4 Ocak 2013 Cuma

Greyfurt Faydaları Nelerdir?

greyfurt suyuDaha önce limon faydaları, portakal faydaları ve mandalina faydaları gibi turunçgiller ailesinden olan birçok meyvenin faydasından yazılarımızda bahsettik. İşte bu yazımızda bahsedeceğimiz greyfurt da turunçgiller ailesinden bir meyvedir. Şifası bol olan bu meyve sayesinde özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklardan kurtulmak mümkündür. Aynı zamanda vücudumuza vitamin de sağlarız. Kış ayları geldi tabii, tam kışın ortasında olduğumuz şu günlerde hepimiz kendimizi soğuk havalardan korumalıyız. Özellikle çocuklar soğuklardan, ayazdan hemen etkilenir. Bu yüzden hem sıkı giyinmek hem de gıda takviyesi yapmak gerekir. Bu şifalı meyve tadı biraz ekşi olduğu için çok tercih edilmez. Fakat şifası, vücuda faydası oldukça çoktur. Eğer meyve olarak tüketemiyorsanız, marmelat, reçel yada meyve suyu olarak da tüketebilirsiniz. Yüksek vitamin içeriği sayesinde hem güç verir, hemde hastalıklara karşı dayanıklılık sağlar. Peki greyfurt faydaları nelerdir, ana vatanı neresidir, özellikleri nelerdir, greyfurt diyeti nasıl yapılmalıdır ve greyfurt yağının alkol bağımlılığı ile ilgisi nelerdir? İşte tüm bu soruların cevabı yazımızda gizlidir.

Greyfurt Meyvesinin Ana Vatanı ve Özellikleri

greyfurt faydaları

Bu şifası bol olan meyvenin ana vatanı Çin ve Hindistan olarak belirtiliyor. En çok üretildiği ülke ise Amerika Birleşik Devleti'dir. Greyfurt ağacı yapraklarını dökmez, ağacın boyu 6 metreye kadar çıkabilir. Meyvelerinin kabukları turuncu renktedir. Meyveleri dıştan aynı portakala benzer. Fakat iç kısımları portakal gibi turuncu değil kırmızıdır. Meyvelerinin çekirdekli ve çekirdeksiz olanları vardır. Meyve tadı mayhoştur. Eğer bu mayhoşluktan bir nebze kurtulmak isterseniz meyvenin kabuklarını soyup yemenizi tavsiye ederiz. Kırmızı olması sebebiyle domates gibi likopen bulundurur. Meyvelerinde sitrik asit, tartarik asit vardır. Meyve ve meyve suyu olarak tüketilmesinin yanında bu şifalı meyve, yemeklerin yapımında da pişirilirken ilave edilir. Bol miktarda C vitamini içerir. Bunun yanında B2 ve D vitaminleri de barındırır. Potasyum, kalsiyum ve magnezyum da içerir.

Greyfurt Faydaları

İçerdiği C vitamini sebebiyle herkesin de bildiği gibi kış aylarında grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmaya yardım eder. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle bu soğuk kış günlerinde mutlaka tüketmenizi öneririz. Şayet tadını ekşi buluyorsanız, meyve suyu şeklinde tüketebilir yada yemeklerinize de ilave edebilirsiniz. Kabuklarından greyfurt marmelatı yada greyfurt reçeli yapıp tüketmeniz de daha kolaydır. Kalsiyum bulundurması sebebiyle kemiklere, dişlere güç verir. Ayrıca tırnaklar ve saçları da korur. Tırnakların kolay kırılmasını engeller. Kolesterolü dengelemeye yardım eder. Kadınların başlıca hastalıklarından biri olan meme kanserine karşı da fayda sağladığı düşünülmektedir. Kan damarlarının esnekliğini arttırır. Kalp sağlığını korur, kalbe dosttur. Karaciğeri temizler ve idrar söktürür. İştahsızlık ve hazımsızlığa iyi gelir. Gut hastalığına şifa sağlar. Romatizmaya faydalıdır. Egzama ve benzeri cilt hastalıklarına ve yaralara da şifa verir. Mide rahatsızlıklarına iyi gelmesi de greyfurt faydaları arasındadır. Ayrıca cildinizi güzelleştirir ve pürüzsüzlük sağlar. Diyabet yani şeker hastalığına da iyi gelir. greyfurt portakal limon

Greyfurtu Kimler Kullanmamalıdır?

Çeşitli hastalıklara karşı ilaç kullanan kişiler bu şifalı meyveyi dikkatli tüketmelidir. Çünkü meyvenin içindeki maddeler ilaç ile etkileşime geçip vücudunuza zarar verebilir. Eğer ilaç kullanıyorsanız bu meyveyi tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda yarar vardır.

Greyfurt Diyeti ile Kilo Verebilirsiniz

Diyet yapanlar, kilo vermek isteyenlerin de adresi yine bu şifalı meyvedir. Bu meyveyi tüketerek kolaylıkla zayıflayabilir, kilo verebilirsiniz. Greyfurt diyeti yapan kişiler yemeklerden sonra bir adet greyfurt tüketebilirler. Ayrıca salatalara, kokteyllere de dahil edebilirsiniz.

Greyfurt Yağı İle Alkol Düşkünlüğünü Yok Edebilirsiniz

Greyfurt yağı da hoş kokusu ve etkileri sayesinde özelikle kozmetik sanayinde yer bulmuştur. Bu şifalı yağ diüretik bir etkiye sahiptir. Bu nedenle böbrek ve karaciğer tedavilerinde kullanılır. Alkol düşkünü olan ve tedavi olmak isteyen kişiler bolca greyfurt tüketmelidirler.

Greyfurt Faydaları Nelerdir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder