Aslında çoğumuz marketlerde, pazarlarda görmemize rağmen ne olduğunu tam bilmeyiz. Nasıl temizleneceğini de tam olarak anlayamadığımız
ananas gibi bir meyveyi tüketmek çok fazla işimize gelmez. Fakat alışanlar, müptelaları bu şifalı ve hafif mayhoş meyveyi yemeden duramaz. Özellikle mayhoş tadı sebebiyle oldukça hoştur. Büyük marketlerde bu leziz ve şifalı meyveyi kolaylıkla temizleme makinesinde temizletebilirsiniz. Dilimlenmiş ananası yemek oldukça kolay ve zevklidir. Hoş tadı yanında şifaları da aslında çok fazla bilinmeyen bir meyvedir.
Ananas faydası herkesçe bilinmesi gereken bir konudur.
Ananasın Faydaları
Bol yağış alan bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilen bu şifalı meyve, ülkemizin de bazı bölgelerinde yetiştirilebilir. Özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde kolaylıkla yetiştiriciliği yapılabilir. Dünya üzerinde ise
ananas, tropik ve subtropik iklim bölgelerinde yetiştirilebilir. Hindistan en büyük
ananas yetiştirici ülke olarak bilinir. Paraguay, Meksika ve Brezilya da yetiştiriciliğin yapıldığı ülkeler arasındadır. B ve C vitaminleri içerir.
Limon ve
portakal gibi oldukça yüksek bir C vitamini içeriğine sahiptir. Ayrıca folik asit, lif ve bromelain adlı bir madde bulundurur. Demir, kalsiyum, potasyum ve manganez de içinde barındırdığı mineraller arasındadır. Meyvelerin kralı olarak bilinen ananas, 48 kcal içerir. Sindirim sistemini düzenler. Kolay bir sindirim sağlar. Yediklerinizi hazmetmekte zorlanıyorsanız bolca tüketmelisiniz. Bağırsakları rahatlatır. Dokuların iyileşmesini sağlar. Kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur. Anemi yani kansızlığa iyi gelmesi de
ananas faydası arasındadır. Sinüziti geçirmeye yardım eder. Astım ve bronşit tedavisinde kullanılabilir. Soğuk kış günlerinde
grip ve nezle gibi hastalıklar için tüketilmelidir.
Hipertansiyon yani yüksek tansiyon hastasıysanız yine tercih etmeniz gereken meyvelerden biridir. Böbrek taşı olanlar da bu şifalı meyveyi sık sık tüketmelidir. Şişmiş eklemleriniz veya şişmiş göz kapaklarınız varsa yiyebilirsiniz. Ferahlatıcı olması da
ananas faydası arasındadır. Hipertansiyon yani yüksek tansiyonu düşürür. Dokuların iyileşmesini hızlandırır. Açılmış yaraların, hasar görüş hücrelerin bir an önce iyileşmesini sağlar. Akciğer hastalıkları için oldukça
şifalı bir bitkidir. Balgam söktürür, bronşları rahatlatır. Zayıflamak mı istiyorsunuz? Kilolarınızla başınız dertte mi? Adresiniz yine bu şifalı meyve olmalıdır. Hem hoş tadı olan bu meyveyi tüketebilir hem de kolaylıkla fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Diyetlerde genellikle kullanılan bir meyve olması da ananasın yararları arasındadır. Bu şekilde selülitlerden de kurtulabilirsiniz. Selülit özellikle kadınların hiç istemediği bir şeydir. Ananas sayesinde kötü bir görünüm oluşturan, istediğiniz giysileri giyememe sebebiniz selülitlerden de kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Yalnız kahvaltı öğünlerinde çok fazla tüketilmemesi gerekir. Çünkü asitlik derecesi sebebiyle aç karnına olduğu için mideye zarar verebilir.
Ananas Ne Yapımında Kullanılır?
Şifası oldukça fazla olan
ananas, birçok şekilde tüketilebilir. Meyve suyu yapımı, çeşitli kokteyller ve meyve salatalarında kullanılabilir. Enfes tadıyla özellikle meyve salatalarında önemli bir yeri vardır. Çok eski zamanlardan beri birçok ülkede çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Örneğin bazı ülkelerde et yumuşatmak amacıyla kullanılıyordu. Keklere, şerbetlere ve hatta sıcak yemeklere bile tat vermesi amacıyla koyulabilir. Ayrıca ananas dilimleri taze tüketime de uygundur. Temizlenmiş meyve kabuğu sonrasında meyvenin iç kısmı dilimlenerek meyve salatalarında istenilen şekilde tüketilebilir.
Ananas Faydası Nedir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder