12 Nisan 2013 Cuma

Pazı Dolması Nasıl Yapılır?

pazı dolmasıİlkbaharın yüzünü gösterdiği günleri yaşıyoruz. Havalar ise bazen güneşli ve bazen yağmurlu olarak devam ediyor. Tabii kış aylarından bahar aylarına geçerken bu şekilde hava değişiklikleri yaşamak normaldir. Hava geçişleriyle birlikte sebze ve meyve geçişleri de yaşamaktayız.

Kışın bolca tükettiğimiz ıspanak, lahana, pırasa yada kereviz gibi sebzelerin yerini pazı, bakla, bamya gibi ilkbahar sebzeleri almaktadır. Portakal, elma, mandalina yada greyfurt gibi meyvelerin yerine ise böğürtlen, ahududu, çilek yada dut gibi meyveler pazarlarda ve manavlarda çoktan yerini almış durumdadır. İşte hal böyle olunca biz de ailemize ve misafirlerimize mevsime uygun sebzeler ile yemekler hazırlamaktayız. Kışın bolca pişirdiğimiz ıspanak kavurması, karnabahar kızartması, lahana sarması gibi yemeklerin yerine pazı dolması, bakla yemeği, bamya pazı sarmasıçorbası yada bamya yemeği gibi yemekler hazırlıyor ve afiyetle yiyoruz. Bu bahsettiğimiz yemeklerin içinde yer alan ve afiyetle tüketilen pazı dolması nasıl yapılır, tarifi ve yapılışı nasıldır, bu leziz dolma tarifi için gerekli malzemeler nelerdir?

Pazı Dolması Malzemeleri



  •  Yarım kilo pazı

  • 1 su bardağı pirinç

  • 2 adet orta boy soğan

  • 8-10 dal maydanoz

  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ

  • 1 yemek kaşığı salça

  • 1 çay kaşığı tuz

  • Yarım çay kaşığı karabiber

  • Yarım çay kaşığı kırmızıbiber

  • Yarım çay kaşığı nane

  • Yarım çay kaşığı kekik

  • Yarım çay kaşığı kimyon


Suyu için;

  • Yarım limon suyu

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Yarım çay kaşığı tuz

  • Yeterli miktarda su



pazıPazı Dolması Tarifi



  • Bu leziz sarma tarifi için öncelikle kaynar suya pazı bitkileri birkaç dakika sokulup çıkarılır. 

  • Yumuşayan bitkilerin damarların ortalarından çıkararak sarılacak şekilde kesilir.

  • Dolma içi için, öncelikle pirinçleri temizleyerek güzelce yıkayın.

  • Soğanların kabuklarını soyun ve yıkayın. Yemeğe doğranır şekilde küp küp soğanları pirinçlerin üzerine doğrayın.

  • Maydanozları da yıkayıp soğan ve pirinçlerin üzerine doğrayın.

  • 1 yemek kaşığı salça ve 2 yemek kaşığı sıvıyağı da malzemelere ekleyin.

  • 1 çay kaşığı tuz ve karabiber, kırmızıbiber, nane, kekik, kimyon gibi baharatlardan yarım çay kaşığı ekleyin.

  • Tüm malzemeleri güzelce karıştırın.

  • Hazırlanan harcı iç malzemesi olarak pazıların içine koyun ve dolma şeklinde sarın.

  • Bu leziz ve şifalı sarma tarifi için sarılan dolmalar tencereye dizilir.


  • pazı dolması tarifiDolmaların üzerine dökmek için su hazırlanır.

  • Dolmaların üzerine çıkacak kadar suyun içine yarım limon suyu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve yarım çay kaşığı tuz eklenir.

  • Hazırlanan su dolmaların üzerine dökülür.

  • Dolmalar yumuşayana kadar bu leziz yemek pişirilir.

  • Afiyet olsun.

  • Bu enfes dolmayı yoğurt ile birlikte iştahla tüketebilirsiniz.


İşte bu leziz ve şifalı yemek bu kadar pratik ve lezzetlidir. Bu enfes yemeğin sağlık için de birçok faydası vardır. Pazı dolması sayesinde hem akşam yemeği için kolay bir yemek hazırlayabilir, hem de sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bu yemek ile hastalıkları önlemeniz de mümkündür. Siz de pazı tüketerek sağlığınıza sağlık katabilirsiniz.

 

Pazı Dolması Nasıl Yapılır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder