26 Şubat 2013 Salı

Ayçiçek Yağı Nasıl Kullanılır?

ayçiçeği yağıYemeklerde, salatalarda vazgeçilmez olan malzemeler genellikle salça, yağ ve soğandır. Evlerde çoğunlukla ayçiçek yağı kullanılır. Bu malzemeler olmadan birçok yemek yapılamaz ve aynı zamanda bu malzemeler yemeklere tat verir. Tabii çeşitli olan bu malzemeleri kullanırken, kullanılması gereken ölçü çok önemlidir. Eğer fazla miktarda kullanılırsa, yemeğin tadını değiştirebilir. Özellikle yemeklerde çok yağ kullanmak sağlıklı olmayabilir. Salça ve soğan ise yemeğin lezzetini arttırır. ayçiçekFakat yağ kullanmadan da yemek yapılmaz. Ayçiçek yağı, mısır özü yağı, zeytinyağı ve son zamanlarda popüler olan kanola yağı yemekler için kullanılan ve herkes tarafından bilinen yağlar arasındadır. Katı yağlar ve tereyağı gibi hayvansal kaynaklı yağlar da pilav, makarna gibi yemeklerde bir miktar kullanılsa da bitkisel özlü yağlar, sağlık açısından daha faydalıdır. Bu sebeple yemeklerinizde bir miktar tereyağı, margarin gibi hayvansal kaynaklı katı yağlar kullansanız da, genellikle bitkisel özlü yağlar kullanmaya dikkat edin. Ayçiçeği yağı evlerde sıkça kullanılan yağlar arasında başta gelir. Tabii bu yağların sağlık açısından yararları da bulunmaktadır. Peki sağlık yönünden faydalarından yararlanmak için bu şifalı ve faydalı yağları nasıl kullanmalıyız? Özellikle ayçiçek yağı nasıl kullanılabilir?
  • Ayçiçek Yağı Nasıl Kullanılır?

Ayçiçek yağı genel olarak yemeklerde kullanılır. Fakat hastalık tedavilerinde istenilen etkilerin sağlanması için soğuk presle elde edilen ayçiçeği yağı 10-15 dakika yani ağızda beyaz hale gelene kadar gargara yapılmalıdır. Bu şifalı yağ içilmez ama gargara olarak kullanıldığında uykusuzluk, kronik baş ağrısı ve asabiyete iyi gelir. Ayrıca ağızdaki zararlı bakteri ve molekülleri yok eder. Vücudun zehirlerden temizlenmesine yardımcı olur.
  •  Ayçiçek Tohumu Nasıl Kullanılır?

ayçiçek yağıToplanan ayçiçek tohumları ezilerek lapa haline getirilir. Yara, çıban gibi hastalıklara bu şekilde uygulanır.
  • Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Ayçiçeğini Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?

Yüksek kalorili bir bitki olduğu için çok önemli bir enerji kaynağıdır. Yüksek oranda E vitamini ve oleik asit içermesi sebebiyle birçok hastalığa iyi gelen bu şifalı bitki, çeşitli şekillerde günlük hayatımızda kullanılabilir. Ayçiçeği yağı çerez olarak tükettiğimiz çekirdeklerinden elde edilir. Ayçiçeği yağları sıvı yağ olarak yiyeceklerimizi pişirmek, yemeklere tat vermek üzere salata, kızartma ve konservelerde kullanılabilir. Ayrıca ayçiçeği çekirdekleri yani tohumları günlük olarak 40 gr. civarında tüketilirse vücuda yarar sağlar. Çekirdek yemeyi hemen hemen herkes sever. Hatta kimi insanların çekirdek yemekten dudakları yara olur. ayçiçek çekirdekFazla tuzlu çekirdek tüketmemelisiniz. Özellikle yüksek tansiyon hastaları çok fazla tuzlu çekirdek yememelidir. Fakat kararında, belli bir miktarda çekirdek tüketmek vücuda fayda sağlar.
  • Ayçiçek  Zararları - Yan Etkileri

Bilinen çok büyük bir zararı yoktur. Fakat fazla ayçiçek yağı, kalp damarlarını tıkayabileceği, şişmanlatıcı etki yapabileceği yani obezite etkisi oluşturabileceği ve kansere sebep olabileceği tehlikeleri yüzünden kullanılmamalıdır.

Ayçiçek Yağı Nasıl Kullanılır?

25 Şubat 2013 Pazartesi

İncir Ceviz Tatlısı Tarifi

Akşam yemeklerinden sonra, ikindi çaylarında tatlı yemek, misafirlerimize tatlı ikram etmek hepimizin alışkanlıkları arasındadır. Kış aylarında ve yaz aylarında genellikle mevsime uygun olmak üzere çeşitli tatlılar hazırlanır. Balkabağı tatlısı, incir ceviz tatlısı, lokma tatlısı, elma tatlısı, havuç tatlısı gibi tatlılar çok çeşitli sebze ve meyveler ile hazırlanır. Akşam yemeklerinden sonra misafirler gelince çayın yanına mutlaka kuruyemiş, bisküvi yada çeşitli tuzlu ve tatlı yiyecekler hazırlanır. Gün içinde ikindi zamanlarında da yada çay vakitlerinde misafirlerimiz için yada kendimiz için de çeşitli poğaça, tatlı, kek ve kurabiyeler hazırlarız. Küçük çocuklar da okuldan geldikten sonra yada öğün aralarında atıştırmak için yiyecek arar. İşte incir ceviz tatlısı, balkabağı tatlısı, elma tatlısı, havuç tatlısı, çok çeşitli kekler, poğaçalar ve kurabiyeler bu durumlarda, öğün aralarında afiyetle atıştırmalık olarak kullanılır.

İncir Ceviz Tatlısı Malzemeleri

  • 1 kg incir
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 200 gr. ceviz içi
  • 1 lt. süt (5 su bardağı)
  • 1 kaşık tereyağı

İncir Ceviz Tatlısı Nasıl Yapılır?

İncir ceviz tatlısı için bir kilo incir alınarak, temizlenir ve güzelce yıkanır. İncir bitkilerinin sapları kesilerek sap kısımlarından içlerine doğru oyuklar açılır. 2 su bardağı toz şeker ile 200 gr. ceviz içi karıştırılarak bu karışım incirlerin içlerine doldurulur. İncirlerin sığabileceği büyüklükte bir tencere seçilerek bir kaşık tereyağı ile yağlanır. Tencereye yerleştirilen Bitkilerinin üzerine gelecek kadar su ilave edilerek bitkiler yumuşayıp su çekilinceye kadar tencere pişmeye bırakılır. 1 lt. süt kaynatılarak, tenceredeki incir ve diğer malzemeler piştikten sonra üzerine dökülür ve incir tatlısı servis için hazırdır. İşte bu leziz tatlıyı hazırlamak bu kadar kolaydır. Siz de çocuklarınızın severek yiyeceği bu kolay, pratik ve enfes tatlıyı pişirin ve yemenin keyfine varın. Artık çocuklarınız okuldan geldikten sonra atıştırmalık olarak ne yiyeceklerini düşünmeyin. Meyve suyu, çay yada kola gibi içeceklerin yanına hemen kek, kurabiye, poğaça yada tatlı hazırlayarak çocuklarınız sevindirin. Ayrıca bu şifalı bitki sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Bu şifalı bitki, kandaki yağ oranını düzenleyerek kolesterolü dengelemeye yardım eder. Bu şekilde böbrek yetmezliği de engellenmiş olur. Ayrıca bu şifalı ve leziz bitki kalp ve damar hastalıklarını da önlemeye yardım eder. Halsizliği ve yorgunluğu gidermeye yardım ederek vücuda güç verir. Kendinizi daha zinde hissetmenize yardım eder. Yüksek oranda lif içerir. Lif içermesi sebebiyle bağırsakları yumuşatır, bağırsakların rahatlamasına yardım eder. Bu nedenle sindirim sistemini düzenler ve rahatlatır. Kabızlık sorununa da iyi gelir, hafif müshil yapıcı etkisi bulunmaktadır. Bağırsaklara iyi gelmesi sebebiyle özellikle kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı koruma sağlar. Siz de incir meyvesinin bu sayısız faydalarından yararlanmak istiyorsanız, incir ceviz tatlısı yaparak bol bol tüketebilirsiniz.  

İncir Ceviz Tatlısı Tarifi

22 Şubat 2013 Cuma

Adet Sancısı Neden Olur?

regl ağrısıHer ay çekilen ağrılar, sancılar hemen hemen her bayanın derdidir. Adet sancısı, karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösteren acı veren sancılardır. Bu tip ağrılar aslında her bayanın özel günlerinde kendini göstermez. Kimi bayanlar regl dönemi geldiğini bile anlamazken, kimileri ise uzun süren ve çok acı veren ağrılarla birlikte bu özel dönemlerinin geldiğini anlar. Ayrıca özel günlerinde sinirlenen, sık sık stres yaşayan, birçok şeye kolayca sinirlenen kadınlarda vardır. Bu belirtiler de adet dönemlerinin yaklaştığının başka göstergeleridir. Tabii bir de özel günlerinde sık sık terleyen yada üşüyen kadınlar vardır. Onlar da özellikle kış aylarında üşüyerek yada yaz aylarında terleyerek bir takım zorluklar yaşar. Peki tüm bu zorlukların, ağrıların ve sancıların nedenleri nedir? Neden ve niçin bu ağrılar oluşur? Adet sancısı nedenleri nelerdir? Diğer bir yazımızda da bu ağrılar için neler yapılmalıdır, çözüm yolları nelerdir, bu sancılar ve ağrılar için bitkisel çözüm yolları nelerdir, bu ağrılar için hangi bitkileri kullanmalıyız gibi konularla ilgili yazı hazırladık.

Adet Sancısı Nedenleri Nelerdir?

adet sancısıAdet kanamaları ortalama 28 günde bir görülen kanamalardır. 3 ile 7 gün arasında devam eder yani ortalama 4-5 gün sürer. Aslında bu kanamalar kadınları rahatlatan kanamalardır. Bu kanamalar sayesinde vücut rahatlar. Kimi kadınlarda hiç ağrı görülmezken kimileri çok şiddetli sancılar çeker. Bu ağrıları çekmeyenler ne demek olduğunu bilemez. Bazı kadınlar o kadar şiddetli ağrı çekerler ki regl geleceği ilk gün yataktan kalkamaz, yürüyemez ve tüm gün hiçbir iş yapamazlar. Tüm planlarını iptal etmek zorunda kalırlar. Ayrıca mide bulantısı, kusma da regl sürecinde görülen rahatsızlıklar arasındadır. Bu dönemde ilk gün yemek yiyememe durumu görülebilir ve yemek yenmediği için tansiyon düşüklüğü dahi yaşanabilir. Peki bu adet sancısı nedenleri nelerdir? Adet sancısı nedenleri arasında ilk olarak genetik faktör sayılabilir. Genellikle kadının annesi de sancı çekiyorsa kendisinde de sancı olması muhtemeldir. Ayrıca ayakların üşütülmesi, soğukta kalınması da şiddetli ağrılara sebep olur. Rahim ağzı girişinin genetik olarak dar olması yada enfeksiyon, kürtaj gibi nedenlerle dar olması da ağrı sebepleri arasındadır. Adet sancısı ve ağrısının bunlar ve bunlar gibi daha başka çeşitli sebepleri de olabilir.

adet ağrısıAdet Sancısı Nedir?

İlk olarak adet sancısı tanımlanacak olursa rahimde olan kasılmalar olarak tanımlanır. regl dönemi, aybaşı, adet görmek yada regl olmak şeklinde de halk arasında isimlendirilir. Özellikle yöresel olarak aybaşı diye çokça adlandırılır. Regl kanı dışarı atılmaya çalışırken uterusta kasılmalar gerçekleşir ve bu kişi tarafından ağrı olarak algılanır. İşte biyolojik açıdan da adet sancısı nedenleri bu şekilde açıklanabilir.

Adet Sancısı Neden Olur?

21 Şubat 2013 Perşembe

Soğan Suyu Zayıflatır Mı?

soğan suyu diyetiFazla kilolar, zayıflama çabaları kilo vermeyi çalışan kişileri zamanla yorar. Çeşitli şifalı bitkiler ile birlikte zayıflamak ve kilo vermek daha kolay olabilir. Leblebi ile zayıflama, soğan suyu diyeti, karpuz ile kilo vermek, maydanoz suyu ve maydanoz kürü ile zayıflama, lahana suyu ile kilo vermek artık oldukça kolaydır. Fazla kilolarınızdan bıktınız mı? İstediğiniz, arzu ettiğiniz kıyafetleri artık rahat ve özgür bir şekilde kilolarınızı düşünmeden mi giymek istiyorsunuz? Yaz ayları geldiğinde denize gidip yüzmeyi herkes ister. Denize gidildiğinde göbek sarkması, selülitlerin görünmesi, fazla kilolar herkesin canını sıkar ve herkesi rahatsız eder. Sizde fazla kilolarınızdan kurtulmak, zayıflamak ve istediğiniz kıyafetleri rahat rahat giymek isterseniz, bu bitkinin diyeti ile kolaylıkla zayıflayabilirsiniz. Ayrıca leblebi, karpuz, lahana suyu ve maydanoz kürü gibi şifalı bitkilerle ilgili yazılarımızı da okuyabilir ve zayıflamanın çeşitli yollarını öğrenebilirsiniz.

soğanSoğan Diyeti İle Zayıflayın

Soğan suyu ile zayıflama hayal değil, oldukça kolaydır. Soğan çorbası hem hazırlaması kolay, pratik hem de zayıflatıcı bir çorbadır. Bu şifalı çorbayı tercihe göre öğlen veya akşam yemeklerinde tüketebilirsiniz. Hem de soğuk havalarda sıcacık çorbayla içiniz ısınacak, şifa bulacaksınız. Okuduğum birkaç blogda soğan suyu ile zayıflayanlar soğan suyunu ve çorbasını tavsiye etmişler. Zayıflamak istiyorsanız sizde bu şifalı bitkinin çorbası ile zayıflamayı bir deneyin. Bu bitkinin çorbası dışında kürü ile de zayıflamanız mümkündür.

Soğan Suyu Nasıl Hazırlanır?

Soğan suyu hazırlamak için 1 adet orta boy soğan seçilir ve kabukları temizlenerek iyice yıkanır. Yıkanan bu şifalı bitki, bir kaseye konur. Üzerine çıkacak kadar su eklenir ve bir çay kaşığı sirke de kaseye ilave edilir. 1 saat kadar bu şekilde sirkeli su ile bekletilir. Daha sonra bir cezveye sirkeli suda bekletilen bitki konur ve üzerine 1,5 bardak su ilave edilir. 10 dakika kadar kaynatılır ve soğuduktan sonra iki üç damla limon damlatılarak hazırlanan bu şifalı bitkinin suyu içilebilir. Bu şifalı suyla zayıflamak oldukça kolaydır. Sizde fazla kilolarınızdan kurtulmak ve zayıflamak istiyorsanız fazla düşünmeyin ve kendinizi yormayın. Bu şifalı bitkinin suyuyla birlikte zayıflamanın tadını çıkarın. Üstelik bu suyu hazırlamak oldukça kolaydır. Pratik şekilde bu şifalı suyu hazırlayabilirsiniz. Yalnız bu suyu düzenli bir şekilde tüketmeniz çok önemlidir. 1 hafta boyunca bu suyu hazırlayabilir, her gün bir bardak içebilirsiniz. Ayrıca dökülen ve kepeklenen saçlarınızdan mı şikayet ediyorsunuz? soğan suyuSaçlarınızın dökülmesinden mi yakınıyorsunuz? Kepekli saçlar hiç kimse tarafından istenmez. Kafanızdaki kepeklerden veya kaşıntıdan mı yakınıyorsunuz? Bu şifalı ve etkili bitkinin suyunu hazırlayarak bir pamuk yardımıyla saç diplerinizi silebilir ve kepeklerden kurtulabilirsiniz. Ayrıca saç dökülmesini de bu bitkinin suyu sayesinde önleyebilirsiniz. İşte soğan suyu sayesinde kepekli ve dökülen saçlarınıza da şifa bulabilirsiniz.

Soğan Suyu Zayıflatır Mı?

20 Şubat 2013 Çarşamba

Aloe Vera Jel Kullanımı

aloe vera jeliCildimiz, tenimiz, vücudumuz bizim için çok önemlidir. Hiç kimse erkenden yaşlanmak ve kırışıklık sahibi olmak istemez. Hele ki bayanlar kırışıklıklardan kurtulmak için çok çeşitli yollar dener. Kremler, jeller, pahalı ürünler kullanırlar. Fakat tüm bu ürünlerin yanında bazı bayanlar ise bitkisel çözümler aramaya başlar. Aloe vera, hindistan cevizi, kakao, salatalık ve böğürtlen gibi çok çeşitli bitkiler kullanılarak elde edilen jeller, kremler birçok kişi tarafından çokça tercih edilir. Ayrıca bu bitkiler ile birlikte evlerinizde de jeller ve kremler hazırlamanız mümkündür. aloe vera jelEvlerinizde kolaylıkla pratik bir şekilde aloe vera jel olarak hazırlanabilir ve uygulanabilir. Tabii sadece yaşlanma karşıtı, kırışıklıklar için değil, vücudunuzdaki çatlaklar ve yarıklar için de bu şifalı jeli uygulayabilirsiniz. Ayrıca egzama gibi cilt hastalıklarına karşı da bu jel ve kremler uygulanabilir.
  • Aloe Vera Bitkisi Nedir?

Yaprakları dikenli bir ağaçtır. Bu bitkinin yapraklarından çıkan jelin şifa özelliği bulunmaktadır. Jel oksijenle temas ettikten sonra bir çeşit oksitlenme yapmakta ve yaklaşık 5 saat içinde şifa özellikleri ortadan kalkmaktadır. Aloe vera evlerde süs bitkisi olarak da yetiştirilebilir. Saksılarda yetiştirilen bu bitkinin yaprakları güneş altında bir metre uzunluğa ulaşabilir. Fazla suyu sevmez, ne zaman toprağı kurursa o zaman sulanmalıdır.  Ne kadar susuz kalırsa o kadar iyi köklenir ve çürüme riski azalmış olur. Bu şifalı ve bakımı kolay bitkiyi sizde kolaylıkla çiçekçilerde bulabilir ve temin edebilirsiniz. Bu durumda evinizde bu şifalı jeli hazırlamanız da oldukça kolay olacaktır.
  • Latince Adı : Aloe vera

aloe vera jeli
  • İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği

 Acı madde, antrakinon türevleri, uçucu yağ, vitamin, mineral, enzim, şeker, lignin, saponin ve aminoasitler ve reçine taşır.
  • Halk Arasındaki Adı

 Genellikle aloe vera, sarısabır veya öd ağacı olarak adlandırılsa da bazı yörelerde azvay adıyla da bilinir. Aloa vera olarak da yanlış yazılır.
  • Aloe Vera Jel Olarak Nasıl Kullanılır?

Tedavi amacıyla aloe vera jel yapımı için ilk önce yaşlı yapraklar kullanılmalıdır. Alınan yaprak ortadan ikiye ayrılarak yaranın üzerine kapatılır veya çıkarılan jel yaraya sürülür. aloe veraYaprak blendırdan geçirilerek sıvı veya jel haline getirilir ve hemen buzdolabına konulur. Bu sıvı 4 hafta süreyle kullanılabilir. Stabilize edilmemiş bu aloe vera jel yapıldıktan sonra dondurulmamalı veya yüksek ısıda tutmamalıdır, aksi takdirde faydalı etken maddeler parçalanabilir. İşte aloe vera jel yapımı bu kadar pratik ve kolaydır. Ayrıca hazırlandıktan sonra bu sıvı 4 hafta yani 1 ay gibi uzun bir süre kullanılabilir.
  • Aloe Vera Sıvı Olarak Nasıl Kullanılmalıdır?

İçilecek  sıvının hazırlığı, kesilen ince küçük yaprak parçalarının kaynak suyuna konularak 1 gün buz dolabında tutulması ile hazırlanır. Bu şifalı bitkinin sıvısı, içindeki yapraklar çıkarıldıktan sonra içilir. Aloe vera sıvısının acı tadının giderilmesi için içine meyve suyu katılabilir.

Aloe Vera Jel Kullanımı

19 Şubat 2013 Salı

Elma Sirkesi Tarifi

elma sirkesiSalataların vazgeçilmez sosları, baharatları vardır. Özellikle sirke, limon suyu, tuz ve isteklere göre karabiber, kırmızıbiber, nane, kekik, kimyon gibi baharatlar da salatalara eklenir. Bu baharatlar ve soslar salatalara çok farklı ve harika tatlar kazandırır. Sirke de aslında farklı yörelerde birçok meyveden yapılabilmektedir. Üzüm sirkesi başta olmak üzere, elma sirkesi, incir sirkesi, portakal sirkesi, mandalina sirkesi, ayva sirkesi gibi birçok meyvenin sirkesi yapılabilir.

elma sirkesi yapılışıElma Sirkesi Yapılışı

Bu leziz sirkeyi evde hazırlamak kolaydır fakat sirkenin oluşabilmesi için fermantasyon sürelerine çok dikkat etmek gerekir. Elma sirkesi yapımında kullanılacak meyvelerin yüksek oranda şeker içermesi istenir, bu yüzden genellikle kış meyveleri tercih edilmelidir. İsteğe göre değişik türleri de bir arada kullanılarak bu meyvenin sirkesi yapılabilir. Bu lezzetli ve şifalı sirkenin yapılışı için, 1 kg elma alınır, iyice yıkanır ve küçük parçalara ayrılır. Daha sonra sirke yapımında kullanılacak olanlar meyve sıkacağından geçirilir ve böylece meyvelerin suları çıkarılmış olur. Elde edilen meyve suyunu doldurmak için geniş ağızlı ve sığ bir kavanoz tercih edilmelidir. Seçilen kavanoza meyve suyu konularak kavanozun üzerinde boşluk bırakılır ve kavanozun üstüne ince bir tülbent veya bez serilerek kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Kavanoz güneş ışığından uzak bir yerde saklanmalı ve günde bir kere karıştırılmalıdır. Yaklaşık 3-5 hafta içinde bu şifalı sirke kullanılacak kıvama gelir. Oluşan sirkesinde daha fazla fermantasyon olmasını engellemek ve sirkede bulunan meyve kalıntılarını uzaklaştırmak için 3-5 haftanın sonunda bu meyvenin sirkesi tekrar açılarak birkaç kat tülbentten geçirilerek süzülür. Süzülen elma sirkesi şişelere doldurulur ve kullanıma hazır hale getirilir.

Elma Şekeri Tarifi

Şekeri hazırlamak için 5 adet elma ve 2 su bardağı toz şeker ile 1 bardak su hazırlanır. elmaÖncelikle meyveler yıkanır, sapları koparılır ve kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra renkli çubuklar meyvelerin saplarının yerine batırılır. Bu arada şeker ve su derince bir tencereye konularak kaynamaya başlatılarak şeker eritilir. Şekerin üzerinde kabarcıklar oluşacak kadar kaynadıktan sonra tencere ocaktan alınır. Erimiş şekerin üzerine elma saplarından tutularak tek tek batırılır ve içinde yağlı kağıt olan tepsiye dizilerek buzdolabına atılır. Buzdolabında bu şekilde 10-15 dk. kadar bekletildikten sonra bu enfes şekeri yemeye hazırdır.

Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Elmayı Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?

Bu şifalı meyvenin kırmızı ve yeşil olmak üzere her iki türünün de vücudumuz için büyük yararı vardır. Bu yüzden sağlıklı yaşam için günde en az 1 tane tüketilmesi önerilir. Böylece hem vücudun direnç kazanması hem de hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlanır. Ayrıca elma meyvesinin kabuklarıyla birlikte tüketilmesi daha çok yararlıdır, mümkün olduğu kadar bu meyveyi kabuklarıyla tüketmek gerekir.

elma sirkesi tarifiElma Zararları Veya Yan Etkileri

Bebeklere ya da küçük çocuklara elma yedirildiğinde midelerinde rahatsızlık oluşturabilir. Bunun dışında bilinen büyük bir zararı veya yan etkisi yoktur.

Elma Sirkesi Tarifi

18 Şubat 2013 Pazartesi

Fesleğen Sosu Nasıl Hazırlanır?

Restoranlarda, lokantalarda ve hatta günümüzde bazı kafelerde bile yemekler harika soslar eklenerek yapılır. Domates sosu, fesleğen sosu, kekik ve kimyon gibi çeşitli baharatlarla hazırlanan soslar, mantar sosu ve daha birçok sos çeşitleri sayesinde yemeklerin lezzeti artar. Özellikle makarnalar ve dana eti gibi yiyecekler bu lezzetli ve harika soslar sayesinde daha farklı tatlar kazanabilir. Bir de makarna herkesin bildiği gibi yapması çok basit ve pratik bir yemektir. Doyurucu özelliği de vardır. Yetişkinlerin haricinde çocuklar da makarnaya bayılır. Çalışan bayan ve erkekler, öğrenciler ve daha birçok kişi akşam yemeklerinde sıkça makarnayı tercih eder. İşte makarnalar da bu enfes soslar sayesinde farklı tatlar kazanabilir. Ayrıca bu sosların yapılışı da pratik ve kolaydır. Malzemeleri de az olduğu için, yorulmadan kolaylıkla hazırlayabileceğiniz soslardır. Fesleğen sosu da bu pratik ve leziz soslar arasındadır. Bu lezzetli sosu hem kolaylıkla yapabileceksiniz, hem de lokantalara gidip fazla para ödemek yerine evinizde pratik bir şekilde hazırlayabileceksiniz. Ayrıca bu sosun şifası da oldukça yüksektir. Bu sos ile hem enfes hemde şifalı yemekler pişirebilirsiniz.

Fesleğen Sosu Malzemeleri

  • 2 dal geniş yapraklı fesleğen
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1,5 bardak zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Fesleğen Sosu Nasıl Hazırlanır?

fesleğen sosuFesleğen sosu tarifi oldukça basit bir tariftir. Genellikle bu lezzetli sos, makarnalar için kullanılır fakat dana etiyle birlikte de bu lezzetli sos kullanılabilir. Kızarmış dana eti veya ızgara yapılmış etlerin yanında servis etmek üzere, 2 dal geniş yapraklı fesleğen alınır ve güzelce yıkanır. Diğer taraftan da 5 diş sarımsak kabukları soyularak hazırlanır. Yıkanan malzemelere 1 çay kaşığı tuz eklenerek havanda dövülür. Daha sonra içine 1.5 bardak zeytinyağı ve 1 çay kaşığı karabiber eklenerek 10 dk. kadar çırpılır. Fesleğen sosu servis için hazırdır. Makarnalar için hazırlanacak sos aynı şekilde hazırlanır fakat fesleğen ile sarımsaklar havanda dövülürken içine 4 adet çam fıstığı ve zeytinyağı karışıma ilave edildiği sırada içine permasan peyniri ilave edilir.

Fesleğen Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bir çay kaşığı bitki, 2 bardak kaynar suyla 10-15 dk. kadar haşlanır,  daha sonra ocaktan alınarak 10 dk. üzeri kapalı tutulup bekletilerek demlendirilir. Süzüldükten sonra içilmeye hazırdır.

Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Fesleğeni Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?

Bu şifalı sebze, pişirilmeden taze olarak kullanılacağı gibi pişirilerek de kullanılabilir ve yemeklere ilave edilebilir. Ayrıca evde saksılarda yetiştirmek oldukça kolay olduğu için evde yetiştirilmesi önerilir. Böylece taze tüketimi karşılayacak fesleğen elde edilebilir. Soslara konularak yemeklere ayrı bir tat katması nedeniyle yetiştirilmesi tavsiye olunur.

Fesleğen Sosu Nasıl Hazırlanır?

17 Şubat 2013 Pazar

Domates Sosu Nasıl Hazırlanır?

domates sosuMakarnalar, pilavlar yemeklerin yanında vazgeçilmez yiyeceklerdir. Hele ki soslar ve çeşitli sebzeler, baharatlar ilave edilerek çok farklı ve harika tatlar elde edilebilir. Domates sosu, kekikli, naneli hazırlanan soslar, biber, havuç ve bezelye gibi eklenen sebzeler sayesinde bu yiyecekler çok farklı tatlar kazanır. İşten geç mi geldiniz, yemek yapmaya vaktiniz mi yok? O halde makarnalar tam size göredir. Tam bir akşam yemeği kurtarıcısı olan makarnalar herkes tarafından sevilerek tüketilir. Hele ki soslu olanlar afiyetle yenir. Çocuklar da makarnaları çok sever ve severek tüketir. Özellikle makarna öğrenci mutfaklarından eksilmeyen yemektir. domates soslu makarnaÖğrenciler çok fazla maliyeti olmayan fakat doyurucu yiyecekleri tercih eder. Makarna da bu yiyeceklerin başında gelir. Salça ile birlikte hazırlanan sos da ilave edilince yoğurt ile birlikte sık sık tüketilir. Peki bu kadar sık tüketilen, hazırlanması kolay olan makarnaya domates sosu nasıl hazırlanır?

Domates Sosu Nasıl Hazırlanır?

Domates sosu yapımında kullanılmak üzere 3-4 adet orta boy domates seçilir. Seçilen bitkiler yıkandıktan sonra rendelenir. Rendelenen bitkilerin içine tuz, nane, kekik gibi baharatlar eklenerek tavada orta ateşte 5-10 dk. kavrulur. Domates sosu servise hazırdır.

Domates Salçası Nasıl Hazırlanır?

Salçası için mümkünse ezilmiş, yumuşak olanlar tercih edilir. Domates salçası için kullanılacak bitkiler yıkanır, çürük yerleri varsa temizlenir, kabukları soyulur ve doğranır. Doğrandıktan sonra bir gece bu şekilde bekletilir. Ertesi gün kevgirden geçirilir. Kevgirden geçirmekteki amaç çekirdeklerini ayırmaktır. Çekirdekleri ayrıldıktan sonra tencereye konur ve 15-20 dk. kaynatılır. Daha sonra kaynayan bitkilerin suyu süzülür, tuz eklenir ve iyice karıştırılarak istenilen kıvama gelinceye kadar güneşte bekletilir. Salçası böylelikle hazırlanmış olur.

domates suyuDomates Turşusu Nasıl Hazırlanır?

Domates turşusu hazırlamak için 4-5 kg yeşil domates,  2 baş sarımsak, 8-10 adet kadar cin biberi, 1 lt. sirke ve 5 bardak su ile 1 yemek kaşığı tuz kullanılır. Turşu için hazırlanan bitkiler iyice yıkandıktan sonra ister doğranır isterse çatal ile birkaç yerinden delinebilir. Turşunun tamamını alacak şekilde bir cam kavanoz ya da cam bidon seçilir. Domatesler kavanozun içine yerleştirilir, sarımsakların kabukları soyulur ve biberlerin uç kısımları kesildikten sonra, sarımsak ve biberler bitkilerin üzerine eklenir. Bu karışıma sirke ve tuz eklenir, kavanozun kalan kısmı da su ile doldurulur. Kavanoz sıkıca kapatılır ve 3-4 hafta serin, güneş görmeyen bir yerde saklanır. Daha sonra tüketim için turşu servise hazırdır.

domates salçasıHerhangi Bir Hastalığımız Olmadan Domatesi Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?

Gerek çorbası, gerekse salçası ve turşusu günlük hayatımızda yoğun tükettiğimiz yiyeceklerdir. Bu şifalı bitkinin vücut için birçok yararı bulunması sebebiyle günlük hayatta tüketilmesi birçok hastalığa yakalanmayı önler. İçinde bulunan karoten ve likopen maddeleri sayesinde vücudun direncini arttırır, hastalıklara karşı direnç sağlar.

domatesDomates Zararları Veya Yan Etkileri

Bilinen bir zararı yoktur, fakat alerjisi olan kişilerin çok fazla domates tüketilmemesi önerilir.

Domates Sosu Nasıl Hazırlanır?

Adaçayı Nasıl Yapılır?

adaçayıKış aylarında birçok insan sık sık hasta olur. Hele ki çocuklar sık sık nezle, grip, öksürük gibi kış hastalıklarına yakalanır. Çeşitli bitkiler ve bitki çayları sayesinde bu tip kış hastalıklarından kurtulmak mümkündür. Adaçayı, ıhlamur çayı, civanperçemi çayı, ısırgan otu çayı, nane limon çayı, zerdeçal gibi bitkilerin çayları kış hastalıkları ve soğuk algınlığı için oldukça şifalıdır. Hastalıkların kendi kendisine geçmesini beklemeyin, bu şifalı çaylar sayesinde sizde hastalıklardan kurtulun. adaçayı hazırlamakYada hastalıklara yakalanmamak için, soğuk algınlıklarından kendinizi korumak için bu şifalı ve etkili çayları içebilirsiniz. Adaçayı da bu şifalı çaylardan biridir. Hastalıklardan kurtulmanıza ve hastalıklara kolay kolay yakalanmamaya yardım eder. Peki bu şifalı bitkilerden adaçayı nasıl yapılır, ne kadar sıklıkla içilmelidir? Oturma banyosu nasıl yapılır?

Adaçayı Nasıl Bir Bitkidir?

Akdeniz kıyılarının kır bitkisidir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir. Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru toprakları sever. Tohumları nisan ve eylülde ekilir, güneşli yerlerde yetiştirilmelidir. Şifası kenarları tırtıllı, buruşuk görülen, açık yeşil yapraklarındadır. Haziran temmuz aylarında genellikle mavi mordan yeşilimsi beyaza kadar değişen renklerde çiçekler açan, ortalama 50 cm boyunda güzel kokulu bir bitkidir. Bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir.
  • Adaçayı İçindeki Maddeler (Etken Maddeler)

Tanen, asit saponin, glikozitler, acı madde ve uçucu yağ taşımaktadır. Uçucu yağda tuyon, sineol, borneol, pinen maddeleri mevcuttur.

Adaçayı Halk Arasındaki Adı

Dişotu ve meryemiye olarak da bilinir.
  • Adaçayı Nasıl Yapılır?

Ada çayı yapmak için, 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış adaçayı 1 bardak kaynar suyla haşlanır ve 5 dakika demlenir, süzülerek içilir. Kesinlikle kaynatılmamalıdır. Günde 1-2 bardak içilmesi tavsiye edilmektedir. İşte bu şifalı çayı yapmak, hazırlamak bu kadar kolaydır. Soğuk kış günlerinde bu şifalı bitkiyi aktarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz ve çayını yapabilirsiniz.
  • adaçayı banyosuAdaçayı Gargarası Nasıl Yapılır?

2 kahve kaşığı kıyılmış yaprağı üzerine 150 ml kaynar su döküldükten sonra, üstü kapalı olacak şekilde 10 dakika kadar demlendikten sonra süzülür ve günde birkaç defa gargara yapılır.
  • Adaçayı Oturma Banyosu Olarak Nasıl Kullanılır?

İki avuç dolusu yaprak soğuk suda gece boyunca bekletilir. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve banyo suyuna eklenir.
  • adaçayı gargarasıAdaçayı Zararları ve Yan Etkileri

Sürekli ve fazla miktarda kullanılırsa olumsuz etkileri görülebilir. Düşük yapma özelliğini arttırıcı bazı maddeler bulunması ve anne sütünün salgılanmasını azaltıcı maddeler içerdiğinden dolayı hamile ve emziren kadınların kullanılması sakıncalıdır. Hamilelikte (gebelikte) içilmemelidir. Ayrıca bazı kişilerde adaçayı kan basıncı (tansiyon) yükseltici etki yapabilir.

Adaçayı Nasıl Yapılır?

16 Şubat 2013 Cumartesi

Anason Çayı Nasıl Demlenir?

anason çayıSakinleşmek, günün yorgunluğunu üzerimizden atmak ve rahatlamak hepimizin başlıca isteğidir. Stresten uzaklaşmak ve rahatlamak için çeşitli bitki çaylarını tercih ederiz. Anason çayı, adaçayı, kuşburnu çayı gibi çaylar hem rahatlatıcı hem de sakinleştirici özelliğe sahiptir. Özellikle çalışan kişiler, günün yorgunluğunu, iş yerinin yorgunluğunu, günün stresini üzerinden atmak ve rahat bir uyku çekmek ister. Ayrıca stres günümüzün hastalıkları arasındadır. Hemen hemen herkes stresten, yorgunluktan yakınır ve çözümler arar. anasonİşte bu şifalı çaylar sayesinde rahatça uyumak ve stresten uzaklaşmak mümkündür. Çocuklarınız huysuzluk yapıyor ve geceleri uyumuyor mu? Kendisi uyumadığı gibi sizi de uyutmuyor mu? Çocuklarınız için de bu sakinleştirici çayı kullanmanız mümkündür. Fakat çocuğunuzun yaşı ve kilosu bu durumda önemlidir. Yaşı küçük ve kilosu az çocuklar çok fazla tüketmemelidir. Çünkü fazlası çocuklar için zarar da verebilir. Peki bu sakinleştirici, rahatlatıcı şifalı çay nasıl hazırlanır?

Anason Nedir ve Nasıl Bir Bitkidir?

Yaz aylarında beyaz renkli çiçekler açan 40-60 cm yüksekliğinde otsu bir bitkidir. Gövde dik, silindir biçiminde, içi boş, çok dallı, tüylü ve üstünde çizgiler vardır. Alt yaprakları uzun saplı, oval veya kalp biçimindedir. Anason çiçekleri bileşik şemsiyelerde toplanmışlardır. Meyveleri armut şeklinde küçük, üzeri tüylü, yeşilimsi sarı renklidir. Kullanılan kısmı, meyveleri ve yapraklarıdır. Meyveleri tamamen olgunlaştıktan sonra toplanır ve gölgede kurutulur. Bir kültür bitkisi olan bu şifalı bitkinin, doğada aranmasına gerek yoktur. Baharatçılardan satın alınabilir. Baharatçılarda ve aktarlarda bu şifalı bitkiyi yada bu şifalı bitkinin paket çayını kolaylıkla bulabilirsiniz. Hatta günümüzde marketlerde bu şifalı bitkinin çayı paket şeklinde hazır olarak bulunmaktadır.
  • Latince Adı : Pimpinella anisum

  • İçindeki Maddeler (Etken Maddeler)

Nişasta, müsilaj, sabit ve uçucu yağ vardır. Uçucu yağ içinde etkili madde olan anethol ile az miktarda estragol ve terpenler vardır.
  • Anason Halk Arasındaki Adı

Enison, nanahan, anason otu diye de adlandırılır.
  • Anason Çayı Nasıl Demlenir?

anason çayı nasıl demlenirHavanda hafifçe ezilmiş 1-2 çay kaşığı dolusu anason çayı için, 1 bardak kaynar suyla karıştırılır ve demlenmesi için 8-10 dakika beklendikten sonra süzülür.  Havanda hafifçe ezme işlemi, her seferinde çay demlerken anason çayı taze olarak yapılmalıdır.
  • Anason Zararları ve Yan Etkileri

Anason çok miktarda kullanılırsa uyuşukluk, baş ağrısı ve görme zorluğuna neden olabilir. Günde 5 gr kadar alınmalıdır. Fazla alınırsa ve uzun süre kullanılırsa dolaşımın yavaşlamasına ve vücudun çalışamaz duruma gelmesine sebep olabilir. Ayrıca bu şifalı çayın uyuşturucu etkisi, yatıştırıcı etkisi ve uyku getirici etkileri bebek için zararlıdır. Çünkü bebeğin bünyesine ağır gelebilir. Bu sebeple anason çayı bebeklerde asla aşırı kullanılmamalıdır. Anason, anetol alerjisi durumunda alınmamalıdır.

Anason Çayı Nasıl Demlenir?

15 Şubat 2013 Cuma

Çörek Otu Kullanımı

çörek otuEvlerimizde akşam ikindi çaylarında, yemekten sonra dizi yada film izlerken bir şeyler atıştırmayı hemen hemen herkes çok sever. Lokma, pasta, kurabiye, poğaça, börek, çeşitli salatalar çayın yanında herkesin severek tükettiği yiyeceklerdir. Çörek otu, tarçın, susam, kekik, kimyon gibi birçok yiyecek bu leziz yiyeceklere eklenerek tatlarına tat katar. Ayrıca şifasını da arttırır. Bu yiyecekler ile hem enfes tatlar elde edeceksiniz, hem de hastalıkları önleyecek, çörek otu tohumlarıhastalıklardan kurtulacak ve şifa bulacaksınız.

Çörek Otu Kullanımı

Çörek otu kullanımı için tohumları ve bu şifalı bitkinin yağı birçok hastalığın tedavisinde ve birçok hastalığın oluşmadan önlenmesinde etkilidir. Bu sebeplerden bu şifalı bitki günlük hayatımızda, yemeklerimizde kullanılabilir. Mesela akşam yemekten sonra çayın yanında hazırladığınız lokma hamuruna bir miktar bu şifalı bitkiden ilave edebilirsiniz. Yada çörek otu kullanımı, hamura şekil verdikten sonra da bu şifalı bitkiyi üzerine serperek eklemeniz de mümkündür. Bazı yemeklere de bu şifalı bitkiyi ilave edebilirsiniz. İkindi çayı için poğaça mı yaptınız? Hazırladığınız poğaça hamuruna bu şifalı bitkiden ilave edebilirsiniz. Yada şekil verdiğiniz poğaçaların üzerine de bu şifası bol bitkiden ekleyerek hem lezzetinize lezzet katabilir hem de şifa bulabilirsiniz. Bayat ekmekleriniz değerlendirmek mi istiyorsunuz? Bayat ekmekler ile yapılan birçok şifalı yiyecek mevcuttur. Hatta bir yazımızda biz de bayat ekmek ile yapılan şifalı bir tariften bahsettik. Bayat ekmekleri hazırladığınız yoğurtlu sosa buladıktan sonra, siz de ekmeklerin üzerine bu şifalı bitkiden serpebilirsiniz. Susam ile birlikte harika bir tat oluşturacaktır. çörek otu ile zayıflamaAyrıca bu şifalı çörek otu kullanımı için tohumu yoğurt ve benzeri yiyecekler ile karıştırılıp tüketilmesi de faydalıdır. Yoğurt ile birlikte bu şifalı bitkiyi karıştırarak hem afiyetle tüketebilir, hem de kolaylıkla zayıflayabilirsiniz. Zayıflamak mı istiyorsunuz? Birçok kişi zayıflamak için bu şifalı bitkiyi kullanır.
  • Çörek Otu Tohumları Nasıl Kullanılır?

Tohumları kurutulmak suretiyle baharat olarak kullanılabilir ve yemeklerin üzerine serpilebilir. Çörek otu balla karıştırılarak da kullanılabilir. Çörek otu toz haline getirilerek balla karıştırılır ve tüketilebilir.
  • Çörek Otu Tohumları Nasıl Öğütülür?

Satın alınan bu şifalı bitkinin tohumunun kalitesine de çok dikkat edilmelidir. Öğütülmüş olarak alınan çörek otu yarardan çok zarar da sağlayabilir. Hazır satın alınıp evde öğütülmesi tavsiye edilir. Satın alınan bitki evde havanda dövülebilir veya kahve öğütme makinesinde öğütülebilir.

çörek otlu pideÇörek Otu Zayıflatır Mı?

Fazla kilolarınızdan şikayet mi ediyorsunuz? Zayıflamak istiyor fakat bir türlü zayıflayamıyor musunuz? İstediğiniz kıyafetleri giyemiyor musunuz? Eski kıyafetleriniz siz kilo aldıkça küçülüyor mu? O zaman adresiniz yine bu şifalı bitkidir. Çörek otu iştahı kapatır ve karaciğeri temizleyerek sindirimi hızlandırır. Ayrıca müshil etkisi yaratarak besinlerin hızlı dışlanmasına yardımcı olur. İştahı kapattığı için yemek yeme isteğiniz azalır. Besinleri çabuk sindirmeniz sayesine de kilo vermeye yardım eder. Bu özellikleri ile zayıflamada yardımcıdır.

Çörek Otu Kullanımı

14 Şubat 2013 Perşembe

Civanperçemi Çayı Nasıl Hazırlanır?

civanperçemi çayıBirçok bitkiyi çayı, yemeği, salatası, tazesi, kurusu şeklinde yiyerek tükettiğimiz gibi, birçok şifalı bitkiyi de merhem, tentürü, kremi, buhar banyosu, oturma banyosu olarak kullanmaktayız. Civanperçemi, adaçayı, biberiye, okaliptüs gibi bitkiler bu şekilde çok yönlü olarak kullanabildiğimiz bitkilerden bazılarıdır. Özellikle hazırlanan şifalı çaylar hem pratiktir, hem de şifası oldukça yüksektir. civanperçemiÇocuklarınız hastalandığında bazı yemekleri yemek istemez, bazı bitkileri tüketmez. Şifalı ve oldukça pratik olan bitki çayları sayesinde hastalıklardan kurtulacak ve şifa bulacaksınız.
  • Civanperçemi Çayı Nasıl Hazırlanır?

Civanperçemi çayı için bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bu şifalı bitki alınır veya 2-3 adet çiçekli sap, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır. Haşlayarak hazırlamaya dikkat edin, kaynatmak çok sağlıklı değildir. Yani kaynayan suya bitkileri atın, bitkilerle suyu kaynatmayın. 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3 su bardağı çay aç karnına veya öğün aralarında içilir. Civanperçemi çayı hazırlamak işte bu kadar kolaydır. Bu pratik ve bol şifalı civanperçemi çayı sizde her gün hazırlayabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz.
  • Civanperçemi Merhemi Nasıl Hazırlanır?

100 gr tuzsuz tereyağı veya içyağı tavada iyice kızdırılır. İnce kıyılmış bir avuç kadar taze civanperçemi çiçeği ve ince kıyılmış 15 taze ahududu yaprağı tavaya atılır, çıtırdamaya başlayınca karıştırılır ve tava ocaktan çekilerek, üstü kapalı bir biçimde serin bir yere kaldırılır. Ertesi gün hafifçe ısıtılır, tülbentten geçirilerek süzülür ve temiz kaplara doldurulur. Buzdolabında saklanmalıdır.
  • civanperçemi otuCivanperçemi Oturma Banyosu Nasıl Hazırlanır?

İki büyük avuç dolusu ince kıyılmış taze veya 100 gr kurutulmuş olarak bu şifalı bitki yani civanperçemi alınır, gece boyunca soğuk suda bekletilir. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve süzülerek banyo suyuna eklenir. Bu şifalı bitki sayesinde hastalıklardan kurtulacak ve rahatlayacaksınız.
  • Civanperçemi Tentürü Nasıl Hazırlanır?

Tentürü için, çiçeklenme zamanında toplanan taze bitki ince kıyılır. Geniş ağızlı bir şişeye gevşekçe doldurulur ve kaliteli bir konyak, bitkilerin üstüne çıkana kadar eklenir. Şişe 14 gün boyunca güneşte bekletilir, arada bir çalkalanır ve süre sonunda süzülür.
  • Civanperçemi Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanılır?

Bu şifalı bitki kolay bulunabilmesi sebebiyle, özellikle çay olarak günlük hayatta kullanılabilir. Özellikle bayanlar için menopoz dönemlerinde, regl kanamaları (adet kanamaları) sırasında çayı büyük fayda sağlar. Özellikle adet kanamaları sırasında ağrılı, sancılı adet dönemlerinde kullanılabilir. Ağrılı regl yani adet dönemi birçok kadının canını yakar, bu şifalı bitkinin çayını içerek çok kısa zamanda ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Tansiyon düşürücü olarak da çayı kullanılabilir. Yüksek tansiyon hastaları tansiyonlarını nasıl düşüreceklerini düşünürler. Artık düşünmenize gerek yok. Bu şifalı bitkiyi yani civanperçemi tüketerek dengeli bir tansiyona kavuşabilirsiniz.

Civanperçemi Çayı Nasıl Hazırlanır?

Isırgan Çorbası Tarifi

ısırgan çorbasıIsırgan Çorbası Nasıl Yapılır?

Isırgan otu çorbası için 2 adet soğanın kabukları soyulur, yıkanır ve küp küp doğranır. 500 gr. bu şifalı bitki temizlenir, yıkanır, tencereye doğranır ve daha önceden 20 dk. kaynatılmış olan suya atılarak haşlanır. Bu arada soğanlar tencerede 2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı ile kavrulmaya başlanır. Haşlanan ısırgan otları tencereden alınır, süzülür. 3 çorba kaşığı un soğanlara ilave edilir. Üzerine 5 bardak su, 2 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber eklenir.5 dk. bu şekilde kaynatılıp üzerine bu şifalı otlar konulur. 15 dk. daha bu şekilde kaynatıldıktan sonra 1 bardak süt çorbaya ilave edilir ve 10 dk. daha kaynatılır. Çorba kaynarken bir kasede 1 yumurta sarısı ve 4 yemek kaşığı yoğurt iyice çırpıldıktan sonra kaynayan çorbaya ilave edilir. 1 çay kaşığı kırmızıbiber de eklendikten sonra 5 dk. daha kaynatılan ısırgan otu çorbası ocaktan alınır. İşte ısırgan otu çorbası tarifi bu kadar kolaydır.

Isırgan Otu Salatası Tarifi

ısırgan otu salatasıSalatası için 5 demet ısırgan otu temizlenir, yıkanır ve doğranır. 2 adet domates, 1 adet soğan ve 2 adet kırmızı biber de yıkanıp temizlenerek ısırgan otu salatasının üzerine doğranır. Yarım çay bardağı zeytinyağı, 2 çay kaşığı tuz, 2 çay kaşığı kırmızı biber, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 adet limon suyu sıkılarak bu karışımın üzerine dökülür. Bu şifalı bitkinin salatası servis için hazırdır.

 Isırgan Otu Yemeği Tarifi

Isırgan otu yemeği için, 500 gr. taze ısırgan temizlenir, yıkanır ve süzülür. Tencereye 4 bardak su konularak ısırganlar haşlanır. 2 adet soğan başka bir tencereye küp şeklinde doğranarak 3 kaşık yağ ve 2 kaşık salça ile kavrulur. Daha sonra kavrulan soğanlara ısırganlar eklenir. 15 dk. bu şekilde pişirildikten sonra 2 bardak ılık su, 2 bardak süt ve 2 çay kaşığı tuz ısırgan otu yemeğine ilave edilerek 10 dk. daha pişirilir. Bu şifalı otun yemeği servise hazırdır.

 Isırgan Otu Yağı

Tohumlarının preslenmesiyle elde edilen yağı, soğuk sıkım olarak üretilirse daha büyük fayda sağlar. Yağı, bağışıklık sistemini güçlendirerek, bakteri ve virüslere karşı koruma sağlar. Genellikle gençleşmek için kullanılan yağı kanı da temizler ve vücudun yenilenmesine katkıda bulunur. Isırgan yağı olarak da bilinmektedir.

 Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Isırganı Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?

Birçok hastalığa karşı koruyucu olan ve birçok hastalığın ilerlemesini engelleyen bu şifalı bitki, aktarlarda ya da pazarlarda kolaylıkla bulunabilir. Yemeği, çorbası, çayı, salatası gibi çeşitli şekillerde kullanabileceğimiz bu şifalı bitki, yağı sayesinde de kullanılabilir. ısırgan otuGünümüzde saç bakımı için bu bitki özlü şampuanlar mevcuttur. İstenildiği takdirde saçların güçlenmesi ve sağlıklı olması için özlü şampuanlar da tercih edilebilir.

Isırgan Otu Banyosu Nasıl Hazırlanır?

400-500 gr kadar ısırgan otu kökü, yaprağı ve otu sapı 5 lt. suya konur, bu su içinde 15 saat bekletilirler. Süre tamamlandıktan sonra 45 dk. kadar kaynatılır, daha sonra bu su banyo suyuna ilave edilir, bu su ile banyo yapılır.

Isırgan Çorbası Tarifi

13 Şubat 2013 Çarşamba

Havuç Salatası Nasıl Yapılır?

havuç salatası tarifiBirçok kişi yemekleri ile birlikte salata yada turşu yemeye bayılır. Havuç salatası, turp salatası, soğan, maydanoz, mor lahana, marul salatalarda tercih edilen bazı sebzelerdir. Ayrıca lahana turşusu, salatalık turşusu, domates turşusu gibi çok çeşitli turşular da yemeklerin yanında tüketilen ayrılmaz turşu çeşitleridir. Salatalar limon ve zeytinyağı ile birleştikten sonra da farklı bir lezzet kazanır. Hem salataların ve turşuların şifası da oldukça boldur. Havuç salatası da yoğurtlu bir şekilde ve yoğurtsuz olarak da hazırlanabilir. havuç salatasıİkisi de hem çok şifalı hem de çok nefistir. Siz de akşam yemeğinizin yanına mutlaka bu şifalı salatalardan hazırlayın. Misafirleriniz için de bu enfes ve leziz salatalardan kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun.

Havuç Salatası Malzemeleri

  • 2 adet havuç
  • 2 adet turp
  • 5 dal maydanoz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Havuç Salatası Tarifi

Havuç salatası hazırlamak için 2 adet havuç ve 2 adet turp seçilerek kabukları temizlenir ve yıkanır. Daha sonra temizlenen havuç ve turplar rendelenir. 5 dal maydanoz rendelenen malzemelerin üzerine küçük küçük doğranır. Bu karışıma 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı limon suyu eklenir. Havuç salatası servise hazırdır.  
  • Havuç Mezesi Tarifi

Bu şifalı bitkinin mezesi hazırlamak için 4 adet bitkiden alınır, kabukları soyulur, yıkanarak temizlenir. Uzun şekilde bitkiler dörde bölünür ve 1 çay bardağı yağda kızartılır. Bu bitkiler kızarırken bir kasede 6 kaşık yoğurt, küçük küçük doğranmış 4 diş sarımsak ve 1 çay kaşığı tuz ile karıştırılarak çırpılır. Kızardıktan sonra malzemelerin üzerine yoğurt karışımı dökülür.
  •  Yoğurtlu Havuç Salatası Tarifi

yoğurtlu havuç salatasıYoğurtlu salatası için 4 adet bu şifalı bitkiden seçilir, kabukları temizlenir, yıkanır ve rendelenir. Bir tavanın içine zeytinyağı konularak yağ biraz kızdıktan sonra rendelenmiş bitkiler tavaya konur ve üzerine bir çay kaşığı tuz eklenir. Bu şekilde malzemeler yumuşayana kadar kavrulur. Bir taraftan tavadaki malzemeler kavrulurken diğer taraftan bir kasede yetecek kadar yoğurt içine yarım çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karabiber eklenerek yoğurt çırpılır. Ayrıca yoğurdun içine 3 diş sarımsak küçük küçük doğranır ve yoğurt karıştırılır. Kavrulan malzemelerin üzerine yoğurtlu karışım dökülür, üzerine süslemek için birkaç yaprak maydanoz ve dereotu eklenerek yoğurtlu salatası servis yapılır. İşte bu şifalı bitkinin salatasını hazırlamak bu kadar kolaydır. Hem yoğurtlu hem de yoğurtsuz şekillerde bu şifalı bitkiyi tüketebilirsiniz. Ayrıca havuç mezesi de oldukça lezzetlidir. Görüldüğü gibi bu şifası bol sebze tatlı, salata, turşu, kek, meze, yemek şekillerinde hazırlanabilir.

Havuç Salatası Nasıl Yapılır?

Marul Salatası Tarifi

marul salatasıSadece kış aylarında değil hemen hemen her mevsimde sevdiğimiz meyve ve sebzeler vardır. Hani 'sürekli yesem bıkmam' deriz ya işte tam o cinsten meyve ve sebzelerdir. Gerek salatalarda, gerekse yemeklerde her türlü kullanılabilir. İşte marul da bu sebzelerden biridir. Sonbahar, kış ve ilkbahar mevsimlerinin tüm aylarında bu şifalı sebzeyi tüketmemiz mümkündür. Hele ki limonlu salatası tam bir harikadır. Bu şifalı sebzenin salatasını taze soğanla, kuru soğanla, mısırla, tavukla, ton balığıyla kısacası birçok sebze ve yiyecekle yapabilirsiniz. marulTabii bir de domatesli ve beyaz peynirli bir salatası vardır ki, enfestir. Yapımı oldukça basit ve malzemeleri hem ucuz hem de kolaydır. Ayrıca lezzeti de tartışılmaz. Misafirleriniz geleceği zaman kolaylıkla hazırlayabilir, misafirlerinize sunabilirsiniz. Ayrıca patates salatası ve kısırın da vazgeçilmezidir. Çiğ köfte de o olmadan yenmez. Tüm bu şekillerde kullanıldığı ve lezzet kattığı gibi marul salatası başlı başına bir lezzettir. Peki bu şifalı, pratik ve lezzetli salatanın tarifi nasıldır?

Marul Salatası Malzemeleri

  • 8-10 yaprak marul
  • 1 küçük kutu mısır
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet salatalık
  • Beyaz peynir (isteğe bağlı)
  • 2 adet domates
  • 1 adet havuç (isteğe bağlı)
  • 3-4 yaprak roka (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Bolca limon suyu
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Marul Salatası Nasıl Yapılır?

İşte bu enfes marul salatası yapımı için öncelikle marul, biberleri, domates, salatalık ve rokaları güzelce yıkayın. Biberlerin ikisi de yeşil biber yada ikisi de kırmızı biber olabilir, bu tamamen sizin isteğinize bağlıdır. Salatayı yapmak için derince bir kap alın. Kabın içine öncelikle eğer salatada havuç kullanacaksanız havucun kabuklarını soyup yıkayarak rendeleyin. Havuç kullanmayacaksanız direk olarak yıkadığınız marul yapraklarını ince ince doğrayın. Daha sonra biberleri de küçük küçük doğrayın. Salatalığın kabuklarını soyarak ortadan bölün ve doğrayın. Domatesleri de yine küp küp olacak şekilde salataya ilave edin. marul salatası tarifiRoka eklemek tamamen sizin isteğinize bağlıdır. Bazı insanlar değişik bir tadı olduğu için rokayı tek yemeyi tercih eder. Fakat küçük doğrayarak salatanıza da ilave edebilirsiniz. Beyaz peynir de ekleyecekseniz peynirleri küçük küçük küp şeklinde dilimleyin. Bu arada peynirin sert olmasına dikkat edin, yoksa dağılabilir. Son olarak bir küçük kutu mısırı da salataya ekleyin. Tüm malzemelerin üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz ve bolca limon suyu ekleyin. Yağ, limon suyu ve tuzun salatanızın her yerine karışmasına dikkat edin. Marul salatası hazırdır, afiyet olsun. Aslında bu şifalı salataya isteğinize bağlı olarak marul ile birlikte maydanoz, turp, dereotu, tere, mor lahana ve daha çok çeşitli salata malzemeleri ekleyebilirsiniz. İsteğinize göre verdiğimiz tarifteki bazı malzemeleri de çıkarabilirsiniz. Bu tamamen sizin damak tadınıza bağlıdır.

Marul Salatası Tarifi

12 Şubat 2013 Salı

Havuç Çorbası Tarifi

Hemen hemen tüm yemeklerde bu şifalı sebze kullanılır. Birçok yemeğin soğan ile birlikte ana maddesi havuç sebzesidir. Yaz, kış neredeyse bütün mevsimlerde bu şifalı bitkiyi pazarlarda, manavlarda ve marketlerde bulmak mümkündür. Yemekler hazırlanırken soğan salça ve yağ ile birlikte kavrulduktan sonra neredeyse tüm yemeklerde üzerine eklenir. Tabii bir de salatalarda çiğ olarak kullanımı mevcuttur. Hele ki turp ile birlikte harika ve vazgeçilmez bir ikilidir. Turp ile yapılan salatası özellikle kış aylarında çokça tercih edilir. Kuru fasulye, nohut gibi yemeklerin yanında sıkça yapılır. Havuç çorbası, salatası, suyu, yemeği, turşusu yapılan bir sebze olmasının yanında, tatlısı, tarçınlı kekini yapmak da mümkündür. Peki bu kadar farklı şekillerde kullanılan havuç çorbası malzemeleri nelerdir?

Havuç Çorbası Malzemeleri

  • 3 adet havuç
  • 3 çorba kaşığı un
  • 3 çorba kaşığı yağ
  • 6 bardak su
  • 1 adet yumurta
  • 1 bardak süt

Havuç Çorbası Nasıl Yapılır?

Havuç çorbası hazırlamak için 3 çorba kaşığı yağ, 3 çorba kaşığı un ile birlikte kavrulmaya başlanır. 6 bardak su yavaş yavaş eklenir ve karışımın içinde topak kalmayacak şekilde karıştırılır. Bu arada 3 adet havuç alınarak kabukları temizlenir, yıkanır, rendelenir ve bu karışıma eklenir. 15 dk. kadar kaynatıldıktan sonra 1 adet yumurta ve 1 bardak süt çırpılarak rendelenen bitkilerin üzerine dökülür. Böylece bu şifalı sebzenin çorbası servis için hazırdır.

Havuç Turşusu Nasıl Yapılır?

Bu şifalı bitkinin turşusu yapımı için 10 adet bitki alınır, kabukları temizlenir ve kalın halkalar şeklinde doğranarak dirilikleri kaybolmayacak şekilde 3 bardak kaynar suda haşlanır. Daha sonra kevgire alınarak süzülür. 3 baş sarımsak kabukları soyularak temizlenir ve havanda dövülür. Kavanoza yerleştirilirken bu şifalı bitkilerin arasına kereviz yaprakları konulur. Sarımsaklar ise yarım şişe sirke ile karıştırılarak kavanoza yerleştirilen şifalı sebzelerin üzerine dökülür. 2 hafta kavanozun ağzı kapatılarak bekletilir, 2 hafta sonunda turşu hazır haldedir.

Havuç Yemeği Nasıl Yapılır?

5-6 adet havuç kabukları temizlenerek halka şeklinde doğranır. 2 adet soğan kabukları soyularak halka halka tencereye doğranır, üzerine 4 diş sarımsak bütün olarak eklenir ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile soğan ve sarımsak 5 dk. kavrulur. Yarım tatlı kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz ve 1 bardak su ilave edilir. Su kaynadıktan sonra tencereye konur ve 2 yemek kaşığı pirinç de tencereye eklenerek pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Havuç Suyu Tarifi

Suyu hem hazırlaması çok kolay olması hem de çok faydalı olması nedeniyle çok tercih edilir. Suyu hazırlamak için 3 adet havuç kabukları soyulur, yıkanır. Katı meyve sıkacağından geçirilerek içilir. İşte bu şifalı bitkinin tarifleri bu kadar kolaydır. Siz de bu şifalı bitki ile birçok farklı tarif deneyebilir ve çeşitli lezzetler elde edebilirsiniz.

Havuç Çorbası Tarifi

Bitkisel Çaylar Listesi

bitkisel çayHastalandığımızda bazılarımız hemen doktora giderken, bazılarımız ise öncelikle evde kendisi şifa aramaya çalışır. Bitkisel yöntemler ile aslında bazı hastalıkların çözümünü, şifasını evde bulmamız mümkündür. Çeşitli kürler, şifalı çaylar, doğadan gelen bitkilerle oluşturulan şifalı yağlar ve daha birçok yöntem ile bazı hastalıklarımıza çare bulabiliriz. Aslında doktora gitsek bile bazı yöntemler ile kendimiz de çareler arayabilir, şifa kaynakları bulabiliriz. bitkisel çaylarÇoğu ilacın temelinde bulunan bitkilerin çaylarının da birer şifa kaynağıdır. Bitkilerle tedavinin her zaman için, ilaç tedavisinden daha uzun süreceğini bilmemizde fayda vardır. Bitkiler, hastalığa yakalanmadan önce önlem olarak kullanılmaya başlanmalı, basit hastalıklar bitkisel çaylar, kompresler ve bitkilerden yapılmış yağlarla tedavi edilmelidir. Ciddi hastalıklarda da doktorun verdiği tedaviye paralel olarak bitkilerden yararlanılabilir. Aslında sadece hastalıklar için değil, çeşitli zayıflama yöntemleri olarak, şifamıza şifa katmak için, sağlıklı kalmak ve vücudumuzu tüm dış etkenlere ve hastalıklara korumak için de bu şifalı bitkilerden ve çaylardan yararlanabiliriz. Sabah kahvaltılarında siyah çay içmek yerine özellikle yeşil çay veya bu şifalı bitkisel çaylardan tercih edebilirsiniz. Yada akşamüstü iş yerinde veya evdeyseniz hemen sıcak suyun içine tercih ettiğiniz çayı atarak bir şifalı çay hazırlayabilirsiniz. Üstelik aktarlardan veya baharatçılardan bu şifalı çayların otlarını bulmanız da oldukça kolaydır.

Bitkisel Çay Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğada şifalı bir çok bitkiden şifalı bitkisel çaylar elde edilebilmektedir. Bitki çayı hazırlarken de şunlara dikkat edilmelidir :

Bitkisel çaylar hazırlarken özellikle taze kaynamış klorsuz su kullanılmalı. Birçok hastalıkta klorun zararlı olduğu saptanmıştır. Suyunuzu kaynattıktan sonra bir iki dakika dinlendirin. Porselen bir demliğe önce çayını yapacağınız bitkiyi koyun ve üzerine gerekli miktarda su ekleyin. Genellikle 1 tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze ot için dörtte bir litre su kullanmak gerekir. Çayın demlenmesi için 2-5 dakika yeterlidir. Kök bitkilerden çay yapacağınız zaman (zencefil, havlıcan gibi) aynı miktarda su ve bitkiyi birlikte cezveye koyup kaynatma yoluyla bitkisel çayınızı yapabilirsiniz.

Bitkisel Çaylar Listesi

bitkisel çayların faydalarıBahsettiğimiz bitkilerin çaylarını kullanarak şifanıza şifa katabilirsiniz. Çok çeşitli hastalıklarınıza çare bulabilirsiniz. Özellikle içinde bulunduğumuz kış mevsiminin bu aylarında öksürük, grip, nezle, soğuk algınlığı ve balgam başlıca sorunlarımızdır. Bu kış hastalıklarına sıcacık, şifalı çaylar sayesinde çare bulmak o kadar da zor değildir. Ayrıca zayıflamak isteyenler, kilo vermek isteyenler ve fazla kilolarından bıkan kişiler sizin adresiniz de bu şifalı çaylardır. Artık fazla kilolarınızı dert etmeyin, çeşitli yöntemlerle fazla kilolarınızdan kurtulmanız mümkündür. Bitkisel çaylar ile ilgili sorularınızı ve yorumlarınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz. Şifanız bol olsun.

Bitkisel Çaylar Listesi