11 Ocak 2013 Cuma

Muz Faydaları Nelerdir?

muzYazımızda severek tüketilen ve hemen hemen herkesin vazgeçilmez olan bir meyvesinden bahsedeceğiz. Bu şifalı meyve diğer birçok meyveye göre pahalı olmasına karşın leziz tadıyla vazgeçilmezler arasındadır. Besleyici özelliği olması, doyuruculuğu, hem kek pasta yapımında kullanılması hem de meyve salatalarına koyulması gibi özellikleriyle meyveler içerisinde aranan özelliğe sahiptir. Ve tabii yine bu meyve maymunların vazgeçilmezi, sürekli bıkmadan usanmadan tükettikleri bir meyvedir. Sanırım herkes hangi meyveden bahsettiğimizi anlamıştır. Tabii ki muzdan bahsediyoruz. Muz herkesin severek tükettiği bir meyve olmasının yanında aslında şifasıyla da dikkat çekiyor. İçerdiği vitamin ve mineral maddeler ile şifa kaynağı olmakla birlikte birçok rahatsızlığı da iyi gelir. Hastalıklara karşı koruma sağlar. Ayrıca bu şifalı meyve ile cilt bakımınızı yapmanız da mümkündür. Yazımızda muzun ana vatanı neresidir, özellikleri nelerdir ve muz faydaları nelerdir gibi konulardan bahsedeceğiz.

dilimlenmiş muzMuz Anavatanı ve Özellikleri

Hoş tadıyla ve pastalarda kullanılmasıyla sevilen bu şifalı meyvenin anavatanı tam olarak bilinmemektedir. Anavatanının bilinmemesiyle birlikte özellikle sıcak bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilir. Başlangıçta Brezilya ve Güneydoğu Asya başta olmak üzere birçok ülkede yetiştirilir. Ülkemizin Akdeniz kıyıları başta olmak üzere Ege bölgesinin bazı kesimlerinde de muz ağaçlarına rastlamak mümkündür. İri gövdeye sahip muz ağacı 1,5 metreye kadar uzayabilir. Yılın uzun bir sezonunda ağaçtan meyve almak olasıdır. 100 gramı 85 kalori içerir. Kalori içeriği oldukça yüksektir. Ayrıca B1, B2, B6, C, D ve E gibi birçok vitamini bünyesinde barındırır. Fosfor, demir ve bakır gibi mineraller içerir. Kalsiyum ve potasyum içeriği ile tanınır. Üç doğal şeker olan fruktoz, sakkaroz ve glukoz ihtiva eder. Bu şekerler sayesinde vücudu besler. Lif açısından zengindir. Yeşil durumdayken hasat edilir, fakat bu durumdayken tüketilmez. Yeşil renkten sarı renge dönmesiyle birlikte olgunlaştıktan bir süre sonra tüketilebilir.

Muz Faydaları

muz suyuZengin potasyum içeriği ile kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Sindirimi düzenlemesi ve kabızlığa iyi gelmesi de muzun faydaları arasındadır. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Bebeklerin ve çocukların mamalarına muz ilave edilerek, daha sağlıklı ve doyurucu beslenmeleri sağlanabilir. Yüksek lif içeriği sebebiyle gastrit gibi mide rahatsızlığı olan hastalara da önerilir. Soğuk kış günlerinde soğuk algınlığı, grip, nezle ve enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Sinir sistemini rahatlatır. Stres, yorgunluk, uykusuzluk için tam bir ilaçtır. Hücrelerin ömrünü uzatır, yaşlanmayı ve vücudun erken kırışmasını önler. Saçların güçlenmesine yardımcı olur, saç kırılmasını önler. Her gün bir yada iki tane tüketerek kas ağrıları ve kas hastalıklarından kurtulabilirsiniz. İştahsızlığa iyi gelir, iştah açar. Kalp kaslarını güçlendirir. Vücudun su dengesini düzenler. Sigara bırakmış veya sigarayı bırakmaya çalışan kişiler de mutlaka tüketmelidir. Ayrıca böcek ısırıklarına karşı ısırılan yere muz kabuğu sürerek şişliğin azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Anemi yani kansızlığa fayda sağlar.

Muzun Zararları ve Kimler Tüketmemelidir?

Muzun faydaları yanında bazı kişiler için muzun zararları da olabilir. Koroner kalp hastaları ve 2-3 yaşına kadar olan çocukların tüketmesi tavsiye edilmez. Çok küçük çocuklarda alerjik reaksiyon görülebilir. Ayrıca muzda bulunan yüksek şeker içeriği nedeniyle şeker hastaları da tüketmemelidir.

Muz Faydaları Nelerdir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder