Salataların vazgeçilmez sosları, baharatları vardır. Özellikle sirke, limon suyu, tuz ve isteklere göre karabiber, kırmızıbiber,
nane,
kekik,
kimyon gibi baharatlar da salatalara eklenir. Bu baharatlar ve soslar salatalara çok farklı ve harika tatlar kazandırır. Sirke de aslında farklı yörelerde birçok meyveden yapılabilmektedir. Üzüm sirkesi başta olmak üzere,
elma sirkesi, incir sirkesi,
portakal sirkesi, mandalina sirkesi, ayva sirkesi gibi birçok meyvenin sirkesi yapılabilir.
Elma Sirkesi Yapılışı
Bu leziz sirkeyi evde hazırlamak kolaydır fakat sirkenin oluşabilmesi için fermantasyon sürelerine çok dikkat etmek gerekir.
Elma sirkesi yapımında kullanılacak meyvelerin yüksek oranda şeker içermesi istenir, bu yüzden genellikle kış meyveleri tercih edilmelidir. İsteğe göre değişik türleri de bir arada kullanılarak bu meyvenin sirkesi yapılabilir. Bu lezzetli ve şifalı sirkenin yapılışı için, 1 kg
elma alınır, iyice yıkanır ve küçük parçalara ayrılır. Daha sonra sirke yapımında kullanılacak olanlar meyve sıkacağından geçirilir ve böylece meyvelerin suları çıkarılmış olur. Elde edilen meyve suyunu doldurmak için geniş ağızlı ve sığ bir kavanoz tercih edilmelidir. Seçilen kavanoza meyve suyu konularak kavanozun üzerinde boşluk bırakılır ve kavanozun üstüne ince bir tülbent veya bez serilerek kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Kavanoz güneş ışığından uzak bir yerde saklanmalı ve günde bir kere karıştırılmalıdır. Yaklaşık 3-5 hafta içinde bu şifalı
sirke kullanılacak kıvama gelir. Oluşan sirkesinde daha fazla fermantasyon olmasını engellemek ve sirkede bulunan meyve kalıntılarını uzaklaştırmak için 3-5 haftanın sonunda bu meyvenin sirkesi tekrar açılarak birkaç kat tülbentten geçirilerek süzülür. Süzülen
elma sirkesi şişelere doldurulur ve kullanıma hazır hale getirilir.
Elma Şekeri Tarifi
Şekeri hazırlamak için 5 adet
elma ve 2 su bardağı toz şeker ile 1 bardak su hazırlanır.
Öncelikle meyveler yıkanır, sapları koparılır ve kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra renkli çubuklar meyvelerin saplarının yerine batırılır. Bu arada şeker ve su derince bir tencereye konularak kaynamaya başlatılarak şeker eritilir. Şekerin üzerinde kabarcıklar oluşacak kadar kaynadıktan sonra tencere ocaktan alınır. Erimiş şekerin üzerine
elma saplarından tutularak tek tek batırılır ve içinde yağlı kağıt olan tepsiye dizilerek buzdolabına atılır. Buzdolabında bu şekilde 10-15 dk. kadar bekletildikten sonra
bu enfes şekeri yemeye hazırdır.
Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Elmayı Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?
Bu şifalı meyvenin kırmızı ve yeşil olmak üzere her iki türünün de vücudumuz için büyük yararı vardır. Bu yüzden sağlıklı yaşam için günde en az 1 tane tüketilmesi önerilir. Böylece hem vücudun direnç kazanması hem de hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlanır. Ayrıca
elma meyvesinin kabuklarıyla birlikte tüketilmesi daha çok yararlıdır, mümkün olduğu kadar bu meyveyi kabuklarıyla tüketmek gerekir.
Elma Zararları Veya Yan Etkileri
Bebeklere ya da küçük çocuklara
elma yedirildiğinde midelerinde rahatsızlık oluşturabilir. Bunun dışında bilinen büyük bir zararı veya yan etkisi yoktur.
Elma Sirkesi Tarifi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder