6 Ocak 2013 Pazar

Ebegümeci Faydaları

Nisan ve temmuz aylari arasında, çoğunlukla parlak sarı, nâdiren beyaz renkli çiçekler açan bir veya çok senelik otsu bitkilerdir. Çiçekleri tek başlarına 5 veya daha çok parçalıdırlar. Taç yaprakları genellikle parlak sarı renktedir. Yapraklar elsi dilimli veya tam kenarlıdır. Ebegümeci bitkisi kolaylıkla yol kenarlarında, tarlalarda, göl, su kenarlarında ve ormanlarda yetişebilen bir bitkidir.

  • Ebegümeci Latince Adı : Malva sylvestris

  • Ebegümecinin İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği

 Müsilaj, malvin, malvidin adlı anthocyan madde, tanen, glikoz, C vitamini, kalsiyum, fosfor, protein taşımaktadır.
  • Ebegümecinin Halk Arasındaki Adı  (Diğer İsimleri)

Latince adı Malva sylvestris olan ebegümeci kimi yörelerde cilatka çolaka, develik, saracak, elegömeci gibi isimlerle adlandırılırken kimi yörelerde ise gömeç, hubbaz, hamaylık, karagöz, molasa, paçık, tolik, kabarlik gibi isimlerle adlandırılır. Ayrıca bazı bölgelerde ebegümeci; develangir, ebemgömeci, evemkömeci, gaba, ilmik, kabalık, kazankarası, kobalangir, pencer, tebük isimleriyle de anılır.
  • Ebegümecinin Faydaları

 Ebegümecinin faydaları bilinmekle birlikte,ciltteki çıban ve yaraların ağrılarını dindirmek için kullanılır. Göğsü yumuşatır, nefes darlığına iyi gelir ve  öksürüğü keser. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Kabızlığı giderir. Mide bulantısı ve kusmaları önler ve gastrit, ülser, mide ağrılarını dindirir. Ateşi düşürüp, vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Nezle, bronşit, nefes darlığı tedavisinde kullanılır. Ayrıca akciğer kanseri tedavisinde kullanılan ebegümeci cildi kırışıklıklara karşı da korur. EbegümeciEbegümeci gargarası ağız yaraları, bademcik iltihapı, boğaz ağrıları, faranjit gibi rahatsızlıklar için çok faydalıdır. Burun kanamasının durdurulmasında kullanılan ebegümeci vücuttaki akne, leke sivilce gibi rahatsızlıklar için de çok faydalıdır. Alerji, ciltte alerjiler sonucu görülen kaşıntılarda ebegümeci çayı çok büyük fayda sağlar. Bronşit, faranjit, boğaz ve bademcik iltihabı, öksürük tedavisi için 40 gr. ebegümeci 1 lt. suda kaynatılarak 10 dk. kadar demlenir. Günde 5 kahve fincanı içilir. Çıbanların olgunlaşması tedavisi, sivilceler, akne tedavilerinde ebegümeci lapası veya ebegümeci kompresi çok faydalıdır. Deri yaralanmaları, deri döküntüleri, kaşıntılar, deri yanıkları, deri alerjileri tedavileri için ebegümeci banyoları rahatsızlık görünen bölgeye uygulanmalıdır.  
  • Ebegümecinin Arpa Unu İle Kompresi Nasıl Hazırlanır?

50 gr. ebegümeci yaprağı 2 bardak suda 10 dk. kaynatılarak ebegümeci çayı yapımında olduğu şekilde demlenir. Daha sonra yapraklar sudan çıkartılır ve kalan su ile ebegümeci posası 10 dk. kadar daha kaynatılmaya devam edilir. 10 dk. sonra ocaktan alınarak 1 yemek kaşığı arpa unu bu karışıma eklenir ve lapa haline gelene kadar karıştırılır. Arpa unu ile lapa haline gelen ebegümeci yaprakları bir bezin üstüne yayılır. Ebegümeci kompresi kullanıma hazırdır.  
  • Ebegümeci Çayı Nasıl Hazırlanır?

Ebegümeci çayı hazırlamak için 1 yemek kaşığı ebegümeci 2 bardak soğuk suya eklenir, bu şekilde 10 dk. kaynatılarak demlenir. Soğuduktan sonra veya ılık şekilde günde 2 bardak kadar çay tüketilir.    
  • Ebegümeci Lapası Nasıl Hazırlanır?

Ebegümeci lapası, ağrıyan, çatlayan deriler için uygulanır. Lapa için, ebegümeci bitkisinin bir kökte bulunan tüm yaprakları veya bir kökte bulunan tüm bitki ezilir, içine yarım çay bardağı su ilave edilerek yapraklar lapa kıvamına gelene kadar suyla ezilir. Bu şekilde 2 dk. kadar ısıtılır ve deriyi yakacak kadar ısınmadan rahatsızlığı bulunan bölgeye uygulanır.  
  • Ebegümeci Oturma Banyosu Nasıl Hazırlanır?

100 gr. kadar ebegümeci yaprağı, 3-4 lt. suya eklenir ve bu şekilde 10 saat bekletilir. Daha sonra 1 saat kadar kaynatılarak suyun banyo yapılabilecek kadar soğuması beklenir. Bu suyla banyo yapılır veya bu su banyo suyuna ilave edilir.  
  • Ebegümeci Salatası Nasıl Hazırlanır?

Ebegümeci SalatasıEbegümeci salatası için isteğe bağlı miktarda ebegümeci seçilir, saplarından ayrılarak güzelce yıkanır. Daha sonra yıkanan ebegümeci, tencereye konularak üzerine 1 çay bardağı su ilave edilir, suyla birlikte ebegümeci haşlanır. Haşlandıktan sonra ebegümeci tencereden alınıp bir tabağa doğranır, üzerine isteğe göre limonsuyu nar ekşisi ilave edilir. Ayrıca bu karışıma tuz, zeytinyağı ve yoğurt da eklenerek ebegümecinin üzerine dökülür ve servis edilir.  
  • Ebegümeci Yemeği Nasıl Hazırlanır?

ebegümeci yemeğiEbegümeci yemeği yapılacakken 4 kişi için ortalama 1 kg ebegümeci alınır, temizlenir ve suya konularak yarım saat kadar suda bekletilir. 3 orta boy soğan yemek için küp küp tencereye doğranarak içine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı salça ilave edilerek kısık ateşte 15 dk. kadar kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine doğranıp yıkanmış ebegümeci ilave edilerek 15 dk. kadar daha bu şekilde pişirilir. Bu arada 2 yemek kaşığı pirinç temizlenir ve yıkanır. Son olarak pirinç, 2 bardak su, 1 çay kaşığı tuz ilave edilerek pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirme işlemine devam edilir. Daha sonra yoğurtla birlikte servis edilir.  
  • Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Ebegümecini Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?

Ebegümecinin yemeği, salatası ve çayı hem hazırlanmalarının kolay oluşu hem de ebegümecinin kolay temin edilmesi sebebiyle tüketime uygun gıdalardır. Ebegümeci sağlık için çok faydalıdır ve yol kenarı, ormanlar, tarlalar gibi birçok yerde yetişir. Bu yüzden ebegümeci temini oldukça kolaydır.  
  • Ebegümeci Zararları Veya Yan Etkileri

Kısırlık sorunu olan yani hamile kalmakta güçlük çeken bayanların ebegümecinden uzak durmaları tavsiye edilir.

Ebegümeci Faydaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder