Kış aylarının son günlerini yaşıyoruz. Mart ve nisan aylarıyla birlikte ilkbahar da yüzünü gösterecek. Sıcaklıklar artacak, havalar bahar havaları olacak. Tabii mevsim ile birlikte tükettiğimiz meyve ve sebzelerde de değişiklikler başlayacak. İlkbaharın gelmesiyle
bamya,
bakla, bezelye ve
enginar gibi sebzeler de pazarlarda ve manavlarda daha sık karşılaşacağımız sebzeler arasına girecek.
Erik, kiraz, böğürtlen, dut,
avokado gibi meyveler ise sürekli marketlerde, manav ve pazarlarda karşılaşacağımız meyveler olacak. Mevsimin değişmesi ve bu meyve, sebzelerin marketlerde, pazarlardaki yerlerini almasıyla birlikte evlerimizde bolca tüketilmeye başlayacaklar. Özellikle erik, kiraz ve böğürtlen çocuklardan büyüklere kadar birçok kişinin severek tükettiği meyveler arasındadır. Bezelye, enginar,
bakla da severek tüketilen sebzelerdendir. Özellikle bakla hem yeşil fasulye görünümüyle tüketilebilir hem de iç kısımları ayıklanarak kuru fasulye şeklinde tüketilebilir. Ayrıca birçok hanım buzdolabının derin dondurucu kısmına iç fasulye şeklinde olanları koyar ve mevsimi dışında da yer. Hele bir de yeşil olan bu şifalı sebzenin üzerine yoğurt dökülerek tüketilmesi yemeğin lezzetine lezzet katar. Birçok kişi bu şifalı sebzenin yemeğini yoğurt ile birlikte tüketir. Peki lezzeti ve şifası bu kadar bol olan
bakla faydaları nelerdir?
Bakla Faydaları
Latince adı
vicia faba olan bakla, ülkemizin özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. A ve C vitaminleri içerir. Kalp için oldukça faydalı bir sebzedir. Kalp dostudur. Potasyum, demir, magnezyum ve fosfor gibi çok çeşitli mineraller içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi de
bakla faydaları arasındadır. Hastalıklara kolay yakalanmanızı engeller. Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi rahatsızlıkları kolay atlatmanıza yardım eder. İçerdiği C vitamini ve beta karoten sayesinde özellikle kolon kanserini önlemeye yardımcı olur. Bu
şifalı sebzeyi tüketerek kolon kanserine yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Böbreklere çok fazla faydası bulunmaktadır. Böbreklerinden rahatsız olan kişiler bolca tüketmelidir. Çünkü
bakla böbreklerinde kum ve taş bulunan kişilerin kum dökmesi ve taş düşürmesine etki eder, kolaylaştırır. Hafıza yani belleğinizin güçlenmesine de yardım eder. Bunun sonucunda alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.
Yüksek oranda lif içerir. Sindirimi kolaylaştırır, yenilen yiyeceklerin kolay sindirilmesine yardım eder. Hazımsızlığı önler. Kanın pıhtılaşmasını önlemesi de
bakla faydaları arasındadır.
Adet yani regl dönemine yakın tüketilebilir. Adetin kolay gelmesini sağlar. Öksürükten mi yakınıyorsunuz? Hele ki içinde bulunduğumuz soğuk havalarda, kış aylarında üşütüp hasta olmamak elde değildir.
Soğuk algınlığı,
balgam, grip gibi üst solunum yolları hastalıkları herkesin derdidir. İşte solunum yolu hastalığı olan öksürükten kurtulmanın bir çaresi de yine bu şifalı bitkidir.
Bakla Zararları Nelerdir?
Şeker yani diyabet hastalarının çok fazla bakla tüketmesi tavsiye edilmez. Tabi her zaman bahsettiğimiz gibi her şeyin fazlası zarardır. Bakla Faydaları Nelerdir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder