31 Ocak 2013 Perşembe

Pirinç Pilavı Tarifi

pirinç pilavı tarifiHerkesin evinde pişen yemeklerin yanına ya bir çorba yada pirinç pilavı, bulgur pilavı, makarna gibi yiyecekler yapılır. Sulu yemeklerin yanına ekstra yapılan bu yiyecekler, hemen hemen herkes tarafından iştahla yenir. Önden sıcacık bir çorba içilir, daha sonra ise sulu yemeğin ardından makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler tüketilir. Sadece sulu yemeklerin ardından değil, lokantalarda da salataların, haşlanmış yiyeceklerin yanına mutlaka bu tarz yemekler eklenir. Örneğin haşlanmış brokoli, karnabahar yanına mutlaka bir parça pilav da ilave edilir. Mevlitlerin de vazgeçilmezi bu yiyecektir. Haşlanmış ve kemiksiz tavuk eti ile birlikte hazırlanan bu yiyecek, ayran ile birlikte servis edilir. Mevlitlerde mutlaka servis edilen bu yiyeceklerin ardından nefis bir tatlı yada irmikli bir revani ikram edilir. Kış aylarında neredeyse gelenek haline gelen nohut, kuru fasulye, bezelye gibi sulu yemeklerin ardından da yine bu şifalı yiyecek pişirilir. Çin ve Japonya gibi ülkelerde bolca tüketilen ve hemen hemen her yemeğe konulan pirinç, ülkemizde belirli yiyeceklerin yapımında kullanılır. Peki mevlitlerde vazgeçilmeyen, birçok yemeğin yanına hazırlanan bu pirinç pilavı tarifi nasıl yapılır?

Pirinç Pilavı Malzemeleri (4 kişilik)

  • 2 kase pirinç
  • 4 kase su
  • Yarım çay bardağı arpa şehriye veya tel şehriye
  • Bir yemek kaşığı tereyağ
  • pirinç pilavıBir yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 çay kaşığı tuz

Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Yaklaşık bir saat önceden pirinçlerin içindeki çöpler, taşlar temizlenir. Yıkandıktan sonra bir kaba alınarak üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edilir ve bekletilir. Bekletilmesinin sebebi bu sırada pirinçlerin su çekerek büyümesi ve irileşmesidir. Tencereye bir yemek kaşığı tereyağ ve bir yemek kaşığı ayçiçek yağı dökülür. Eğer tereyağ yoksa bunun yerine de ayçiçek yağı kullanılabilir. Fakat tereyağı yemeğin lezzetine lezzet katar. Yağın üzerine arpa şehriyeler eklenir. Arpa şehriyeler pembeleşene kadar yağ ile birlikte kavrulur. Bu sırada bekletilen pirinç, suyu yıkanarak süzülür. Birkaç kez daha soğuk su ile yıkanır. Kavrulan arpa şehriyelerin üzerine ilave edilir. Pirinç ile şehriye 8-10 dakika kadar kavrulmaya devam edilir. Bu sırada 4 kase su ısıtılır. Isıtılan su tencereye ilave edilir. Son olarak 1 çay kaşığı tuz da tencereye eklenir ve öncelikle hafif yüksek ateşte 5 dakika kaynatılır. Daha sonra ocak kısılarak suyunu çekene kadar pişirilir. İşte pirinç pilavı tarifi işte bu kadar kolaydır. Afiyet olsun. pirinçİşte ülkemizde oldukça fazla pişirilen, tercih edilen bu leziz pirinç pilavı tarifi bu kadar kolaydır. Özellikle Çinliler ve Japonlar yaptıkları neredeyse tüm yemeklerde pirinç kullanırlar. Çorbalarda, suşide, yemeklerinde bolca kullanırlar. Ülkemizde ise pilav, dolma, sarma gibi yemeklerin başlıca ana maddesidir. Ispanak, pırasa gibi sulu yemeklerde  ise ana madde olmasa da az miktarda kullanılır. Ayrıca isteğe bağlı olarak sebzeli pilav da yapabilirsiniz. Pilavınıza mısır, nohut, biber, mantar, bezelye, domates gibi sebzeler ilave ederek değişik tatlar elde edebilirsiniz.

Pirinç Pilavı Tarifi

30 Ocak 2013 Çarşamba

Turp Faydaları Nelerdir?

turpHer mevsimin olduğu gibi kış aylarının da kendine özgü meyve ve sebzeleri vardır. Havuç, turp, pırasa, lahana, ıspanak gibi sebzeler kışa özgü sebzeler iken, elma, portakal, mandalina ve ayva gibi meyveler ise kışa özgü meyvelerdir. Bahsettiğimiz bu sebzelerin kimisinden salata yaparken kimisinden ise leziz ve şifalı yemekler yaparız. Meyveler ise akşam yemeklerden sonra yediğimiz şifalı meyvelerdendir. Tüm bu meyveleri ve sebzeleri pazarlarda, manavlarda, marketlerde kolaylıkla bulabilir ve satın alabiliriz. İşte turp da bu şifası bol ve kolaylıkla elde edebileceğimiz sebzeler arasındadır. Hele ki bu şifalı meyvenin havuç ve mor lahana ile birleştirilerek elde edilen salatası tam bir kış salatasıdır. Yemeklerin yanında enfes bir lezzet elde etmenin yanında vücudumuza da fayda kazandırmış oluruz. Peki bu sebzelerden turp faydaları ve şifası nedir?

Turp Faydası Nedir?

Şifaları oldukça bol olan bu bitkinin latince adı raphanus sativus'tur. Ayrıca beyaz turplara kestane, siyahlara bayır turpu ve küçük kırmızı olanlara ise fındık turpu denir. Ev hanımları genellikle küçük olanları tercih eder. Salata yapımında bu çeşit bolca kullanılır. turp faydalarıÜlkemizde de üretimi yapılan bu şifalı bitki, birçok ülkede üretilir. Ülkemizdeki kültürde genellikle salata şeklinde tüketilmesine rağmen, diğer bazı ülkelerde pişirilerek de tüketilebilir. Çin, Japonya ve Yunanistan gibi birçok ülkede ise çok eski zamanlardan beri faydalarından yararlanılmaktadır. Bol miktarda C vitamini içerir. Demir, magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Turp, kök kısımları tüketilen bir sebze türüdür. Tiroit bezine fayda sağlaması da turp faydaları arasındadır. Antioksidan içerir. Böbrek taşlarının oluşumunu önler. Nefesinizin kötü kokmasından mı şikayet ediyorsunuz? Bu şifalı bitki kötü nefese karşı da iyi gelir. Regl yani adet sancılarına karşı da ağrı kesici özellik gösterir. Turp ağrıları dindirir, bu dönemin rahat atlatılmasını sağlar. Ferahlık verir, depresyona iyi gelir. Karaciğer ve safra kesesi gibi organlara fayda sağlar. Grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarından korunmanız da artık çok kolaydır. Kış hastalıklarına karşı koruma sağlaması da turp faydaları arasındadır. İştah açıcı özelliği de vardır. Romatizma ağrılarına da iyi gelir. turp salatasıÇeşidine göre acı tadı olanlar olabilir. Fakat üzerine limon suyu ilave edildiğinde tadı bir parça olsun tatlılaşır. Sindirim sistemini düzenler. Sindirimi rahatlatır, hazmı kolaylaştırır. Doğal bir antibiyotiktir. Böbrekleri temizler. Kansere karşı koruma sağlar. Lekesiz, parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip mi olmak istiyorsunuz? Adresiniz yine turp bitkisidir. Bu şifalı bitkiyle harika bir cilde kavuşabilirsiniz.

Turp Zararları

Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi turp bitkisinin de fazlası zarardır.Mide rahatsızlığı olanlar çok fazla tüketmemelidir. Mideye daha çok zarar verebilir.

Turp Faydaları Nelerdir?

Bezelye Yemeği Tarifi

bezelye tarifiBazı sebzelerin hem tazesine kolaylıkla ulaşabilir hem de konservesini bulabiliriz. İşte bezelye de bu sebzelerden bir tanesidir. Pazarlarda mevsimine göre tazesine kolay olarak ulaşabileceğimiz bu şifalı bitkinin aynı zamanda marketlerde ve bakkallarda her daim konservesine rastlayabiliriz. Fasulye de hem tazesini hem de konservesini kolaylıkla bulabileceğimiz sebzelerden biridir. Özellikle yurt dışındaki ülkelerde taze olarak çok da tüketimi yapılmayan bu sebzeler, konserve olarak tüketilir. Fakat ülkemizde pazar ve pazara çıkıp alışveriş yapma kültürü oldukça geliştiği için konserve yerine taze olarak tüketim daha yüksektir. Bezelye yemeği yapılabileceği gibi, bu şifalı sebze başka birçok yemeğe de dahil olarak lezzet katabilir. Çeşitli böreklere, diğer yemeklere katılabilir yada çorbası da yapılabilir. Peki bu şifalı bezelye yemeği tarifi nasıl yapılır?

Bezelye Yemeği Malzemeleri

  • Yarım kilo bezelye
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 adet orta boy havuç
  • 2 adet orta boy patates
  • bezelye2 adet orta boy biber (isteğe bağlı)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı kırmızıbiber (isteğe bağlı)

Bezelye Yemeğinin Tarifi

Bezelye tarifi için soğanlar soyulur ve güzelce yıkanır. Yıkanan soğanlar tencereye küp küp doğranır. Soğanların üzerine 2 yemek kaşığı salça ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenerek kısık ateşte kavrulmaya başlanır. Kısık ateşte kavurmaya özen gösterin, çünkü yüksek ateşte kavrulan soğanlar yanabilir. Soğanlar kavrulurken diğer taraftan patates ve havuçların kabuklarını soyun. Güzelce yıkayın. Patatesleri küp küp doğrayarak tencereye ilave edin. Daha sonra havuç ister yuvarlak, isterse küçük parmak kalınlığında ince şekilde doğranarak tencereye eklenir. Bu şifalı sebzeler bu şekilde kavrulmaya devam edilir. İsteğe bağlı olarak biber eklenir. Biberler yıkandıktan sonra küçük küçük doğranır ve kavrulma işlemine devam edilir. bezelye yemeğiSon olarak ayıklanan ve yıkanan bezelyeler de tencereye eklenir ve kavrulmaya işlemi devam eder. Son olarak tuz ve isteğe bağlı olarak kırmızıbiber de tencereye eklenir. Tüm bu sebzeler bir süre kavrulduktan sonra üzerine çıkacak kadar su ilave edilir ve pişirilmeye bırakılır. Bezelye taze ise ayıklamalısınız, fakat konserve ise suyu süzülerek temizleme işlemi olmadan tencereye ilave edilebilir. Bezelye yemeği içindeki sebzeler yumuşayıp piştikten sonra hazırdır. Afiyet olsun. Ayrıca bu şifalı yemeğe tavuk parçaları katılarak da lezzetine lezzet eklenebilir. Ülkemizde fasulye, nohut ve bezelye yemeği gibi yiyeceklerin yanına pirinç pilavı yapılması neredeyse bir gelenek olmuştur. Siz de akşam yemeğinizde bezelye yanına pirinç pilavı yapabilirsiniz. Ayrıca bir karışık turşu, çoban salata yada harika bir cacık da sizin için enfes bir akşam menüsü oluşturacaktır. Akşam yada öğle yemeğine çocuğunuza yada eşinize ne yapacağınızı düşünmeyin, bezelye ile birlikte bu lezzetli yemekleri pişirerek tadını çıkarın.

Bezelye Yemeği Tarifi

29 Ocak 2013 Salı

Enginar Dolması Tarifi

enginar dolmasıÇoğu kişinin bilmediği ve kullanmadı bir bitki olan enginar, aslında özellikle Akdeniz ülkelerinde bolca tüketilir. Ülkemizin de Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde düzenli olarak yetiştirilmektedir. Dolayısıyla Ege ve Akdeniz bölgelerinde bolca tüketilmektedir. Aslında ülkemizdeki diğer bölgelerde de pazarlarda, manavlarda kolaylıkla bulabileceğimiz bir sebzedir. Şifası da bol olan enginar, sık sık tüketilmesi gereken bir bitkidir. Bu şifalı yurt dışında da sıcak Akdeniz ülkelerinin birçok bölgesinde yetiştirildiği gibi evlerde de yemek olarak tüketilmektedir. Enginar dolması, enginar salatası, konservesi ve çorbası gibi tarifleri yapılarak çok çeşitli şekillerde tüketilebilir.

Enginar Dolması Malzemeleri

  • 8 adet enginar
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 çay kaşığı tuz
  • enginar dolması tarifiYarım demet dereotu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızıbiber
  • Yarım çay bardağı limon suyu
  • 4 bardak su

Enginar Dolması

Öncelikle enginarlar temizlenir ve bir tencereye konur. Üzerine yarım çay bardağı limon suyu ve 4 bardak su eklenir. Enginarlar yumuşayıncaya kadar kaynatılmaya bırakılır. Diğer taraftan pirinç temizlenir. Pirinçler yıkandıktan sonra üzerine çıkana kadar ılık su ilave edilerek pirinçler yarım saat kadar bekletilir. Soğanlar temizlenerek yıkanır ve küp küp bir tavaya doğranır. Sarımsak da temizlenir ve tavaya eklenir. Bu şifalı enginar dolması için patates ile havuç da temizlenir. Aynı şekilde küp küp doğranarak bir tabakta bekletilir. Öncelikle tavadaki soğan ve sarımsaklar pembeleşinceye kadar zeytinyağı eklenerek kavrulur. Üzerine küp küp doğranmış havuç ve patatesler ilave edilir. Dereotu da son olarak yıkandıktan sonra karışıma eklenir. Bekletilen pirinçler de tavaya ilave edilir. Bu sırada tavadaki malzemeler karıştırılmaya devam edilir. Son olarak tuz, karabiber, kırmızıbiber tavaya eklenir ve karıştırılmaya devam edilir. Bu arada bir taraftan da yumuşayan enginarlar ocaktan alınır. Hafif soğuduktan sonra enginarların içine hazırlanan harç konur. Tencereye enginarlar güzelce dizilerek pişirilir. Enginar dolması hazırdır. Afiyet olsun. enginarSalatası, konservesi ve çorbası da yapılan bu şifalı bitkinin vücut için birçok faydası vardır. Enginar dolması soğan, patates, havuç gibi sebzeler içermesi nedeniyle lezzetine lezzet katmasının yanı sıra şifasına da şifa katar. Yaprakları ise kaynatılarak ilaç yapılabilir. Karaciğere oldukça büyük fayda sağlar. Kolesterolü düşürür. Tam bir karaciğer dostudur. Kalbi korur. Ayrıca çok eski zamanlardan beri cinsel gücü arttırıcı olarak da kullanılmaktadır. Sindirim sistemini düzenleyerek hazımsızlığa iyi gelir. Yenilen yiyeceklerin kolay sindirilmesini sağlar. Enginar mide ağrılarını giderir. Safra kesesine de şifa sağlar. İdrar söktürücüdür.

Enginar Dolması Tarifi

Kimyon Faydaları Nelerdir?

kimyonSalataların ve yemeklerin vazgeçilmezi elbette daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi baharatlardır. Yemeklere, salatalara ve özellikle köftelere tat vermek amacıyla nane, kekik, kimyon, karabiber, kırmızı biber gibi çeşitli baharatlar kullanılır. Aslında çocuklar bu baharatları tek başına tüketmeyi sevmeseler yada tadı biraz acı gelse de köfte harçlarının içinde bu tat bir parça olsun diğer lezzetlerle karışır. Hem harika lezzeti olan hem de yemeklere farklı tatlar kazandıran bu baharatlar dünya üzerinde birçok ülkede kullanılır. Çeşitli ülkelerde çok çeşitli yemekler için bu tarz baharatlar vazgeçilmezdir. Tavuk harcında, köfte harcında, ızgara yapımında ve çeşitli soslarda bu bitkiler tercih edilir. Farklı bir tat vermesi yanında şifası da bol olan bitkilerdir. Peki bu bitkilerden kimyon faydaları nelerdir, nasıl bir şifası vardır?

Kimyon Faydası Nedir?

Latince adı cuminum cyminum olan kimyon ülkemizdeki farklı yörelerde farklı isimlerle anılır. Çok farklı bölgeleri ve yöreleri olan ülkemizdeki bitkiler yöre yöre, bölge bölge değişik isimlerle adlandırılır. Kemmon, avcar, keraviye, zıra bu şifalı bitkinin aldığı bazı isimlerdendir. Özellikle Hindistan, Meksika ve Orta doğu mutfağında bolca tercih edilen bu şifalı bitki, sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir. Kimyon tohumları hazımsızlığı giderir. Safra salgısını uyarır. kimyon faydalarıBağırsak gazlarının kolaylıkla çıkarılmasına yardımcı olur. Çok zengin bir mineral kaynağıdır. Metabolik fonksiyonları düzenlemesi de kimyon faydaları arasındadır. İçerdiği demir minerali sebebiyle vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda enerji kazandırır. Her ay düzenli adet gören kadınlar vücutlarındaki demiri kaybederler. Demir açısından zengin olması sebebiyle bu dönemlerin kolay atlatılmasını sağlar. Vücuttaki besinlerin emilimini kolaylaştırır. Sindirim sistemini rahatlatarak kabızlık önlemesi de kimyon faydaları arasındadır. Karaciğere faydalıdır. Astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının iyileşmesine yarar sağlar. Kış hastalıklarından olan grip, nezle, öksürük ve balgam gibi rahatsızlıklara karşı da yararlıdır. Kışın hele hele ülkemizin çoğu kesimlerine kar yağan şu günlerde hiç kimse kış hastalıklarına yakalanmak istemez. Halsizlik, burun akıntısı, baş ağrısı, yüksek ateş gibi belirtiler grip, nezle gibi hastalıkların habercisidir. İşte bu hastalıklara yakalanmamak için yemeklerinizin, ızgaraların içinde kimyon gibi baharatlardan bolca kullanmalısınız. kimyon zararlarıAnti mikrobiyal özelliğinden dolayı mikroplara karşı koruma sağlar, savunma mekanizmasını güçlendirir. Yüksek miktarda lif içerir. Unutkanlık yada dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir. Ayrıca adet yani regl döneminizde gecikmeler oluyorsa ve endişeleniyorsanız yine adresiniz bu şifalı bitkidir. Hormonların dengelenmesine yardım edeceği için adetinizin gecikmesini engeller. Yüksek demir içeriği nedeniyle kansızlık yani anemi hastalığı olanlara da fayda sağlar. Yapılan çalışmalarda bu şifalı baharatı tüketen kişilerin daha düzenli bir uykuya sahip oldukları gözlenmiştir.

Kimyon Zararları

Her bitkinin fazlası zarar olduğu gibi aşırı kimyon tüketimi de zararlı olabilir. Özellikle hamile kadınların tüketmesi tavsiye edilmez. Ayrıca önemli derecede mide rahatsızlıkları bulunanlar da kullanmaktan kaçınmalıdır.

Kimyon Faydaları Nelerdir?

28 Ocak 2013 Pazartesi

Balgam Sökücü Bitkisel Tedavi

Kış ayları yoğun bir şekilde devam ediyor. Kış ile birlikte öksürük, balgam, grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanmamak elde değildir. Hele hele karın yüzünü tekrar gösterdiği şu günlerde ülkemizin bazı kesimleri oldukça soğuk günler yaşamaktadır. Kar yağışı ile birlikte gelen rüzgar herkesi etkilemekte, hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. balgamÇoğunlukla dışarıya çıkmamaya, bu soğuk havayı hissetmemeye çalışsak da zorunlu olduğumuz zamanlarda dışarıya çıkarız. İşe gitmek için, markete gidip alışveriş yapmak için yada çocuğumuzu okuluna götürmek için mecburen dışarı çıkarız. Dışarı çıkarken çok sıkı giyinmeye, şal, atkı, şapka ve eldiven gibi bizi soğuk havalardan koruyacak kıyafetler giymeye özen gösteririz. Fakat yine de hele hele çocuklar ve yaşlılar çok kısa bir süre dışarıda dursalar bile hemen hasta olurlar. Burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler hemen kendini gösterir. Hele bir de boğazda biriken balgam herkesi rahatsız eder. Çıkarmak istenip de çıkartılamayınca verdiği rahatsızlık sürekli artar. Zamanla solunum yolunu da tıkamaya başlayabilir. Bu nedenle balgam çıkarmak çok önemlidir. Peki balgam nasıl sökülebilir? Balgam sökücü bitkisel tedavi mevcut mudur? Tabii bazı bitkiler sayesinde bitkisel tedavi ile balgamdan kurtulmak mümkündür.

Balgam Sökücü Bitkiler

Solunum organlarımızdan özellikle akciğerden gelen balgam zamanla birikerek boğazı rahatsız eder. Soğuk kış aylarında, grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanma sonucunda bu durum görülür. Akciğerlerde biriktikten sonra boğaza geldiğinde ağızdan dışarı atılabilir. Fakat kimi zaman dışarı atılırken boğazımıza acı verir. Hele ki küçük çocuklar tam olarak bu durumun bilincinde olmadıkları için ne yapacaklarını bilemezler. Bu durumda balgam sökücü bitkisel tedavi uygulamak herkes için en uygun yoldur. Çeşitli bitkilerin çayları, kaynatılıp nefes olarak alınan buharları sökücü olarak kullanılabilir. balgam sökücüÖncelikle her gün düzenli olarak su içmeye dikkat etmelisiniz. Okaliptüs yağı yada okaliptüs buhar banyosu da sökücü olarak yardımcı olur. Zencefil, akdiken ve aloe vera gibi bitkilerle mukus yollarını temizlemek için kullanılan bitkiler arasındadır. Soğan ve soğan suyu da bu durumda büyük fayda sağlar. Papatya çayını günde bir bardak içmek de yarar sağlayacaktır. Herkesin kolaylıkla elde edebileceği şalgam da akciğer bronşlarını temizleyerek balgam sökücü bitkisel tedavi sağlar. Marul içerdiği etken maddeler sebebiyle özellikle çocuklara yedirilmelidir. Göğsü yumuşatır, öksürüğe de iyi gelir. Andız otu da balgam için balla karıştırılmalı ve ezilerek yenmelidir. Ebegümeci öksürük kesici ve göğsü yumuşatıcı olarak kullanılabilir. Diğer bir şifalı bitki ise ıhlamurdur. Ihlamur çayı ile balgam söktürebilir ve grip, nezle, bronşit ve öksürükten de kurtulabilirsiniz.

Balgam Söktürücü İlaç

balgam sökücü bitkiselÇeşitli bitkisel ilaçlar ile bu durumdan kurtulmak ve söktürmek mümkün olsa da eğer fazla öksürüğünüz, ağır halsizlik yada akciğer ağrılarınız varsa mutlaka doktora başvurmalısınız. Önerdiğimiz çeşitli çaylar ve bitkiler doktorun verdiği ilaçların yanında göğsünüzün yumuşamasına, balgam atmanıza ve biraz daha iyi hissetmenize neden olacaktır. Fakat unutmayalım ki her şeyin fazlası zarar. Bu nedenle bitkileri ve çayları çok fazla miktarda aniden kullanmamalısınız.

Balgam Sökücü Bitkisel Tedavi

27 Ocak 2013 Pazar

Hindistan Cevizi Yağı

hindistan cevizi yağıTatlılar birçok kişinin vazgeçilmezidir. Hele bir de hindistan cevizi, tarçın gibi çeşitli baharatlarla süslendiğinde harika bir tat kazanır. Mis gibi kokan tatlılar, sütlü pastalar, sütlaç, muhallebi gibi yiyecekler hemen hemen hepimizin vazgeçilmezidir. Özellikle çocuklar annelerinden sık sık tatlı isterler. Sütlaç, muhallebi, puding çocukların sürekli yemek istedikleri, yerken zevk aldıkları yiyecekler arasındadır. Peki bu yiyecekler daha lezzetli hale nasıl getirilebilir? Bazı tatlılar tarçın gibi bir baharatla lezzet kazanırken bazıları ise mis gibi kokan ve harika tadı olan hindistan cevizi sayesinde lezzetlerine lezzet katar. Akşamları yemekten sonra yada ikindi vaktinde ikindi çayında hanımlar ne yapsam diye düşünür. Çay yanına bir poğaça, bir tatlı yapıldığında bu şifalı baharatlardan bolca kullanılır. Hemen hemen her evde bulunan, hiçbir evden eksik olmayan bu baharatların lezzetleri yanında vücut için de birçok faydası vardır. Özellikle hindistan cevizi yağı da diğer bitkiler ve diğer bitkilerin yağları gibi oldukça şifalı bir yağdır. Belki birçok kişinin bilmediği bu şifalı yağ, aslında çok farklı şekillerde ve çok farklı yerlerde kullanılabilir. Sağlık için birçok faydası vardır. Peki hindistan cevizi yağı faydaları nelerdir?

hindistan cevizi yağının faydalarıHindistan Cevizi Yağının Faydaları

Son zamanların popülerliğinde çeşitli meyvelerin, sebzelerin, baharatların ve birçok bitkinin yağı gündemdedir. Bitkilerin yağları çıkarılarak birçok hastalığın tedavisinde yada zayıflama, kilo verme çalışmalarında kullanılmaktadır. İşte hindistan cevizi yağı yani coconut yağı da bu şifalı yağlardan biridir.  Diyet mi yapıyorsunuz, kilo mu vermek istiyorsunuz? Fazla kilolarınızdan sıkıldınız mı? İşte bu şifalı tam da zayıflamanız için kullanabileceğiniz bir yağdır. Dengeli bir şekilde kilo verebilir, fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Özellikle göbek bölgesindeki yağlarınızdan kurtulmanız için fayda sağlar. Bölgesel zayıflama yani bölgesel incelme için oldukça yararlıdır. Yapılan bir araştırmaya göre yemeklerine hindistan cevizi yağından eklenen kişilerin düzenli bir şekilde bu yağlı yemeklerden yediğinde kilo verdiği görülmüştür. Araştırmanın sonuçlarından birine göre vücuttaki birçok bölgeye göre karın bölgesinden verilen kilolar daha fazlaydı. Bu şifalı yağ sayesinde kilo verirken aynı zamanda tokluk hissiyle fazla yemek yemekten kurtulacaksınız. Tokluğu arttırır. Kolayca emilebilen bir yağdır. Güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda anti bakteriyel ve anti fungal bir yağdır. Eğer dikkatli düşünürseniz kilo vermek için gerçekten kolay bir yöntem olduğunu göreceksiniz. Salatalarınıza, yemeklerinize ayçiçek yağı eklemek yerine bir miktar hindistan cevizi yağından eklerseniz kilo almaz, bunun yerine kilo verirsiniz. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine de fayda sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Tiroid bezlerinin düzgün çalışmasına yardım eder. hindistan ceviziKemikleri korur, osteoporoz yani kemik erimesi hastalığını önler. Karaciğeri korur. Yüksek oranda alkol tüketen kişilerin hindistan cevizi meyvesi veya yağını tüketmelerini öneririz. Bu sayede karaciğerlerini alkolün zararlı etkilerinden bir parça olsun koruyabilirler. Meme kanserine karşı da koruyucu etkisi vardır.

Hindistan Cevizi Yağı Cilde Faydaları

Herkesin bildiği gibi birçok şampuan, duş jeli ve banyo bakım ürünlerinde hindistan cevizi özü kullanılmaktadır. Bu şifalı yağ sayesinde muhteşem görünümlü, parlak saçlara kavuşabilirsiniz. Ayrıca cildinizin ipeksi ve pürüzsüz bir görünüm kazanmasını herkes gibi siz de istersiniz. Hele ki bayanlar ciltleri pürüzsüz görünsün ve güzel koksun ister. Bu şifalı meyve özü ile yapılan kremler cildinizi istediğiniz ipeksi görünüme kavuşturduğu gibi güzel kokmasını  da sağlar.

Hindistan Cevizi Yağı

Kekik Faydaları Nelerdir?

Salataların, yemeklerin vazgeçilmezi herkesin bildiği gibi baharatlardır. Kekik, kimyon, nane, karabiber, kırmızı biber ve tuz salatalarda başlıca vazgeçilmez tercih edilen maddelerdir. Ülkemizde birçok kişi yemek yaparken baharatsız yemek yapmaz. Hele Doğu illerimizde çeşitli baharatlar yemeklerin vazgeçilmez yiyecekleridir. Kebap, çiğ köfte, döner gibi yiyeceklere asıl tat veren bu baharatlardır. Yapılan yemeklere ve salatalara ayrı bir tat katar. Salatanın içerdiği malzemesine göre karabiber, kırmızı biber, nane, kekik ve kimyon gibi çeşitli baharatlar salataya ayrı bir lezzet verir. Ayrıca dolma, yaprak sarması gibi yiyeceklerin hazırlanan iç kısmına da tat vermesi açısından bu baharatlar eklenir. kekikPirinç ve soğan ile birleştirilerek kekik, kimyon, nane inanılmaz bir lezzet kazanır. Peki lezzeti ve yemeklere kattığı tat bu kadar fazla olan bu baharatların faydası, şifaları nelerdir? Tabii ki bu kadar lezzetli olan bu baharatların vücudumuz için faydaları da vardır. Peki bu baharatlardan olan kekik faydaları nelerdir?

Kekik Faydası Nedir?

Bu şifalı bitki ülkemizde bölgelere göre farklı isimlerle anılmaktadır. Latince adı thymus vulgaris olan kekik, bölgelere göre güveyotu, sinek kanadı, zatrin, sater, anzer çayı, çatır, zahter, kakuk, keklik otu, zater, nemamulotu gibi isimlerle de anılır. Balkanlarda, Avrupa ve Anadolu da çok yaygın olarak yetiştirilmektedir. Aslında yetiştiriciliği çok da zor değildir. Yol kenarlarında bile kendiliğinden yetişebilir. Yaz aylarında çiçekler açan bir bitkidir. Baş ağrısını geçirir. Balgam söktürür, bu sayede sinüslerin ve bronşların temizlenmesini sağlar. Yaraların kolay iyileşmesini, yara yerlerinin kolay kapanmasını sağlar. Bağırsakları solucanlardan temizler. Bağırsak solucanlarının düşmesini sağlar. Hazmı kolaylaştırması ve sindirim sistemini rahatlatması da kekik faydaları arasındadır. kekik faydalarıMide şişkinliğini giderir. Bronşiti geçirmeye faydalıdır. Romatizma ve siyatik ağrılarından bıktınız mı? Hem bu şifalı baharatı tüketerek lezzetinize lezzet katabilir, hem de romatizma gibi ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Adet yani regl ağrılarınızdan da bu şifalı bitki sayesinde kurtulabilir, adet döneminizi daha rahat, ağrısız bir şekilde atlatabilirsiniz. Uykusuzluğu giderir. İdrar söktürücüdür. Kas ağrısı ve artrite faydalıdır. Sinir sistemine şifa sağlaması da kekik faydaları arasındadır. Sarımsak da kekik ile birlikte tüketildiğinde çok faydalıdır. Bu muhteşem ikili ile vücuttaki bakteri ve mikroplardan kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Grip gibi kış ayları hastalıklarından da bu bitkiler sayesinde kurtulmak mümkündür. Eski zamanlardaki savaşlarda mikropların yayılmaması için yine bu şifalı bitki kullanılırmış. Özellikle kekik çayı mide ağrılarını giderir, astım, faranjit ve bronşit gibi hastalıklara yarar sağlar. Ayrıca saçları güçlendirmesi ve saç dökülmesini önlemesi de kekik faydası arasındadır.

Kekik Zararları

Küçük çocuklara yedirildiğinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Hamile ve emziren bayanların tüketmemesini tavsiye ederiz. Kalp yetmezliği durumlarında kullanmamalısınız. Midenizde gastrit, ülser gibi rahatsızlıklar varsa kekik yemekten kaçınmalısınız. Unutmayın ki her şeyin fazlası zarar, hiçbir yiyeceği lüzumundan fazla tüketmemelisiniz.

Kekik Faydaları Nelerdir?

Tere Otu Faydaları

Birçok kişinin dere otu ile karıştırdığı hatta varlığı ile yokluğu birçok kişi tarafından tartışılan bir bitkidir. Tere otu aslında isminden dolayı dere otu ile karıştırılır. İsim benzerliği olması bazı kişiler tarafından aynı bitki olduğunu düşündürmektedir. Fakat dere ile tere farklı bitkilerdir. Genellikle taze olarak tüketilen bir sebzedir. Yaprak kısımları salatalarda, garnitürde ve yeri geldiğinde piyazda kullanılabilir. Limon ve az miktarda zeytinyağı ile harika tatlar elde edilebilir. Salata seven kişiler için şifalı bol olan bu sebze sıkça tercih edilir. tere otuPeki tere otu faydaları nelerdir hiç düşündünüz mü? Aslında günlük hayatımızda bolca tükettiğimiz veya pazarlardan ve marketlerden kolaylıkla elde edebileceğimiz birçok bitkinin faydasını tam olarak bilmiyoruz. İşte tere otu da bu bitkilerden biridir. Kolaylıkla elde edebileceğimiz halde şifasını tam olarak bilmeyiz ve çok sık tüketmeyiz.

Terenin Faydaları Nelerdir?

Faydalarını tam olarak çok da iyi bilmediğimiz bu şifalı bitki genellikle çeşit çeşit salataların yapıldığı, yemek kültüründe bolca salataların tercih edildiği Akdeniz ülkelerinde kolaylıkla yetiştirilmektedir. Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin salata kültürünün geliştiğini hemen hemen herkes bilir. Bu ülkelerde yaşayan insanlar genellikle salata tüketmeyi çok sever. Bu yüzden de çeşitli bitkilerle çeşit çeşit salatalar hazırlarlar. İşte tere de bu bölgelerdeki salatalarda sıkça tercih edilen bir bitkidir. Ülkemizde de Ege ve Akdeniz kıyılarında bolca tüketilir. Latince ismi lepidium sativum'dur. İçeriğinde bulunan A, C ve D vitaminleri sayesinde vücuda da birçok fayda sağlaması da terenin faydalarındandır. Ayrıca tere otu kemikleri ve dişleri güçlendiren kalsiyum mineralini de bol miktarda bulundurur. Sindirim sistemini düzenler, kolay sindirime yardımcı olur. Akşam yemeklerinden sonra hazımsızlık sorunu yaşıyorsanız akşam yemeğindeki salataya bir parça bu şifalı bitkiden ilave etmenizi öneririz. Bu bitki sayesinde hazımsızlık yaşamayacaksınız ve yemekleri sindirmeniz kolaylaşacak. Stres ve yorgunluğu alması da tere otu faydaları arasındadır. tere otu faydalarıBağışıklık sisteminizi güçlendirerek kolay hasta olmanızı önler, enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır. Grip, nezle gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Özellikle balgam söktürücü etkisi bulunması da şifaları arasındadır. Kış aylarında yakalandığımız soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklar yüzünden bronşlarımız dolar ve bu bölgelerde balgam birikir. Bu yararları bol bitki sayesinde balgamdan kurtulabilirsiniz. Aslında akciğerlerle dost olması bilinen en önemli özelliğidir. Tam bir akciğer dostudur. Sigara içen kişilerin akciğerleri büyük ölçüde zarar görür. Akciğerleri koruması da tere otu faydaları arasındadır. İçerdiği B6 vitamini sayesinde hafızayı güçlendirir, zihni kuvvetlendirir. Konsantrasyon eksikliğine karşı yarar sağlar. İdrar söktürücü etkisi vardır.

Tere Otu Nerelerde Kullanılır?

Salatalarda limon suyu ile harika tatlar elde edebilirsiniz. Marul, mor lahana, havuç, roka ve tere otu gibi bitkileri birleştirip limon suyu gibi sosları ilave ederek muhteşem salatalar hazırlayabilirsiniz. İtalya gibi Akdeniz ülkelerinde hazırlanan spagetti soslarına da bu şifalı ot ilave edilmektedir. Spagettilere zeytinyağı, soğan ve sarımsak gibi sebzelerle hazırlanan sosun içine bir miktar tere otu ilave ederseniz lezzetinin siz de farkına varacaksınız. Ayrıca çorbalara, çeşitli meyve sularına da karıştırılabilir.

Tere Otu Faydaları

26 Ocak 2013 Cumartesi

Piyaz Tarifi

piyazBazı yiyecekler içerdiği çeşitli malzemelerden dolayı oldukça şifa kaynağıdır. Piyaz da birçok malzeme içermesi sebebiyle şifası bol olan salatalardan biridir. Yapılışı hem pratik hem de tadı harika olan bu şifalı salata hemen hemen herkes tarafından sevilir. Salatalar genellikle zeytinyağlı oluşu ve sağlık açısından faydalı birçok sebze içermesi sebebiyle çok tercih edilir. Piyaz tarifi de kolay ve faydalı olması nedeniyle birçok kişi tarafından sık sık yapılır. Misafirler geldiğinde, hanımların düzenlediği günlerde ne gibi yiyecek hazırlasam diye hanımlar kara kara düşünür. Tatlılar, tuzlular, salatalar ve çaylar sabahın erken saatlerinden itibaren hazırlanmaya başlar. Özellikle kadınlar altın günlerinde, misafirleri geleceği zaman bu şifalı salatayı hazırlar. Hem hafif oluşu hem de herkesçe sevilmesi dolayısıyla misafirler için ideal bir yiyecektir.

Piyaz Malzemeleri (4 Kişilik)

  • piyaz nasıl yapılır250 gram kuru fasulye
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 demet maydanoz
  • 1 adet domates (isteğe bağlı)
  Sos için;
  • Yarım çay bardağı sirke
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet haşlanmış yumurta (isteğe bağlı)
  • 4-6 adet siyah zeytin (isteğe bağlı)

Piyaz Nasıl Yapılır?

Malzemeleri çok gibi görünse de piyaz tarifi aslında oldukça kolaydır. Bu şifalı salata için kullanılacak olan fasulyeler bir kaba konur. Kaba fasulyelerin üzerine çıkacak kadar su eklenir. Fasulyeler bir gece suda bekletilir. Su içinde bekletilen fasulyeler daha kolay pişer. Eğer kuru fasulye yemeği de yapmak istiyorsanız fasulyeleri bir gün önceden ıslatın. Böylece fasulyelerin daha kısa sürede piştiğini göreceksiniz. Piyaz tarifi için bir gün önceden ıslatılmış fasulyeler bir tencereye konur. Yine fasulyelerin üzerine çıkacak kadar su ilave edilir. Fasulyeler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Fasulyeler yumuşadıktan sonra ocaktan alınır, kısa bir süre tencerede bırakıldıktan sonra süzülerek başka bir kaba konur. Bir bardak sirke üzerine ilave edilip kabın üzerine bir kapak kapatılır. Fasulyeler iki saat kadar bu şekilde sirke ile bekletilir. piyaz tarifi2 saat geçtikten sonra fasulyelerin sirkesi süzülür. 2 adet orta boy soğan kabukları soyularak yıkanır. Çok küçük olmayacak şekilde küp küp fasulyelerin üzerine doğranır. Maydanoz da yıkanarak soğan ve fasulyelere ilave edilir. İsteğe göre domates de yıkanır ve küp küp karışıma doğranır. Sos için bir kaba yarım çay bardağı sirke, iki çay kaşığı tuz dökülüp karıştırılır. 3 yemek kaşığı zeytinyağı da üzerine ilave edilerek karıştırılmaya devam edilir. Sos iyice karıştıktan sonra piyaz hazırdır. Servis etmeden önce isteğe bağlı olarak haşlanmış yumurtalar dilimlenerek piyaza ilave edilir. Zeytinleri de isteğe göre salataya ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun. Şifası bol ve tadı harika olan leziz piyaz yemeğe hazırdır. Piyaz şifası da bol olan bir yiyecektir. İçerdiği fasulye, maydanoz, domates, soğan gibi bitkiler nedeniyle oldukça faydalıdır. Ayrıca yumurta, zeytin gibi ek besinler eklerseniz bu şifalı salatanın şifasını daha da arttırırsınız.

Piyaz Tarifi

Armut Faydaları Nelerdir?

armut faydalarıBir çok kişinin severek tükettiği armut, günümüzde çok uzun üretim sezonu bulunan bir meyvedir. Çocuklardan büyüklere, yetişkinlerden yaşlılara hemen hemen herkes bu şifalı meyveyi çok sever. Akşam yemeklerinden sonra hafif tatlı ve sulu olan meyveler oldukça tercih edilir. Şifaları da bol olan bu meyveler arasında armut da önemli bir yer tutar. Tadının sevilmesinin yanında şifaları da bol olan bir meyvedir. Armut faydaları aslında birçok kişi tarafından tam olarak bilinmez. Genellikle sevilen tadı sebebiyle tüketilir. Tabii bilinçli olan kişiler faydaları ve yararları için de tüketir. Aslında sonbaharda gittikçe uzayan gecelerde elma, armut, portakalmandalina gibi meyveler vazgeçilmez meyvelerdir. Rutin olarak tüketilir. Kış hastalıklarından korunmak için de büyük önem taşır ve fayda sağlar.

Armutun Faydaları Nelerdir?

armutA, B, C vitaminleri içeren bu şifalı meyvenin latince adı pyrus communis'tir. Tabii diğer birçok meyve gibi ülkemizde çok farklı isimlerle de anılır. Ahlat en çok bilinen isimlerinden biridir. Genellikle Akdeniz bölgesi civarında yetiştirilir. Tropik iklimleri sever. Kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum ve demir gibi çeşitli mineraller içerir. Lif içeriği açısından da zengindir. 100 gramında 58 kalori vardır. Yeşil, sarı, kahverengi ve kırmızı renklerde meyvelere sahip olabilir. Büyümeye yardımcı olur. Özellikle küçük yaştaki çocukların yemesi önerilir. Sindirim sistemini düzenler. Hazımsızlığı önler, yenilen yiyeceklerin kolay sindirilmesini sağlar. Özellikle kabızlığı önler. Eğer kabızlık sorununuz varsa bu şifalı meyveden bir tane yedikten sonra yarım yada bir bardak su için. Çok kısa bir süre sonra hafif karın ağrısıyla birlikte kabızlık probleminden kurtulacaksınız. Hatta fazla armut tüketirseniz ishal bile olabilirsiniz. Bağırsak fonksiyonlarını düzenler. Mide ağrılarını giderir. Kolesterolü düşürmeye yardım eder. Lifli bir yapıya sahiptir. Kolon kanserine karşı koruma sağlar. Hipertansiyon yani yüksek tansiyon hastaları da tüketmelidir. Sinir sistemine fayda sağlaması da armut faydaları arasındadır. Diyabet yani şeker hastaları da tüketebilir. Kan basıncını düzenler. Anti oksidan ve anti kanser özelliktedir. Felci önler. Enerji verir. Ferahlık sağlar. Yüksek miktarda glikoz ve fruktoz içermesi sebebiyle vücudu zinde tutar, güç verir. Kalsiyum içermesi sebebiyle kemik ve dişleri kuvvetlendirir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Morlukları ve kesiklerin çabuk iyileşmesini sağlaması da armut faydaları arasındadır.

armutun yararlarıArmut Nasıl Tüketilir?

Öncelikle bu şifalı meyvenin suyu sıkça tüketilir. Hatta büyük marketlerdeki reyonlarda çok uzun süredir yerini almış durumdadır. Armut organik olarak da bulunabilir. Kendiniz de evlerinizde bu suyu kolaylıkla meyve sıkma makinesinde elde edebilirsiniz. Suyunun yanında reçeli de yapılabilir. Özellikle ev hanımları birçok meyvenin reçelini yapar. Armut da bunlardan biridir. Reçel yapılıp hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından afiyetle tüketilir.Tatlılara da ilave edilerek harika bir aroma verir. Kekler, dondurma ve jöle yapımında tercih edilir.

Armut Faydaları Nelerdir?

25 Ocak 2013 Cuma

Tarçın Faydaları Nelerdir?

tarçın faydalarıHoş kokusu ve nefis tadıyla herkesin tatlılarda özellikle kullandığı bir bitkidir. Tatlılarda kullanılmasının yanı sıra tarçın çaylarda da tercih edilir. Aslında Orta Doğu ve Güney Asya'da yaygın olarak küçük bir ağaç şeklinde bilinir. Ülkemizde ise genellikle kabuk veya toz olarak  satışa sunulmaktadır. Amaca hizmet edecek şekilde istenilen formu tercih edilir. Pastalarda, keklerde, kurabiye yapımlarında çoğu kez tatlandırıcı olarak kullanılır. Bir de herkesin severek tükettiği kış aylarının vazgeçilmez tadı saleplerde kullanılır. Sıcacık salebin üzerine bir parça serperek herkes tam bir lezzet harikası elde eder. Tabii tüm bu enfes tadı ve harika kokusunun yanında tarçın faydaları da tartışılmaz. Çok eski bilinen bir baharattır. Yüzyıllardır birçok ülkede severek kullanılır. Sri lanka bölgesi civarında bulunmuştur. Hatta çok eski yıllarda bu şifalı bitkinin altın ve gümüşten bile değerli olduğu söylenirdi. Mısırlılar döneminde ise büyücülük yapanlar yine bu bitkiyi kullanırlardı.

Tarçının Faydaları

tarçınLatince adı cinnamomum zeylanicum olan tarçın ülkemizde yörelere, bölgelere göre farklı isimlerle anılmaktadır. Çoğu bölgede darçın, boru tarçın, şerbet kokusu, tatlı kabuk, lohusa kokusu, darçin ve darşın gibi adlarla da anılmaktadır. Harika kokusu ve nefis tadı bulunan tatlıların vazgeçilmezi olan tarçın faydaları da saymakla bitmez. Kolesterolü düşürür. Şeker yani diyabet hastaları için faydalıdır. Kan şekeri ve kolesterol oranını dengeler. Lif, demir, kalsiyum gibi mineraller ve çeşitli tanenler içerir. Kalsiyum ve diğer mineralleri içermesi sebebiyle özellikle kolon kanserine karşı koruyucudur. Kış aylarında herkesin sıkça yakalandığı grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi hastalıklar için tarçın şifa kaynağıdır. Bu hastalıkları kolay atlatmanıza yardımcı olur. Çayın içine ekleyebilir veya bal ile tüketebilirsiniz. Vücut ısısını arttırarak enerji ve zindelik kazandırır. Sindirim sistemini düzenler ve hazımsızlığı giderir. Kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıklara karşı koruma sağlar. Mide ağrısı çekenler, özellikle gastrit, ülser ağrılarından kıvrananların tercihi de bu şifalı bitki olmalıdır. Mide ağrılarını dindirmesi de tarçın faydaları arasındadır. Ayrıca ucuz ve kolay temin edilebilir olması kullanılırlığını arttırır. Nefesinizin kötü kokmasından şikayet ediyorsanız bu şifalı bitkiden tüketmelisiniz. Nefesiniz harika kokacaktır. İştah açar. Ciltte çıkan akneler, çeşitli cilt lekelerine karşı da kullanılabilir. Tüm bunların yanında afrodizyak etkisi de vardır. Baş ağrılarını dindirir. Kadınların özel günlerindeki adet ağrısına yani regl ağrısına da iyi gelir, ağrıyı hafifletir. Anemi yani kansızlığa da iyi gelir. Eğer tarçını sevmiyorsanız tarçınlı havuçlu kek tarifimize göz atabilirsiniz.

Tarçın Bal İkilisi

tarçın balTarçın tek başına kullanılmasının yanında bal ile de tam bir şifa kaynağıdır. Cilt lekelerine karşı, sivilcelere karşı bu ikili mükemmel sonuçlar verir. İki çay kaşığı balın içine bir çay kaşığı tarçın ekleyin. Son olarak da birkaç damla limon sıkın. Bu karışımı iyice karıştırın. Yüzünüze bir maske kıvamında yaydırıp sürün. Yarım saat bekledikten sonra cildinizi yıkayın. Maske yüzünüzdeyken cildinizin gerildiğini hissedeceksiniz. Yıkadıktan sonra ise cildinizdeki parlaklığı, ışıltıyı ve pürüzsüzlüğü fark edeceksiniz. Ayrıca bu ikiliyi sabah kahvaltılardan eksik etmeyin. Tarçın bal ikilisi sayesinde kalp hastalıklarına yakalanma riskiniz azalacaktır. Soğuk kış günlerinde vücudunuza güç verecek, sizi canlı tutacaktır. Ağız ve kulak enfeksiyonları için de çok faydalıdır. Artrit hastalığının tedavisine yardım eder. Çok zayıf olup kilo almak isteyen kişilerin kilo almasını sağlar. Kas ağrılarına iyi gelir. Karaciğer ve safra ile ilgili sorunların tedavisinde etkilidir. Uzmanlara göre bir çorba kaşığı bal ile yarım çorba kaşığı tarçın karıştırılıp düzenli tüketilirse birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynar. Kıl dönmeleri yada sivilcelere de sürerek birkaç saat bekletip yıkayabilirsiniz. Zamanla kıl dönmesi sivilcelerden kurtulacaksınız. Tarçın ve bal sindirimi düzenler, sindirim sisteminizi rahatlatır. Kolay gaz çıkarmanızı sağlar. tarçının faydalarıHarika görünümlü saçlara mı kavuşmak istiyorsunuz? Saçlarınız kolay yıpranıyor ve parlamıyor mu? Adresiniz yine bu harika ikilidir. Bu şifalı ikili sayesinde saçlarınız istediğiniz parlaklığa kavuşacak, cansız ve mat görünümden çıkacak. İçeriklerinde bulunan kalsiyum nedeniyle kemiklerinizi korur. Dişlerinizin güçlenmesini sağlar. Yorgunluk, stres hepimizin derdidir. Fakat bu enerji ve dinginlik veren, yorgunluk alan karışım sayesinde stresten uzaklaşacaksınız. Herhangi bir alerjiniz varsa tarçını yada tarçın bal ikilisi kullanmamanızı öneririz.
Tarçın Faydaları Nelerdir?

24 Ocak 2013 Perşembe

Ananas Faydası Nedir?

ananasın faydalarıAslında çoğumuz marketlerde, pazarlarda görmemize rağmen ne olduğunu tam bilmeyiz. Nasıl temizleneceğini de tam olarak anlayamadığımız ananas gibi bir meyveyi tüketmek çok fazla işimize gelmez. Fakat alışanlar, müptelaları bu şifalı ve hafif mayhoş meyveyi yemeden duramaz. Özellikle mayhoş tadı sebebiyle oldukça hoştur. Büyük marketlerde bu leziz ve şifalı meyveyi kolaylıkla temizleme makinesinde temizletebilirsiniz. Dilimlenmiş ananası yemek oldukça kolay ve zevklidir. Hoş tadı yanında şifaları da aslında çok fazla bilinmeyen bir meyvedir. Ananas faydası herkesçe bilinmesi gereken bir konudur.

Ananasın Faydaları

Bol yağış alan bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilen bu şifalı meyve, ülkemizin de bazı bölgelerinde yetiştirilebilir. Özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde kolaylıkla yetiştiriciliği yapılabilir. Dünya üzerinde ise ananas, tropik ve subtropik iklim bölgelerinde yetiştirilebilir. Hindistan en büyük ananas yetiştirici ülke olarak bilinir. Paraguay, Meksika ve Brezilya da yetiştiriciliğin yapıldığı ülkeler arasındadır. B ve C vitaminleri içerir. Limon ve portakal gibi oldukça yüksek bir C vitamini içeriğine sahiptir. Ayrıca folik asit, lif ve bromelain adlı bir madde bulundurur. Demir, kalsiyum, potasyum ve manganez de içinde barındırdığı mineraller arasındadır. Meyvelerin kralı olarak bilinen ananas, 48 kcal içerir. Sindirim sistemini düzenler. Kolay bir sindirim sağlar. Yediklerinizi hazmetmekte zorlanıyorsanız bolca tüketmelisiniz. Bağırsakları rahatlatır. Dokuların iyileşmesini sağlar. Kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur. Anemi yani kansızlığa iyi gelmesi de ananas faydası arasındadır. Sinüziti geçirmeye yardım eder. Astım ve bronşit tedavisinde kullanılabilir. Soğuk kış günlerinde grip ve nezle gibi hastalıklar için tüketilmelidir. ananasHipertansiyon yani yüksek tansiyon hastasıysanız yine tercih etmeniz gereken meyvelerden biridir. Böbrek taşı olanlar da bu şifalı meyveyi sık sık tüketmelidir. Şişmiş eklemleriniz veya şişmiş göz kapaklarınız varsa yiyebilirsiniz. Ferahlatıcı olması da ananas faydası arasındadır. Hipertansiyon yani yüksek tansiyonu düşürür. Dokuların iyileşmesini hızlandırır. Açılmış yaraların, hasar görüş hücrelerin bir an önce iyileşmesini sağlar. Akciğer hastalıkları için oldukça şifalı bir bitkidir. Balgam söktürür, bronşları rahatlatır. Zayıflamak mı istiyorsunuz? Kilolarınızla başınız dertte mi? Adresiniz yine bu şifalı meyve olmalıdır. Hem hoş tadı olan bu meyveyi tüketebilir hem de kolaylıkla fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Diyetlerde genellikle kullanılan bir meyve olması da ananasın yararları arasındadır. Bu şekilde selülitlerden de kurtulabilirsiniz. Selülit özellikle kadınların hiç istemediği bir şeydir. Ananas sayesinde kötü bir görünüm oluşturan, istediğiniz giysileri giyememe sebebiniz selülitlerden de kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Yalnız kahvaltı öğünlerinde çok fazla tüketilmemesi gerekir. Çünkü asitlik derecesi sebebiyle aç karnına olduğu için mideye zarar verebilir.

ananas dilimiAnanas Ne Yapımında Kullanılır?

Şifası oldukça fazla olan ananas, birçok şekilde tüketilebilir. Meyve suyu yapımı, çeşitli kokteyller ve meyve salatalarında kullanılabilir. Enfes tadıyla özellikle meyve salatalarında önemli bir yeri vardır. Çok eski zamanlardan beri birçok ülkede çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Örneğin bazı ülkelerde et yumuşatmak amacıyla kullanılıyordu. Keklere, şerbetlere ve hatta sıcak yemeklere bile tat vermesi amacıyla koyulabilir. Ayrıca ananas dilimleri taze tüketime de uygundur. Temizlenmiş meyve kabuğu sonrasında meyvenin iç kısmı dilimlenerek meyve salatalarında istenilen şekilde tüketilebilir.

Ananas Faydası Nedir?

Dereotu Yararları Nelerdir?

dereotuSalatalarda farklı bir tat elde etmeyi herkes ister. İşte dereotu tam da farklı bir tat ve koku elde edebileceğimiz bir sebzedir. Salatalarınıza ayrı bir renk ve koku kattığı gibi özel günlerde misafirleriniz geleceği zaman yapacağınız salatalara da ilave edebilirsiniz. Taze olarak salatalarda tüketmenin yanı sıra dereotu yemeklere de eklenir ve pişirilebilir. Tüm bu farklı tadı, hoş kokusu dışında şifasıyla da sağlığınıza sağlık katacak bir bitkidir. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Taze ve kurutulmuş şekilde tüketebilirsiniz. Aromatik bir bitkidir. Birçok ülkede faydaları bilinmekte, ayrıca yemeklere tat katması sebebiyle de sıkça tercih edilmektedir. Peki faydaları vardır diye belirttiğimiz dereotu yararları nelerdir?

Dereotu Nasıl Bir Bitkidir?

dereotu yararlarıLatincesi anethum graveolens olan bu şifalı bitki ülkemizde bölgelere veya yörelere göre farklı isimler alır. Tarhana otu, tere otu, durak otu gibi isimlerle de adlandırılır. Tıbbi yönden birçok faydası da bulunan dereotu buhar banyosu da yapılabilir. Şifaları nedeniyle İsveç, Norveç gibi ülkelerde salata ve yemeklerde sıkça tercih edilir. Rezeneye benzer fakat tadı daha acıdır. Karvon, limonen gibi maddeler içerir. Birçok ülkede popüler bir çeşni olarak kullanılır. A, B1, B2 gibi vitaminler ile potasyum, kalsiyum gibi mineraller içerir.

Dereotunun Faydaları

Öncelikle ağız kokusundan sıkıntı çekenler, nefesi kokanlar bu bitkiyi rahatlıkla kullanabilir ve bu dertlerinden kurtulabilirler. Ağız kokusu hiç kimsenin istemediği bir durumdur. Kişinin kendisini rahatsız etmekle birlikte çevresindeki insanlara da rahatsızlık verir. İşte nefes kokusunu geçirmesi dereotunun faydaları arasındadır. Yaraları temizleyerek iyileşmesini sağlar. Sindirim sistemini rahatlatır. Kolay bir sindirim sağlar. Buhar banyosu ile rahim ağrılarına çare bulunabilir. Ayrıca sarımsak ile birlikte kullanıldığında anti bakteriyel bir özelliğe sahiptir. Uykusuzluk problemi mi yaşıyorsunuz? Geceleri herkes uyurken siz uykunuz gelsin diye mi bekliyorsunuz? O halde koyunları saymak yerine bu şifalı sebzeyi tüketmeye çalışın. Uykusuzluk sorununu gidermesi dereotu yararları örneğidir. Hıçkırık için de etkilidir. Özellikle kadınlardaki adet döngüsünün sona ermesi sonucu menopoz döneminde büyük fayda sağlar. Çünkü bu şifalı sebze menopoz dönemi ve sonrasında kadınlarda sıkça görülen kemik erimesi rahatsızlığına etki eder. dereotunun faydalarıEmziren veya yeni doğum yapmış anneler de bu şifalı sebzeyi bolca tüketmelidir. Süt salgılanmasını arttırır ve yeni doğum yapmış annelerin bu konuda sıkıntı çekmesini engeller. Süt salgısını arttırması da dereotu yararları arasındadır. Böbrek taşını düşürmeye yardımcı olur. Yumurtalıklardaki ağrıları hafifletir. Mide krampları, şiddetli mide ağrılarını geçirir. Diş ağrısına faydalıdır. Gaz giderici etkisi de vardır. Kozmetik sanayinde de kullanılır. Özellikle losyon yapımında tercih edilir. Elde edilen losyon kızarıklık ve göz iltihapları için kullanılabilir. Baş ağrısını rahatlatır. Kan basıncını azaltır.

Dereotu Zararları

Faydaları bu kadar bol olan dereotu zararları da bulunmaktadır. Emziren ve doğum yapmış anneler kullanmalı fakat hamile anneler kullanmamalıdır. Ayrıca içerdiği bir madde nedeniyle nadiren bazı insanlarda alerjiye sebep olabilir.

Dereotu Yararları Nelerdir?

23 Ocak 2013 Çarşamba

Kabızlık Sebepleri Nelerdir?

kabızlık sebepleriGünümüzde birçok kişi aynı dertten yakınmaktadır. Karın ağrısı, karın bölgesinde şişlik, tuvalete gidip saatlerce tuvalette vakit geçirmek, karın ağrısından kıvranmak bazı belirtilerdir. Birçok sebebi olan bu rahatsızlık aslında çözümsüz de değildir. Doktora başvurmak, önerilere uymak sizi bu dertten kurtarabilir. Tabii bu rahatsızlığın bitkisel çözümleri de vardır. Ayrıca düzenli beslenmek, yenilen yiyeceklere dikkat etmek, spor yapmak, lifli gıdaları tercih etmek de çözüm yollarından sadece bazılarıdır. Aslında bu rahatsızlığı yenmek, tedavi ve çözüm yolları bulmak sandığınız kadar zor değildir. Eğer dikkat edilmezse kötü sonuçları olabilecek bir rahatsızlıktır. Kabızlık sonucunda basur yani hemoroid, karın şişliği, şiddetli karın ağrıları çekilebilir. Siz de bu rahatsızlığa yakalanmak istemiyorsanız yada bu rahatsızlığa yakalandıysanız ve kurtulmak istiyorsanız yazımızı okumalı ve gerekli tavsiyeleri uygulamalısınız.

kabızlıkKabızlık Nedir?

Halk arasında peklik olarak da bilinen ve anılan bu rahatsızlık tıp dilinde ise konstipasyon olarak tabir edilir. Dünya üzerinde birçok ülkede birçok kişide bu rahatsızlık görülür. Kabızlık genellikle kadınlarda erkeklere oranla üç kat fazla görülmektedir. Bu rahatsızlık nedeniyle bağırsak hareketlerinin azlığı sonucu dışkılama sorunu veya nadiren dışkılama görülür. 24 saatten fazla süreyle hiçbir bağırsak hareketi görülmez veya çok az bağırsak hareketlerine rastlanır. Bağırsak hareketlerinin durumu yemek yeme alışkanlıklarına ve düzenli beslenmeye bağlıdır. Bu durumda dışkının koyu renkli olduğu, dışkıda sertlik ve kuruluk görülür. Ayrıca zor dışkılama da yaşanır. Dışkılama zor gerçekleşir. Vücuttan atılması gerekli olan zehirli maddeler dışarı atılamadığı için bir süre sonra çeşitli zehirlenmeler gerçekleşebilir. Bu rahatsızlığın çok uzun süre devam etmesi mutlaka başka bazı sağlık sorunlarına yol açacaktır. Çeşitli kabızlık türleri bulunmaktadır. kabızlık nedenleri

Kabızlık Nedenleri

Bu rahatsızlığın birçok nedeni bulunmaktadır. Çağın ilerlemesi ve fast food yani hazır yiyeceklere olan ilginin günden güne artması kabızlık sebepleri arasındadır. Hazır yiyecekler genellikle kuru gıdalar olduğu için çorba yada ev yemekleri gibi sulu yemeklerin tüketilmemesi halinde ortaya çıkar. Lif içeriği düşük gıdalarda beslenme sonucu da ortaya çıkabilir. Genellikle çocuklar, bebekler ve yaşlılarda görülür. Karın kaslarının zayıflığı, düşük gıda emilimi, düzenli bağırsak hareketlerinin olmaması da kabızlık nedenleri arasındadır. Nörojenik faktörlerde çok önemlidir. Depresyon, ruhsal gerginlik, çatışma, çeşitli korkular gibi sebeplerle sinir mekanizmasının zarar görmesi önemli nedenlerdendir. Fiziksel hareketsizlik, egzersiz eksikliği yani spor yapmama yada çok fazla hareket etmeme de bu rahatsızlığa neden olabilir. Mümkün olduğunda hareket edin, spor yapın. Ayrıca uzun süreli kullanımdan sonra bazı ilaçlarda bu duruma sebep olabilir. Çeşitli bağırsak hastalıkları da bu durumun nedenleri arasındadır. Adet döngüsü yani regl zamanlarına bağlı olarak kadınlarda görülmesi de olasıdır. Yani hormonal değişiklikler olması da kabızlık nedenleri arasındadır.

Kabızlık Sebepleri Nelerdir?

22 Ocak 2013 Salı

Kayısı Yağı Faydaları

kayısı yağıHemen hemen herkesçe bilinen, mevsiminde severek tüketilen bir meyvedir. Bu şifalı meyve gerek taze olarak gerekse kuru kayısı şeklinde tüketilebilir. Mevsiminde pazarlarda bolca rastladığımız bu şifalı meyve aynı zamanda kuru olarak marketlerde, bakkallarda kolaylıkla bulunabilir. Artık tazesi ve kurusu bilinen ve bolca tüketilen bu şifalı meyvenin, yağının faydaları da herkes tarafından araştırılmaktadır. Bu şifası bol olan meyvenin yağının faydaları birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Aktarlarda, baharatçılarda kolaylıkla rastlayabileceğiniz kayısı yağı temin ederek faydasından sizde şifa bulabilirsiniz. Uzun zamandır derdini çektiğiniz bir hastalığın yada zaman zaman ağrısını çektiğiniz rahatsızlığınızın dermanı belkide bu meyvenin yağındadır. Yazımızda kayısı yağı faydaları nelerdir, kayısı yağı nedir gibi konulardan bahsedeceğiz.

Kayısı Yağı Nedir?

kayısı yağı faydalarıKayısının latincesi prunus armeniaca olan bu meyve kimi bölgelerde zerdali, şalak, apricos gibi isimlerle de anılır. Bu şifalı meyveye şam ağacı da denir. Bu şifaları bol ve saymakla bitmeyen meyvenin yağı da kendisi gibi oldukça şifalıdır. Kayısı yağı, hafif sarı ve kristalimsi özelliktedir. Oleik ve linoleik asitler bakımından zengindir. Ayrıca karoten, A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri açısından da zengindir. Potasyum, demir, magnezyum ve sodyum da bulundurur. Son derece besleyicidir. Bu şifalı yağın meyvesi Çin kökenlidir. Meyvesi kalori bakımından düşük fakat lif içeriği açısından yüksektir.

Kayısı Yağının Faydaları Nelerdir?

İçerdiği vitaminler ve mineraller bu kadar bol olan bu meyvenin yağının faydaları da oldukça fazladır. Yüksek lif içeriği sebebiyle kabızlık karşıtı olarak kullanılabilir. Yani kolay dışkılamayı sağlar. Sindirim sistemini düzenler, kolay sindirime yardımcı olur. Kansızlık yani anemi hastalığı için de faydalıdır. Cilt bakımına katkısı kayısı yağı faydaları arasındadır. Bu şifalı yağ ile pürüzsüz, güzel bir cilde kavuşabilirsiniz. Bu şifalı yağ cilde uygulandığında ciltteki dokular tarafından hızlıca emilir. Sadece parlaklık ve pürüzsüzlük sağlamaz, tüm bunların yanında egzama, sedef, kaşıntı gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de yardımcı olur. Cildi nemlendirir, yumuşaklık kazandırır. Anti astimatik özelliği sayesinde astım hastalığına da fayda sağlar. kayısıSaçlarınızın kuru ve yıpranmış olmasından mı yakınıyorsunuz? Ne yaparsanız yapın saçlarınız kuruyor ve kırılıyor mu? Artık yıpranmış saçlara veda etmenin vakti geldi. Parlak ve capcanlı görünün saçlarınıza merhaba deyin. Kayısı yağı içerdiği esansiyel yağlar sayesinde saçınıza canlılık kazandırır. Tırnaklarınızın bakımsız olmasından ve kötü görünmesinden sıkıldıysanız tercihiniz yine kayısı yağı olmalıdır. Ayrıca bu yağ kirpik bakımı da sağlar. Hassas ve problemli ciltler için de uygundur. Yani kısacası kozmetik alanında birçok şekillerde uygulanabilir. Kulak ağrısına karşı da kullanılabilir. Ülser ağrılarını azaltır. bu şifalı meyvenin yağının faydaları kadar kayısı çekirdeği yağı faydaları da oldukça önemlidir. Bu şifalı meyvenin hem kendi yağı hem de çekirdeğinin yağı günümüzde birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Kayısı Yağı Faydaları

Tarçınlı Havuçlu Kek

havuçlu tarçınlı kekHemen hemen tüm çocuklar ve özellikle bayanlar tatlıyı çok severler. Tatlı yiyecekler aslında küçük büyük demeden herkese cazip gelir. Üstü fıstıklı baklava, fırından yeni çıkmış kekler yada vitrinde duran çikolatalı pastalar hemen hemen hepsinin daha adını bile duyunca ağzımız sulanır. Eğer siz de tatlıyı sevenlerden biriyseniz işte bu tarif tam size göre yazılmıştır. Hem pratik hem de lezzetli olan bu tarifi kolayca evlerinizde yapacaksınız. Şifanızı bulmakla birlikte tatlı kriziniz geldiğinde yani canınız fena halde tatlı çektiğinde kolaylıkla yapabileceğiniz bir tariften bahsediyoruz. Kekinize ilave edeceğiniz tarçın ve havuç şifası oldukça bol olan bitkilerdir. Aslında normal kek yapmayı herkes biliyordur. Tarçınlı havuçlu kek tarifi farkı içinde enfes tadıyla tarçın bulunması ve minik parçalarla rendelenmiş havuç katılmasıdır. Yazımızda tarçınlı havuçlu kek tarifinden bahsedeceğiz. Şimdiden afiyet olsun.

havuçlu tarçınlı kek tarifi

Tarçınlı Havuçlu Kek Malzemeleri

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yumurta
  • 1/4 oranında margarin
  • 1 su bardağı süt (sütünüz yoksa 1 su bardağı yoğurtta kullanabilirsiniz)
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 1 yada 2 adet havuç
  • 2 tatlı kaşığı tarçın

Tarçınlı Havuçlu Kek Tarifi

Öncelikle kek kabınızın içine toz şekerinizi dökün. Üzerine yumurtalarınızı kırıp iyice köpürene kadar çırpın. Üzerine süt yada tercihe göre yoğurdunuzu, 3 su bardağı unu, margarini ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Homojen bir karışım elde ettikten sonra vanilin ve kabartma tozunu da karışıma ilave edin. Karıştırmayı bırakmayın, çünkü ne kadar karıştırırsanız o kadar güzel bir kek elde edeceksiniz. Bu arada seçtiğiniz havuçların kabuklarını soyarak güzelce yıkayın. Rende yardımıyla havuçları rendeleyin. Rendelenen havuçları da karışıma ekleyip güzelce karıştırmaya devam edin. Son olarak tarçını her yerine eşit gelecek şekilde hazırladığınız kekin üzerinde gezdirin ve son kez daha tarçının her yere bulaşması için karıştırın. Kek kabınızı sıvı yağ ile azcık yağlayıp yağı elinizle kabın her tarafına sürün. Hazırladığınız karışımı kek kabına dökün. 160 derecelik fırında 40 dakika kadar pişirin. Arada kontrol edin, pişmediğini düşünüyorsanız biraz daha pişirmeye devam edin. Sonrasında keki sıcakken hemen çıkarmaya çalışmayın. Biraz soğuduktan sonra kalıptan keki çıkarabilirsiniz. Bu sırada eviniz mis gibi tarçın kokacaktır. Tarçınlı havuçlu kek hazır, afiyet olsun. tarçınlı kekKekinize isteğe bağlı olarak tarçın ve havuçtan başka malzemelerde ilave edebilirsiniz. Örneğin bazıları sadece tarçın içeren kek severken bazıları çikolata yada kakaolu kek severken bazıları ise cevizli kek sever. Siz de tarçınlı havuçlu kekinizin içine son olarak havuç ve tarçını eklediğiniz sırada isteğe göre ceviz, hindistan cevizi, kakao, çikolata ekleyebilirsiniz. Ayrıca kimi insanlar tarçın eklemenin dışında portakal kabuğu, limon kabuğu da rendeler. Özellikle portakal kabuğu tatlı olması sebebiyle kekinize harika bir tat katacaktır. Siz de tarçınlı havuçlu kek dışında bu şekilde kek yapmayı deneyebilirsiniz.

Tarçınlı Havuçlu Kek