6 Şubat 2013 Çarşamba

Kayısı Faydaları Nelerdir?

kayısı faydalarıKimi meyveler hem kurutulmuş hem de taze olarak tüketilebilir. Kayısı, incir bu şekilde hem kuru hem de taze olarak tüketilen meyveler arasındadır. Vücuda da birçok faydası olan bu şifalı meyveler bu şekilde çok çeşitli olarak tüketilebilir. Salatalar, meyve salataları, meyve suları, tatlılar yapılırken, bu şifalı meyve sıklıkla kullanılabilir. Tatlısının yanında reçeli de yapılabilir. Hem pratik hem de şifalı bu marmelat ve reçeller çokça tercih edilir. kayısıTatlısı ikindi çaylarında, reçeli ise sabah kahvaltılarında lezzetle tüketilir. Latince adı prunus armeniaca olan bu kayısı da hem reçeli hem de tatlısı, salatası yapılan bu şifalı bitkiler arasındadır. Bu leziz meyve, 7 metreye kadar boylanabilir. Çin, Sibirya gibi ülkelerde bolca yetiştiriciliği yapılan bir meyvedir. Birçok vitamin ve mineral maddeler bulundurur. Peki bu şifalı bitki faydaları yani kayısı faydaları nelerdir?

Kayısı Faydaları

Ülkemizde özellikle Malatya ili bu şifalı meyve ile anılır. Malatya kayısısı herkesçe bilinir, çok popülerdir. A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri içerir. Yüksek miktarda beta karoten bulundurur. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, kolay hasta olmamanızı sağlar. Hele ki bu kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi kış hastalıklarıyla birçok kişinin başı derttedir. İşte bu şifalı meyve sayesinde bağışıklık sisteminiz güçlenecek, kolay hasta olmayacaksınız. Osteoporoz yani kemik erimesi rahatsızlığına fayda sağlaması da kayısı faydaları arasındadır. Lif açısından zengin olduğu için sindirim sistemini rahatlatır. Kabızlık ve hazımsızlık gidericidir. Müshil etkisi vardır. Yüksek ateşe, ateşli hastalıklara iyi gelir. İçerdiği demir ve bakır gibi mineraller nedeniyle anemi yani kansızlık hastaları için de şifa kaynağıdır. Ayrıca kayısı yağı sayesinde de cildiniz ve vücudunuz için birçok fayda sağlayabilirsiniz. Astım, nefes darlığı gibi hastalıklara karşı bu şifalı bitkinin yağını kullanabilirsiniz. Cildinizin pürüzsüz ve parlak olmamasından mı yakınıyorsunuz? İşte bu şifalı yağın sayesinde cildiniz parlak bir görünüme kavuşacak, pürüzsüz bir cilt elde edeceksiniz. Ayrıca egzama, kaşıntı gibi cilt hastalıklarına karşı da bu şifalı yağı kullanabilirsiniz. Kulak ağrısı için de kullanılır. Kasların güçlenmesi ve yaraların kapanması için de faydalıdır. Potasyum, sodyum ve magnezyum içerir. Göz sağlığına yarar sağlaması da kayısı faydaları arasındadır. Stresten, yorgunluktan mı yakınıyorsunuz? Günümüzde hemen hemen herkes stresten uzaklaşmak ve stresi yenmek için uğraşıyor. İşte kayısı sayesinde stresten kurtulabilir, uzaklaşabilirsiniz. Dişlerinizin, kemik ve tırnaklarınızın güçlenmesine yardım eder. İştah açar. Öksürük, soğuk algınlığı, balgam gibi rahatsızlıklara da yarar sağlar. kuru kayısıKaraciğer hastalıklarından özellikle siroz için şifa kaynağıdır. Kalorisi düşük bir meyvedir. Bu sebeple zayıflamak, kilo vermek isteyenlerin de adresi bu şifalı meyvedir. Sporcular, fiziksel egzersiz yapanlar da mutlaka bu şifalı bitkinin kurusunu tüketmelidir.

Kayısı Zararları ve Yan Etkileri

Her bitki gibi bu şifalı meyvenin de fazla tüketilmesi zarar verebilir. Özellikle şeker hastalığı bulunan kişiler bu meyveden çok fazla tüketmemelidir. Bir de fazla kayısı tüketirseniz ishal olabilirsiniz. Çok fazla tüketmemeye dikkat ediniz.

Kayısı Faydaları Nelerdir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder