Pırasa Faydaları ve Yararları
Latince adı allium porrum olan bu şifalı ve faydalı bitki yemek ve salata gibi farklı şekillerde tüketilebilir. Farklı iklimlerde kolaylıkla yetiştirilebilir. Kış aylarında pazarlara çıkan ve tüketilen bir bitkidir. Soğana yakın bir bitkidir. Salatalarda soğan gibi hafif acı bir tat verebilir.Peki bu şifalı bitkinin faydaları ve yararları nelerdir?
- Bu şifalı bitki yüksek oranda lif, vitamin, karbonhidrat ve protein içerir.
- Sindirimi ve hazmı kolaylaştırması, rahat sindirim sağlaması pırasa faydaları arasındadır. Bu özelliği ile sindirim sistemine büyük fayda sağlar.
Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlık sorununu önler, rahat ve kolay dışkılamayı sağlar.- Obeziteden yakınan kişiler rahatlıkla bu şifalı bitkiyi tüketebilir. Özellikle diyet yemeklerinin içinde pırasa bitkisi oldukça fazla miktarda kullanılabilir.
Zayıflamak mı istiyorsunuz? Kilo verememekten mi yakınıyorsunuz? Bu şifalı bitki ile kolayca kilo verebilirsiniz. Diyet listenize bu bitkiyi ekleyebilirsiniz.- Solunum sistemi için de faydalıdır.
- Böbrekler ve karaciğer için de büyük fayda sağlar.
- Soğuk algınlığı, öksürük, grip, nezle, bronşit ve balgam gibi rahatsızlıkların önlenmesine, bu hastalıklardan korunmaya yardım eder.
- Kan dolaşımını düzenler.
- Kolesterolün dengelenmesine yardım eder.
- Damar sertliği rahatsızlığını önler.
- İştahın açılmasına yardım eder. Özellikle taze pırasa tüketirseniz, iştahınız açılır ve daha fazla yemek yeme isteği duyarsınız.
- İdrar söktürür.
- Sinüzit gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olur.
- Gut hastalığına karşı da faydalıdır.
Anemi yani kansızlığa iyi gelmesi de pırasa faydaları arasındadır.- İyi bir folik asit kaynağıdır.
- Prostat kanseri ve kolon kanseri için de fayda sağlar.
- Kandaki şeker seviyesini düzenlemeye yardım eder.
Pırasa Zararları ve Yan Etkileri
- Bilinen büyük bir zararı yoktur. Fakat herşey gibi pırasa bitkisinin de fazlası zarardır. Aşırı miktarda tüketilmemelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder