30 Ocak 2013 Çarşamba

Bezelye Yemeği Tarifi

bezelye tarifiBazı sebzelerin hem tazesine kolaylıkla ulaşabilir hem de konservesini bulabiliriz. İşte bezelye de bu sebzelerden bir tanesidir. Pazarlarda mevsimine göre tazesine kolay olarak ulaşabileceğimiz bu şifalı bitkinin aynı zamanda marketlerde ve bakkallarda her daim konservesine rastlayabiliriz. Fasulye de hem tazesini hem de konservesini kolaylıkla bulabileceğimiz sebzelerden biridir. Özellikle yurt dışındaki ülkelerde taze olarak çok da tüketimi yapılmayan bu sebzeler, konserve olarak tüketilir. Fakat ülkemizde pazar ve pazara çıkıp alışveriş yapma kültürü oldukça geliştiği için konserve yerine taze olarak tüketim daha yüksektir. Bezelye yemeği yapılabileceği gibi, bu şifalı sebze başka birçok yemeğe de dahil olarak lezzet katabilir. Çeşitli böreklere, diğer yemeklere katılabilir yada çorbası da yapılabilir. Peki bu şifalı bezelye yemeği tarifi nasıl yapılır?

Bezelye Yemeği Malzemeleri

  • Yarım kilo bezelye
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 adet orta boy havuç
  • 2 adet orta boy patates
  • bezelye2 adet orta boy biber (isteğe bağlı)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı kırmızıbiber (isteğe bağlı)

Bezelye Yemeğinin Tarifi

Bezelye tarifi için soğanlar soyulur ve güzelce yıkanır. Yıkanan soğanlar tencereye küp küp doğranır. Soğanların üzerine 2 yemek kaşığı salça ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenerek kısık ateşte kavrulmaya başlanır. Kısık ateşte kavurmaya özen gösterin, çünkü yüksek ateşte kavrulan soğanlar yanabilir. Soğanlar kavrulurken diğer taraftan patates ve havuçların kabuklarını soyun. Güzelce yıkayın. Patatesleri küp küp doğrayarak tencereye ilave edin. Daha sonra havuç ister yuvarlak, isterse küçük parmak kalınlığında ince şekilde doğranarak tencereye eklenir. Bu şifalı sebzeler bu şekilde kavrulmaya devam edilir. İsteğe bağlı olarak biber eklenir. Biberler yıkandıktan sonra küçük küçük doğranır ve kavrulma işlemine devam edilir. bezelye yemeğiSon olarak ayıklanan ve yıkanan bezelyeler de tencereye eklenir ve kavrulmaya işlemi devam eder. Son olarak tuz ve isteğe bağlı olarak kırmızıbiber de tencereye eklenir. Tüm bu sebzeler bir süre kavrulduktan sonra üzerine çıkacak kadar su ilave edilir ve pişirilmeye bırakılır. Bezelye taze ise ayıklamalısınız, fakat konserve ise suyu süzülerek temizleme işlemi olmadan tencereye ilave edilebilir. Bezelye yemeği içindeki sebzeler yumuşayıp piştikten sonra hazırdır. Afiyet olsun. Ayrıca bu şifalı yemeğe tavuk parçaları katılarak da lezzetine lezzet eklenebilir. Ülkemizde fasulye, nohut ve bezelye yemeği gibi yiyeceklerin yanına pirinç pilavı yapılması neredeyse bir gelenek olmuştur. Siz de akşam yemeğinizde bezelye yanına pirinç pilavı yapabilirsiniz. Ayrıca bir karışık turşu, çoban salata yada harika bir cacık da sizin için enfes bir akşam menüsü oluşturacaktır. Akşam yada öğle yemeğine çocuğunuza yada eşinize ne yapacağınızı düşünmeyin, bezelye ile birlikte bu lezzetli yemekleri pişirerek tadını çıkarın.

Bezelye Yemeği Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder