıl Hazırlanır?

domates sosuMakarnalar, pilavlar yemeklerin yanında vazgeçilmez yiyeceklerdir. Hele ki soslar ve çeşitli sebzeler, baharatlar ilave edilerek çok farklı ve harika tatlar elde edilebilir. Domates sosu, kekikli, naneli hazırlanan soslar, biber, havuç ve bezelye gibi eklenen sebzeler sayesinde bu yiyecekler çok farklı tatlar kazanır. İşten geç mi geldiniz, yemek yapmaya vaktiniz mi yok? O halde makarnalar tam size göredir. Tam bir akşam yemeği kurtarıcısı olan makarnalar herkes tarafından sevilerek tüketilir. Hele ki soslu olanlar afiyetle yenir. Çocuklar da makarnaları çok sever ve severek tüketir. Özellikle makarna öğrenci mutfaklarından eksilmeyen yemektir. domates soslu makarnaÖğrenciler çok fazla maliyeti olmayan fakat doyurucu yiyecekleri tercih eder. Makarna da bu yiyeceklerin başında gelir. Salça ile birlikte hazırlanan sos da ilave edilince yoğurt ile birlikte sık sık tüketilir. Peki bu kadar sık tüketilen, hazırlanması kolay olan makarnaya domates sosu nasıl hazırlanır?

Domates Sosu Nasıl Hazırlanır?

Domates sosu yapımında kullanılmak üzere 3-4 adet orta boy domates seçilir. Seçilen bitkiler yıkandıktan sonra rendelenir. Rendelenen bitkilerin içine tuz, nane, kekik gibi baharatlar eklenerek tavada orta ateşte 5-10 dk. kavrulur. Domates sosu servise hazırdır.

Domates Salçası Nasıl Hazırlanır?

Salçası için mümkünse ezilmiş, yumuşak olanlar tercih edilir. Domates salçası için kullanılacak bitkiler yıkanır, çürük yerleri varsa temizlenir, kabukları soyulur ve doğranır. Doğrandıktan sonra bir gece bu şekilde bekletilir. Ertesi gün kevgirden geçirilir. Kevgirden geçirmekteki amaç çekirdeklerini ayırmaktır. Çekirdekleri ayrıldıktan sonra tencereye konur ve 15-20 dk. kaynatılır. Daha sonra kaynayan bitkilerin suyu süzülür, tuz eklenir ve iyice karıştırılarak istenilen kıvama gelinceye kadar güneşte bekletilir. Salçası böylelikle hazırlanmış olur.

domates suyuDomates Turşusu Nasıl Hazırlanır?

Domates turşusu hazırlamak için 4-5 kg yeşil domates,  2 baş sarımsak, 8-10 adet kadar cin biberi, 1 lt. sirke ve 5 bardak su ile 1 yemek kaşığı tuz kullanılır. Turşu için hazırlanan bitkiler iyice yıkandıktan sonra ister doğranır isterse çatal ile birkaç yerinden delinebilir. Turşunun tamamını alacak şekilde bir cam kavanoz ya da cam bidon seçilir. Domatesler kavanozun içine yerleştirilir, sarımsakların kabukları soyulur ve biberlerin uç kısımları kesildikten sonra, sarımsak ve biberler bitkilerin üzerine eklenir. Bu karışıma sirke ve tuz eklenir, kavanozun kalan kısmı da su ile doldurulur. Kavanoz sıkıca kapatılır ve 3-4 hafta serin, güneş görmeyen bir yerde saklanır. Daha sonra tüketim için turşu servise hazırdır.

domates salçasıHerhangi Bir Hastalığımız Olmadan Domatesi Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?

Gerek çorbası, gerekse salçası ve turşusu günlük hayatımızda yoğun tükettiğimiz yiyeceklerdir. Bu şifalı bitkinin vücut için birçok yararı bulunması sebebiyle günlük hayatta tüketilmesi birçok hastalığa yakalanmayı önler. İçinde bulunan karoten ve likopen maddeleri sayesinde vücudun direncini arttırır, hastalıklara karşı direnç sağlar.

domatesDomates Zararları Veya Yan Etkileri

Bilinen bir zararı yoktur, fakat alerjisi olan kişilerin çok fazla domates tüketilmemesi önerilir.

Domates Sosu Nasıl Hazırlanır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder