Günümüzde birçok kişi aynı dertten yakınmaktadır. Karın ağrısı, karın bölgesinde şişlik, tuvalete gidip saatlerce tuvalette vakit geçirmek, karın ağrısından kıvranmak bazı belirtilerdir. Birçok sebebi olan bu rahatsızlık aslında çözümsüz de değildir. Doktora başvurmak, önerilere uymak sizi bu dertten kurtarabilir. Tabii bu rahatsızlığın bitkisel çözümleri de vardır. Ayrıca düzenli beslenmek, yenilen yiyeceklere dikkat etmek, spor yapmak, lifli gıdaları tercih etmek de çözüm yollarından sadece bazılarıdır. Aslında bu rahatsızlığı yenmek, tedavi ve çözüm yolları bulmak sandığınız kadar zor değildir. Eğer dikkat edilmezse kötü sonuçları olabilecek bir rahatsızlıktır.
Kabızlık sonucunda basur yani hemoroid, karın şişliği, şiddetli karın ağrıları çekilebilir. Siz de bu rahatsızlığa yakalanmak istemiyorsanız yada bu rahatsızlığa yakalandıysanız ve kurtulmak istiyorsanız yazımızı okumalı ve gerekli tavsiyeleri uygulamalısınız.
Kabızlık Nedir?
Halk arasında peklik olarak da bilinen ve anılan bu rahatsızlık tıp dilinde ise konstipasyon olarak tabir edilir. Dünya üzerinde birçok ülkede birçok kişide bu rahatsızlık görülür.
Kabızlık genellikle kadınlarda erkeklere oranla üç kat fazla görülmektedir. Bu rahatsızlık nedeniyle bağırsak hareketlerinin azlığı sonucu dışkılama sorunu veya nadiren dışkılama görülür. 24 saatten fazla süreyle hiçbir bağırsak hareketi görülmez veya çok az bağırsak hareketlerine rastlanır. Bağırsak hareketlerinin durumu yemek yeme alışkanlıklarına ve düzenli beslenmeye bağlıdır. Bu durumda dışkının koyu renkli olduğu, dışkıda sertlik ve kuruluk görülür. Ayrıca zor dışkılama da yaşanır. Dışkılama zor gerçekleşir. Vücuttan atılması gerekli olan zehirli maddeler dışarı atılamadığı için bir süre sonra çeşitli zehirlenmeler gerçekleşebilir. Bu rahatsızlığın çok uzun süre devam etmesi mutlaka başka bazı sağlık sorunlarına yol açacaktır. Çeşitli kabızlık türleri bulunmaktadır.
Kabızlık Nedenleri
Bu rahatsızlığın birçok nedeni bulunmaktadır. Çağın ilerlemesi ve fast food yani hazır yiyeceklere olan ilginin günden güne artması
kabızlık sebepleri arasındadır. Hazır yiyecekler genellikle kuru gıdalar olduğu için çorba yada ev yemekleri gibi sulu yemeklerin tüketilmemesi halinde ortaya çıkar. Lif içeriği düşük gıdalarda beslenme sonucu da ortaya çıkabilir. Genellikle çocuklar, bebekler ve yaşlılarda görülür. Karın kaslarının zayıflığı, düşük gıda emilimi, düzenli bağırsak hareketlerinin olmaması da
kabızlık nedenleri arasındadır. Nörojenik faktörlerde çok önemlidir. Depresyon, ruhsal gerginlik, çatışma, çeşitli korkular gibi sebeplerle sinir mekanizmasının zarar görmesi önemli nedenlerdendir. Fiziksel hareketsizlik, egzersiz eksikliği yani spor yapmama yada çok fazla hareket etmeme de bu rahatsızlığa neden olabilir. Mümkün olduğunda hareket edin, spor yapın. Ayrıca uzun süreli kullanımdan sonra bazı ilaçlarda bu duruma sebep olabilir. Çeşitli bağırsak hastalıkları da bu durumun nedenleri arasındadır.
Adet döngüsü yani regl zamanlarına bağlı olarak kadınlarda görülmesi de olasıdır. Yani hormonal değişiklikler olması da kabızlık nedenleri arasındadır.
Kabızlık Sebepleri Nelerdir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder