Bamya Yetiştiriciliği
Latince adı Hibiscus esculentus yada Abelmoschus esculentus olan bu şifalı seb e vücut için de çok yararlıdır. Bamya deyince aklımı a ilk olarak suyu ve sıcağı çok sevdiği gelmelidir. Yetiştiriciliğini yapmak isteyen kişiler mutlaka sıcak bölgelerde ve çok fa la su vererek bu şifalı bitkiyi yetiştirmelidir. Fakat öte yandan kuraklığa da dayanabilen bir bitkidir. Bu faydalı bitkinin kökeni ba ı araştırmacılara göre Afrika, ba ı araştırmacılara göre ise Hindistan'dır. Ö ellikle tropik Akdeni iklimine sahip bölgelerde kolaylıkla yetiştiriciliği yapılabilir. Tek yıllık ve çok yıllık olarak yetiştirilebilir. Hasadı or olmasına karşın, haftada 2 yada 3 ke hasat edilebilir.
Bamya Faydaları ve Yararları
Birçok ülkede çok çeşitli şekillerde yemeklerde kullanılır. Bamya yemeği, kı artması, salatası, çorbası ö ellikle çok bilinen ve sıkça pişirilen çeşitleridir. A, B ve C vitaminleri içerir. Ayrıca kalsiyum, demir, fosfor ve bakır da bulundurur. Gut hastalığına fayda sağlar. Kemikleri ve dişlerin yapısını güçlendirmesi de bamya faydaları arasındadır. En çok bilinen ö elliği sindirim sistemini rahatlatmasıdır. Sindirim sistemini rahatlatarak ha mı kolaylaştırır. Tüm bu durumların sonucunda da bağırsakların rahat çalışmasını sağlar. Böbreklere fayda sağlar, mesane yani böbrek taşlarının düşürülmesine yardım eder. Ba ı insanlar içerdiği muko aya ben eyen sıvı sayesinde bu şifalı sebzeyi sevme . Fakat bamya vücut için sayısı fayda sağlar. Kış aylarında hemen hemen herkesin yakalandığı soğuk algınlığı, bronşit gibi hastalıkların yanında atürreye karşı da koruma sağlar. Ergenlik döneminde ö ellikle tüketilmesi gereken bir seb edir. Ergenlik döneminde büyüme yardımcı olması da bamya faydaları arasındadır. Ba ı ülkelerde sotesi, ı garası gibi değişik değerlendirme şekillerine de rastlamak mümkündür. Bağırsak enfeksiyonlarını geçirmeye, bağırsak solucanları düşürmeye ve çok çeşitli para itlerden kurtulmaya yardım eder. Sinir sistemine fayda sağlar. Di anteri için de faydalıdır. Mide için de çok yararlıdır. Mide iltihaplarına karşı bolca tüketilebilir.
Bamya pa arlarda ta e olarak, marketlerde ise ister ta e, ister konserve olarak bulabileceğini oldukça şifalı bir seb edir. Si de hemen bu etkili ve faydalı seb eden alarak akşam yemeklerini i şenlendirin.
Bamya Faydaları Nelerdir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder