Pirinç Pilavı Malzemeleri (4 kişilik)
- 2 kase pirinç
- 4 kase su
- Yarım çay bardağı arpa şehriye veya tel şehriye
- Bir yemek kaşığı tereyağ
- Bir yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 1 çay kaşığı tuz
Kış ayları yoğun bir şekilde devam ediyor. Kış ile birlikte öksürük, balgam, grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanmamak elde değildir. Hele hele karın yüzünü tekrar gösterdiği şu günlerde ülkemizin bazı kesimleri oldukça soğuk günler yaşamaktadır. Kar yağışı ile birlikte gelen rüzgar herkesi etkilemekte, hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Çoğunlukla dışarıya çıkmamaya, bu soğuk havayı hissetmemeye çalışsak da zorunlu olduğumuz zamanlarda dışarıya çıkarız. İşe gitmek için, markete gidip alışveriş yapmak için yada çocuğumuzu okuluna götürmek için mecburen dışarı çıkarız. Dışarı çıkarken çok sıkı giyinmeye, şal, atkı, şapka ve eldiven gibi bizi soğuk havalardan koruyacak kıyafetler giymeye özen gösteririz. Fakat yine de hele hele çocuklar ve yaşlılar çok kısa bir süre dışarıda dursalar bile hemen hasta olurlar. Burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler hemen kendini gösterir. Hele bir de boğazda biriken balgam herkesi rahatsız eder. Çıkarmak istenip de çıkartılamayınca verdiği rahatsızlık sürekli artar. Zamanla solunum yolunu da tıkamaya başlayabilir. Bu nedenle balgam çıkarmak çok önemlidir. Peki balgam nasıl sökülebilir? Balgam sökücü bitkisel tedavi mevcut mudur? Tabii bazı bitkiler sayesinde bitkisel tedavi ile balgamdan kurtulmak mümkündür.
Salataların, yemeklerin vazgeçilmezi herkesin bildiği gibi baharatlardır. Kekik, kimyon, nane, karabiber, kırmızı biber ve tuz salatalarda başlıca vazgeçilmez tercih edilen maddelerdir. Ülkemizde birçok kişi yemek yaparken baharatsız yemek yapmaz. Hele Doğu illerimizde çeşitli baharatlar yemeklerin vazgeçilmez yiyecekleridir. Kebap, çiğ köfte, döner gibi yiyeceklere asıl tat veren bu baharatlardır. Yapılan yemeklere ve salatalara ayrı bir tat katar. Salatanın içerdiği malzemesine göre karabiber, kırmızı biber, nane, kekik ve kimyon gibi çeşitli baharatlar salataya ayrı bir lezzet verir. Ayrıca dolma, yaprak sarması gibi yiyeceklerin hazırlanan iç kısmına da tat vermesi açısından bu baharatlar eklenir. Pirinç ve soğan ile birleştirilerek kekik, kimyon, nane inanılmaz bir lezzet kazanır. Peki lezzeti ve yemeklere kattığı tat bu kadar fazla olan bu baharatların faydası, şifaları nelerdir? Tabii ki bu kadar lezzetli olan bu baharatların vücudumuz için faydaları da vardır. Peki bu baharatlardan olan kekik faydaları nelerdir?
Birçok kişinin dere otu ile karıştırdığı hatta varlığı ile yokluğu birçok kişi tarafından tartışılan bir bitkidir. Tere otu aslında isminden dolayı dere otu ile karıştırılır. İsim benzerliği olması bazı kişiler tarafından aynı bitki olduğunu düşündürmektedir. Fakat dere ile tere farklı bitkilerdir. Genellikle taze olarak tüketilen bir sebzedir. Yaprak kısımları salatalarda, garnitürde ve yeri geldiğinde piyazda kullanılabilir. Limon ve az miktarda zeytinyağı ile harika tatlar elde edilebilir. Salata seven kişiler için şifalı bol olan bu sebze sıkça tercih edilir. Peki tere otu faydaları nelerdir hiç düşündünüz mü? Aslında günlük hayatımızda bolca tükettiğimiz veya pazarlardan ve marketlerden kolaylıkla elde edebileceğimiz birçok bitkinin faydasını tam olarak bilmiyoruz. İşte tere otu da bu bitkilerden biridir. Kolaylıkla elde edebileceğimiz halde şifasını tam olarak bilmeyiz ve çok sık tüketmeyiz.