Birçok iklime uyum sağlayan, birçok bölgede kolaylıkla yetişebilen bir bitki olan arpa, son zamanlarda dünya çapında tanınmasıyla buğdaya yakın bir bitkidir. Hemen hemen herkes bu şifalı bitkinin bira yapımında kullanıldığını bilir. Tahılların içinde çokça tanınan bu şifalı bitkinin aslında vücut içinde birçok faydası vardır. Ayrıca birçok alanda da tüketimi yapılmaktadır. Birçok ülke bu şifalı bitkinin faydalarından yararlanır ve hastalıkların tedavisinde kullanır. Eğer sizde bu şifalı tahılın faydalarından yararlanmak istiyorsanız tüketim şekillerini kullanarak bu şifalı bitkiyi tüketmelisiniz. Daha önce sayfamızda
arpa, arpanın faydaları, etken maddeleri, yağı ve arpa unu maskesi gibi konulardan bahsetmiştik. Bu yazımızda ise arpa çayı,
arpa çayı faydaları, arpa hangi şekillerde kullanılır gibi konulardan bahsedeceğiz.
Arpa Hangi Şekillerde Kullanılır?
Birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı gibi birçok şekilde kullanmak yada tüketmek de mümkündür. Çok eski yıllardaki uygarlıklarda öncelikle ekmek yapımında kullanılırdı. Ayrıca M.Ö. 5000'li yıllardan kalma anıt ve yazıtlarda Mısır'da önemli bir bitki olduğu yazılıydı. Sümerler, Babiller ise ölçü ve döviz birimi olarak tanelerini kullanıyorlardı. Romalılar da çorba ve ekmek yapımında bu şifalı bitkiyi kullanmışlardı. Ekmek yapımı yanı sıra kek, çorba ve güveç yapımlarında da kullanılabilir. Likör ve bira gibi alkollü içeceklerinde vazgeçilmez maddesidir. Ayrıca bazı ülkelerde arpa kahvesi de tüketilir. Tüm bu bilinen tüketim şekillerinin yanı sıra
arpa çayı da günümüzde favori içecekler arasındadır.
Arpa Çayının Faydaları Nelerdir?
Latincesi
Hordeum vulgare olan bu şifalı tahıl, karbonhidrat, lif ve çeşitli mineraller içerir. Özellikle B vitamini, selenyum ve magnezyum açısından da zengindir. Safra taşı oluşumunu önler. Safra asidi salgılanmasını azaltır. Kan yağını düşürür. Kepekli ve lifli yapısı nedeniyle başta meme kanseri ve kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türüne karşı koruma sağlar. Kalp hastalığına karşı koruma sağlaması da
arpa çayının faydaları arasındadır. İçinde bulundurduğu fosfor, hücre yapısını korur. Sindirimi rahatlatır. İdrar söktürücüdür. Kış aylarında hemen hemen herkesin yakındığı
soğuk algınlığı, yüksek ateş, grip, nezle ve bronşit gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Özellikle kış aylarında bu şifalı çayı bolca tüketmenizde fayda vardır.
İçerdiği magnezyum ve selenyum mineralleri bağışıklık sistemini güçlendirir. Magnezyum kas ve kemik sistemini korur ve güçlendirirken, selenyum ise hücreleri ve tüm organizmayı koruma altına alır. Akciğer hastalıklarına karşı koruma sağlaması da faydaları arasındadır. İshal ve çeşitli bağırsak enfeksiyonlarına karşı etkilidir. Yaşlılar için enerji kaynağıdır.
Arpa çayı kolesterolü de düzenler. Diyabet yani şeker hastalığına da şifa sağlar. İskorbüt hastalığından yakınan kişiler yani iskorbüt hastaları da bu şifalı çayı tüketmelidir. Maskesi yapılarak cilt güzelliği sağlanır. Cilt lekelerinden kurtulunabilir. Peeling yaparak cilt aydınlatılabilir ve istediğiniz güzelliğe kavuşabilirsiniz.
Arpa Çayı Faydaları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder