Bir çok kişinin severek tükettiği armut, günümüzde çok uzun üretim sezonu bulunan bir meyvedir. Çocuklardan büyüklere, yetişkinlerden yaşlılara hemen hemen herkes bu şifalı meyveyi çok sever. Akşam yemeklerinden sonra hafif tatlı ve sulu olan meyveler oldukça tercih edilir. Şifaları da bol olan bu meyveler arasında
armut da önemli bir yer tutar. Tadının sevilmesinin yanında şifaları da bol olan bir meyvedir.
Armut faydaları aslında birçok kişi tarafından tam olarak bilinmez. Genellikle sevilen tadı sebebiyle tüketilir. Tabii bilinçli olan kişiler faydaları ve yararları için de tüketir. Aslında sonbaharda gittikçe uzayan gecelerde
elma,
armut,
portakal,
mandalina gibi meyveler vazgeçilmez meyvelerdir. Rutin olarak tüketilir. Kış hastalıklarından korunmak için de büyük önem taşır ve fayda sağlar.
Armutun Faydaları Nelerdir?
A, B, C vitaminleri içeren bu şifalı meyvenin latince adı
pyrus communis'tir. Tabii diğer birçok meyve gibi ülkemizde çok farklı isimlerle de anılır. Ahlat en çok bilinen isimlerinden biridir. Genellikle Akdeniz bölgesi civarında yetiştirilir. Tropik iklimleri sever. Kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum ve demir gibi çeşitli mineraller içerir. Lif içeriği açısından da zengindir. 100 gramında 58 kalori vardır. Yeşil, sarı, kahverengi ve kırmızı renklerde meyvelere sahip olabilir. Büyümeye yardımcı olur. Özellikle küçük yaştaki çocukların yemesi önerilir. Sindirim sistemini düzenler. Hazımsızlığı önler, yenilen yiyeceklerin kolay sindirilmesini sağlar. Özellikle kabızlığı önler. Eğer kabızlık sorununuz varsa bu şifalı meyveden bir tane yedikten sonra yarım yada bir bardak su için. Çok kısa bir süre sonra hafif karın ağrısıyla birlikte kabızlık probleminden kurtulacaksınız. Hatta fazla
armut tüketirseniz ishal bile olabilirsiniz. Bağırsak fonksiyonlarını düzenler. Mide ağrılarını giderir. Kolesterolü düşürmeye yardım eder. Lifli bir yapıya sahiptir. Kolon kanserine karşı koruma sağlar. Hipertansiyon yani yüksek tansiyon hastaları da tüketmelidir. Sinir sistemine fayda sağlaması da
armut faydaları arasındadır. Diyabet yani şeker hastaları da tüketebilir. Kan basıncını düzenler. Anti oksidan ve anti kanser özelliktedir. Felci önler. Enerji verir. Ferahlık sağlar. Yüksek miktarda glikoz ve fruktoz içermesi sebebiyle vücudu zinde tutar, güç verir. Kalsiyum içermesi sebebiyle kemik ve dişleri kuvvetlendirir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Morlukları ve kesiklerin çabuk iyileşmesini sağlaması da
armut faydaları arasındadır.
Armut Nasıl Tüketilir?
Öncelikle bu
şifalı meyvenin suyu sıkça tüketilir. Hatta büyük marketlerdeki reyonlarda çok uzun süredir yerini almış durumdadır.
Armut organik olarak da bulunabilir. Kendiniz de evlerinizde bu suyu kolaylıkla meyve sıkma makinesinde elde edebilirsiniz. Suyunun yanında reçeli de yapılabilir. Özellikle ev hanımları birçok meyvenin reçelini yapar. Armut da bunlardan biridir. Reçel yapılıp hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından afiyetle tüketilir.Tatlılara da ilave edilerek harika bir aroma verir. Kekler, dondurma ve jöle yapımında tercih edilir.
Armut Faydaları Nelerdir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder