31 Ocak 2013 Perşembe

Pirinç Pilavı Tarifi

pirinç pilavı tarifiHerkesin evinde pişen yemeklerin yanına ya bir çorba yada pirinç pilavı, bulgur pilavı, makarna gibi yiyecekler yapılır. Sulu yemeklerin yanına ekstra yapılan bu yiyecekler, hemen hemen herkes tarafından iştahla yenir. Önden sıcacık bir çorba içilir, daha sonra ise sulu yemeğin ardından makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler tüketilir. Sadece sulu yemeklerin ardından değil, lokantalarda da salataların, haşlanmış yiyeceklerin yanına mutlaka bu tarz yemekler eklenir. Örneğin haşlanmış brokoli, karnabahar yanına mutlaka bir parça pilav da ilave edilir. Mevlitlerin de vazgeçilmezi bu yiyecektir. Haşlanmış ve kemiksiz tavuk eti ile birlikte hazırlanan bu yiyecek, ayran ile birlikte servis edilir. Mevlitlerde mutlaka servis edilen bu yiyeceklerin ardından nefis bir tatlı yada irmikli bir revani ikram edilir. Kış aylarında neredeyse gelenek haline gelen nohut, kuru fasulye, bezelye gibi sulu yemeklerin ardından da yine bu şifalı yiyecek pişirilir. Çin ve Japonya gibi ülkelerde bolca tüketilen ve hemen hemen her yemeğe konulan pirinç, ülkemizde belirli yiyeceklerin yapımında kullanılır. Peki mevlitlerde vazgeçilmeyen, birçok yemeğin yanına hazırlanan bu pirinç pilavı tarifi nasıl yapılır?

Pirinç Pilavı Malzemeleri (4 kişilik)

  • 2 kase pirinç
  • 4 kase su
  • Yarım çay bardağı arpa şehriye veya tel şehriye
  • Bir yemek kaşığı tereyağ
  • pirinç pilavıBir yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 çay kaşığı tuz

Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Yaklaşık bir saat önceden pirinçlerin içindeki çöpler, taşlar temizlenir. Yıkandıktan sonra bir kaba alınarak üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edilir ve bekletilir. Bekletilmesinin sebebi bu sırada pirinçlerin su çekerek büyümesi ve irileşmesidir. Tencereye bir yemek kaşığı tereyağ ve bir yemek kaşığı ayçiçek yağı dökülür. Eğer tereyağ yoksa bunun yerine de ayçiçek yağı kullanılabilir. Fakat tereyağı yemeğin lezzetine lezzet katar. Yağın üzerine arpa şehriyeler eklenir. Arpa şehriyeler pembeleşene kadar yağ ile birlikte kavrulur. Bu sırada bekletilen pirinç, suyu yıkanarak süzülür. Birkaç kez daha soğuk su ile yıkanır. Kavrulan arpa şehriyelerin üzerine ilave edilir. Pirinç ile şehriye 8-10 dakika kadar kavrulmaya devam edilir. Bu sırada 4 kase su ısıtılır. Isıtılan su tencereye ilave edilir. Son olarak 1 çay kaşığı tuz da tencereye eklenir ve öncelikle hafif yüksek ateşte 5 dakika kaynatılır. Daha sonra ocak kısılarak suyunu çekene kadar pişirilir. İşte pirinç pilavı tarifi işte bu kadar kolaydır. Afiyet olsun. pirinçİşte ülkemizde oldukça fazla pişirilen, tercih edilen bu leziz pirinç pilavı tarifi bu kadar kolaydır. Özellikle Çinliler ve Japonlar yaptıkları neredeyse tüm yemeklerde pirinç kullanırlar. Çorbalarda, suşide, yemeklerinde bolca kullanırlar. Ülkemizde ise pilav, dolma, sarma gibi yemeklerin başlıca ana maddesidir. Ispanak, pırasa gibi sulu yemeklerde  ise ana madde olmasa da az miktarda kullanılır. Ayrıca isteğe bağlı olarak sebzeli pilav da yapabilirsiniz. Pilavınıza mısır, nohut, biber, mantar, bezelye, domates gibi sebzeler ilave ederek değişik tatlar elde edebilirsiniz.

Pirinç Pilavı Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder