Peki birçok şekilde tüketilen, herkes tarafından sevilen yemekler arasında olan patlıcan oturtma tarifi nasıldır, nasıl yapılır ve malzemeleri nelerdir?
Patlıcan Oturtma Malzemeleri
- 5-6 adet orta boy patlıcan
- 250-300 gram kıyma
- 3 adet orta boy soğan
- 3 adet orta boy biber
- 2 adet orta boy domates
- 3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızıbiber
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı kimyon
- 2 yemek kaşığı salça
- 2 bardak sıcak su
Patlıcan Oturtma Yapılışı
- Patlıcanların başlarını keserek kalın çizgili olacak şekilde kabuklarını aralıklı olarak soyun ve güzelce yıkayın. Yıkadıktan sonra bir kap içerisine tuzlu su koyun. Orta kalınlıkta dilimleyerek suyun içine doğrayın ve bir müddet bekletin.
Patlıcan tuzlu suda beklerken, kıymayı alın orta büyüklükte bir tavanın içine koyun.- Soğanların kabuklarını soyun, güzelce yıkayın. İster rondoda soğanları kıyın, isterseniz küp küp kıymanın üzerine doğrayın.
- Biberleri yıkayarak küp şekilde kıymanın ve soğanların üzerine doğrayın. Domatesleri de aynı şekilde yıkayarak kabuklarını soyun ve tavadaki diğer malzemelerin üzerine küçük küçük doğrayarak ilave edin.
2 yemek kaşığı yağı da tavaya ekleyin. Kıyma fazla yağlı ise 1 yemek kaşığı yağ ilave etmenizi öneririz.- Son olarak belirtilen ölçüde tuz, karabiber, kırmızıbiber, nane, kekik ve kimyon baharatlarını da tavadaki malzemelerin üzerine ekleyin.
- Tavadaki malzemeleri orta ateşte pişirin.
- Kıyma diğer malzemeler ile birlikte tavada pişerken, doğranan patlıcan parçaları sudan alınır ve süzülür. Süzdükten sonra başka bir tavada yada tencerede yağda kızartılır.
- Bir fırın tepsisine yada kalın cam bir borcam içine öncelikle patlıcan oturtma için kızartılan patlıcanlar bir sıra dizilir. Hazırlanan kıyma üzerine serilir ve her yere gelecek şekilde yayılır.
- Son olarak üst sıraya tekrar patlıcanlar dizilir.
- Bir küçük kapta 2 bardak sıcak suda 2 yemek kaşığı salça ezilir ve tepsiye gezdirilerek dökülür.
- Tepsi 150 derecelik fırında 25-30 dakika kadar pişirilir.
- İşte yemeğimiz hazır, afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder