-
Ayçiçek Yağı Nasıl Kullanılır?
-
Ayçiçek Tohumu Nasıl Kullanılır?
-
Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Ayçiçeğini Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?
-
Ayçiçek Zararları - Yan Etkileri
Akşam yemeklerinden sonra, ikindi çaylarında tatlı yemek, misafirlerimize tatlı ikram etmek hepimizin alışkanlıkları arasındadır. Kış aylarında ve yaz aylarında genellikle mevsime uygun olmak üzere çeşitli tatlılar hazırlanır. Balkabağı tatlısı, incir ceviz tatlısı, lokma tatlısı, elma tatlısı, havuç tatlısı gibi tatlılar çok çeşitli sebze ve meyveler ile hazırlanır. Akşam yemeklerinden sonra misafirler gelince çayın yanına mutlaka kuruyemiş, bisküvi yada çeşitli tuzlu ve tatlı yiyecekler hazırlanır. Gün içinde ikindi zamanlarında da yada çay vakitlerinde misafirlerimiz için yada kendimiz için de çeşitli poğaça, tatlı, kek ve kurabiyeler hazırlarız. Küçük çocuklar da okuldan geldikten sonra yada öğün aralarında atıştırmak için yiyecek arar. İşte incir ceviz tatlısı, balkabağı tatlısı, elma tatlısı, havuç tatlısı, çok çeşitli kekler, poğaçalar ve kurabiyeler bu durumlarda, öğün aralarında afiyetle atıştırmalık olarak kullanılır.
Restoranlarda, lokantalarda ve hatta günümüzde bazı kafelerde bile yemekler harika soslar eklenerek yapılır. Domates sosu, fesleğen sosu, kekik ve kimyon gibi çeşitli baharatlarla hazırlanan soslar, mantar sosu ve daha birçok sos çeşitleri sayesinde yemeklerin lezzeti artar. Özellikle makarnalar ve dana eti gibi yiyecekler bu lezzetli ve harika soslar sayesinde daha farklı tatlar kazanabilir. Bir de makarna herkesin bildiği gibi yapması çok basit ve pratik bir yemektir. Doyurucu özelliği de vardır. Yetişkinlerin haricinde çocuklar da makarnaya bayılır. Çalışan bayan ve erkekler, öğrenciler ve daha birçok kişi akşam yemeklerinde sıkça makarnayı tercih eder. İşte makarnalar da bu enfes soslar sayesinde farklı tatlar kazanabilir. Ayrıca bu sosların yapılışı da pratik ve kolaydır. Malzemeleri de az olduğu için, yorulmadan kolaylıkla hazırlayabileceğiniz soslardır. Fesleğen sosu da bu pratik ve leziz soslar arasındadır. Bu lezzetli sosu hem kolaylıkla yapabileceksiniz, hem de lokantalara gidip fazla para ödemek yerine evinizde pratik bir şekilde hazırlayabileceksiniz. Ayrıca bu sosun şifası da oldukça yüksektir. Bu sos ile hem enfes hemde şifalı yemekler pişirebilirsiniz.
Hemen hemen tüm yemeklerde bu şifalı sebze kullanılır. Birçok yemeğin soğan ile birlikte ana maddesi havuç sebzesidir. Yaz, kış neredeyse bütün mevsimlerde bu şifalı bitkiyi pazarlarda, manavlarda ve marketlerde bulmak mümkündür. Yemekler hazırlanırken soğan salça ve yağ ile birlikte kavrulduktan sonra neredeyse tüm yemeklerde üzerine eklenir. Tabii bir de salatalarda çiğ olarak kullanımı mevcuttur. Hele ki turp ile birlikte harika ve vazgeçilmez bir ikilidir. Turp ile yapılan salatası özellikle kış aylarında çokça tercih edilir. Kuru fasulye, nohut gibi yemeklerin yanında sıkça yapılır. Havuç çorbası, salatası, suyu, yemeği, turşusu yapılan bir sebze olmasının yanında, tatlısı, tarçınlı kekini yapmak da mümkündür. Peki bu kadar farklı şekillerde kullanılan havuç çorbası malzemeleri nelerdir?
Bitkisel çaylar hazırlarken özellikle taze kaynamış klorsuz su kullanılmalı. Birçok hastalıkta klorun zararlı olduğu saptanmıştır. Suyunuzu kaynattıktan sonra bir iki dakika dinlendirin. Porselen bir demliğe önce çayını yapacağınız bitkiyi koyun ve üzerine gerekli miktarda su ekleyin. Genellikle 1 tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze ot için dörtte bir litre su kullanmak gerekir. Çayın demlenmesi için 2-5 dakika yeterlidir. Kök bitkilerden çay yapacağınız zaman (zencefil, havlıcan gibi) aynı miktarda su ve bitkiyi birlikte cezveye koyup kaynatma yoluyla bitkisel çayınızı yapabilirsiniz.