30 Mart 2013 Cumartesi

Yayla Çorbası Nasıl Yapılır?

Kış aylarından ilkbahar aylarına doğru yol almaktayız. İlkbaharın gelmesiyle havalar ısınmaya başladı. Havaların ısınmasına rağmen bazı günler yağmurlu, bazı günler ise rüzgarlı havalar ile karşılaşmaktayız. Bu durumda da hastalıklara yakalanma oranımız daha da yükseliyor. Hastalıklara karşı kendimizi korumak için bazı önlemler almak zorundayız.

yayla çorbasıYayla çorbası, tarhana çorbası, domates çorbası, tavuk sulu çorba gibi çorbalar herkesin içini ısıtır. Bu şifalı ve leziz çorbalar sayesinde hem hastalıklardan korunmuş hem de vücudunuz için fayda sağlamış olacaksınız. Misafir geldiğinde de sulu yemek, pilav, makarna yada tatlılar yemeden önce yemeğe ilk olarak harika ve dumanı tüten, sıcacık bir çorbayla başlanır. İçilen çorbanın ardından içi ısınan herkes dışarıdaki soğuk havayı unutur. Peki tüm bu çorbaların içinde yer alan yayla çorbası nasıl yapılır, yapılışı ve tarifi nasıldır? Bu leziz yayla çorbası için kullanılacak malzemeler nelerdir?


Yayla Çorbası Malzemeleri



  • yoğurtlu çorba1 kase arpa şehriye veya tel şehriye

  • 5-6 bardak su

  • 2 yemek kaşığı un

  • 5-6 yemek kaşığı yoğurt

  • 1 adet yumurta

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ

  • Yarım çay kaşığı kırmızıbiber

  • Yarım çay kaşığı nane


Yayla Çorbası Tarifi



  • Bu leziz ve enfes tadı olan yayla çorbası bazı yerlerde yoğurtlu yayla çorbası şeklinde de isimlendirilir. Bunun sebebi içerisindeki malzemelerde yoğurt bulunmasıdır.

  • 1 kase arpa şehriye yada tel şehriye yıkanır ve tencereye dökülür. Şehriyelerin üzerine 5-6 bardak su ilave edilir.

  • Şehriyeli su üzerine 1 çay kaşığı tuz ilave edilir.

  • Şehriyeler su ile birlikte orta ateşte yumuşayana kadar pişirilir.

  • Şehriyeler bir taraftan pişerken, diğer taraftan bir kase içine 2 yemek kaşığı un koyulur.


  • yoğurtlu yayla çorbasıUnun üzerine 5-6 yemek kaşığı yoğurt ilave edilir. Yoğurdun sadece katı tarafından değil, sulu tarafından da koyun.

  • Yoğurt ve un karışımının üzerine 1 adet yumurta kırılır.

  • Yoğurt, un ve yumurta güzelce çırpılır.

  • Şehriyeler yumuşayana kadar piştiyse hazırladığınız yoğurtlu un karışımını şehriyelerin üzerine ilave edin.

  • 5-6 dakika kadar yoğurt ile şehriyeleri karıştırın.

  • Son olarak yayla çorbası için küçük bir kaba 3 yemek kaşığı yağ koyun. Üzerine yarım çay kaşığı kırmızıbiber ile yarım çay kaşığı nane ekleyin. Bu karışımı ocakta birkaç dakika ısıtın.

  • Isındıktan sonra naneli yağı çorbaya dökün.

  • Çorbayı son bir kez karıştırın ve altını kapatıp ocaktan alın.


İşte bu leziz ve harika çorbayı yapmak bu kadar basit ve kolaydır. Pratik ve kolay bir şekilde bu leziz çorbayı hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun. Ayrıca çorbanızı kaseye koyduktan sonra üzerine karabiber ekleyerek tüketebilirsiniz. Bu şekilde çorbanın lezzetine lezzet katacaksınız.

Bu leziz çorba aynı zamanda şifa kaynağıdır. Yoğurt, yumurta, nane, kırmızıbiber gibi şifalı ve faydalı malzemeler içermesi sebebiyle vücudu hastalıklara karşı korur. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun direnç kazanmasını sağlar. Sizde bu şifalı yayla çorbası sayesinde hastalıklara karşı kolayca korunabilirsiniz.

Yayla Çorbası Nasıl Yapılır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder