10 Mart 2013 Pazar

Kakao Yağının Faydaları

kakaoTatlı yiyecekleri hemen hemen herkes sever. Hele ki çikolata, baklava, çok çeşitli kekler ve kurabiyeler herkesin vazgeçilmezleri arasındadır. Özellikle kadınlar fazla tatlı ve çikolatalı ürünler yiyerek kilo almaktan yakınır. Çikolatalı ürünlerin yapımında kakao ve kakao yağı sıkça kullanılır. Çocuklar da bakkala, markete yada çarşıya çıktıklarında annelerinden veya babalarından ilk istedikleri şey çikolatadır. Fıstıklı çikolata, fındıklı çikolata, badem, üzümlü derken günümüzde birçok çeşidi mevcuttur. kakao çikolataMisafir geleceği zaman, hanımlar hemen tuzlu ve tatlı çeşitler olmak üzere birçok yiyecek hazırlar. Tatlı çeşitlerin içinde mutlaka çikolatalı kek, yada toz şeklinde kakao karıştırılmış bir kurabiye bulunur. Peki her yerde bu kadar çok kullanılan bu lezzetli bitkinin yağının başka kullanım alanları var mıdır? Yada kakao yağı faydaları nelerdir?

Kakao Yağının Faydaları ve Yararları Nelerdir?


Birçok alanda kullanılan ve keklere, pastalara, dondurmalara lezzet katan bu yağın latince adı theobroma cacao'dur. Ülkemizde halk arasında hint bademi olarak da isimlendirilir. Aslında bizim toz halde yada yağ halinde evlerimizde kullandığımız bu bitki, bir ağaçta yetişmektedir. Ağaçtan toplandıktan sonra tohumlarının yağı çıkarılır veya toz haline getirilir. Daha sonra işlenerek kullanıma sunulur. Bu ağaç, özellikle sıcak bölgelerde, Orta Amerika ve Güney Amerika'da yetişir. Aslında kahve üreticiliğinde olduğu gibi ağacın meyveleri toplanır ve işlenir. Peki bu bitkinin yağının yani kakao yağının faydaları nelerdir?

  • Bu şifalı yağ çok eski zamanlardan beri hastalıkların tedavisinde kullanılır. Ortaçağda birçok hastalığın tedavisinde merhem olarak kullanılmıştır. Bağırsak parazitlerinin düşürülmesine yardım eder.

  • Hemoroid yani basur birçok kişinin canını sıkan bir rahatsızlıktır. Kimi insanlar bu rahatsızlıkları olduğunu söylemeye bile çekinirler. Özellikle katı yiyecekleri fazla tüketmekten ortaya çıkan bu rahatsızlık için de bu şifalı yağın etkisi büyüktür. Bu yağı kullanarak basur yani hemoroid rahatsızlığına çözüm bulunabilir.

  • Hamile kadınlar hamilelikleri boyunca oluşan çatlaklardan yakınır. Vücutlarında daha önce görmedikleri çatlaklar ve yarıklar oluşabilir. Hamilelik sebebiyle alınan kilolar doğumdan sonra verilmeye başlanınca çatlak oluşması doğaldır. Fakat hiç kimse bu tür çatlakları ve yarıkları vücudunda görmek istemez. İşte çatlakları yok etmesi, yarıklara fayda sağlaması da kakao yağının faydaları arasındadır. Gebe kadınlar hamilelikleri boyunca bu şifalı yağdan kullanırlarsa çatlaklarının oluşmadığını göreceklerdir.


  • kakao yağıYazın plajda, kumsal güneşlenmeyi kim sevmez ki? Hele bir de güneşlendiğimiz belli olsun diye cildimizin, tenimizin bir parça olsun kararmasını, güneşten yanarak bronzlaşmasını isteriz. Bunun için tabii ki direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmak yanlıştır. Mutlaka bir koruyucu yağ, jel, losyon yada güneş kremi kullanılmalıdır. Fakat tüm bunların yanında sağlıklı bir şekilde bronzlaşmak istiyorsanız tercihiniz yine bu etkili yağ olmalıdır. Bu yağı güneşe çıkmadan cildinize sürdükten sonra güneşlenirseniz, mutlaka bronz bir cilde sahip olacaksınız.

  • Yazın yada kışın dudaklarınızın çatlamasından mı şikayet ediyorsunuz? Dudaklarınız kuruyup çatlıyor ve acıyor mu? İşte adresiniz yine bu etkili yağdır. Dudaklarınıza bir parça bu yağdan sürerek çatlamalarını önleyebilirsiniz.


  • kakao ağaçtaHassas ciltler için de koruyucu bir tabaka oluşturur.


Kakao Yağı Kullanımı



  • Evlerde misafirler için hazırlanan pasta, kek yapımında kullanılabilir.

  • Güneşin zararlı ışınlarından korunmak ve bronzlaşmak için plajda, kumsalda kullanılabilir.

  • Ciltte çeşitli nedenlerle oluşan çatlak ve yarıklar için de kakao yağı kullanılabilir.


Kakao Yağının Faydaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder