27 Ocak 2013 Pazar

Tere Otu Faydaları

Birçok kişinin dere otu ile karıştırdığı hatta varlığı ile yokluğu birçok kişi tarafından tartışılan bir bitkidir. Tere otu aslında isminden dolayı dere otu ile karıştırılır. İsim benzerliği olması bazı kişiler tarafından aynı bitki olduğunu düşündürmektedir. Fakat dere ile tere farklı bitkilerdir. Genellikle taze olarak tüketilen bir sebzedir. Yaprak kısımları salatalarda, garnitürde ve yeri geldiğinde piyazda kullanılabilir. Limon ve az miktarda zeytinyağı ile harika tatlar elde edilebilir. Salata seven kişiler için şifalı bol olan bu sebze sıkça tercih edilir. tere otuPeki tere otu faydaları nelerdir hiç düşündünüz mü? Aslında günlük hayatımızda bolca tükettiğimiz veya pazarlardan ve marketlerden kolaylıkla elde edebileceğimiz birçok bitkinin faydasını tam olarak bilmiyoruz. İşte tere otu da bu bitkilerden biridir. Kolaylıkla elde edebileceğimiz halde şifasını tam olarak bilmeyiz ve çok sık tüketmeyiz.

Terenin Faydaları Nelerdir?

Faydalarını tam olarak çok da iyi bilmediğimiz bu şifalı bitki genellikle çeşit çeşit salataların yapıldığı, yemek kültüründe bolca salataların tercih edildiği Akdeniz ülkelerinde kolaylıkla yetiştirilmektedir. Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin salata kültürünün geliştiğini hemen hemen herkes bilir. Bu ülkelerde yaşayan insanlar genellikle salata tüketmeyi çok sever. Bu yüzden de çeşitli bitkilerle çeşit çeşit salatalar hazırlarlar. İşte tere de bu bölgelerdeki salatalarda sıkça tercih edilen bir bitkidir. Ülkemizde de Ege ve Akdeniz kıyılarında bolca tüketilir. Latince ismi lepidium sativum'dur. İçeriğinde bulunan A, C ve D vitaminleri sayesinde vücuda da birçok fayda sağlaması da terenin faydalarındandır. Ayrıca tere otu kemikleri ve dişleri güçlendiren kalsiyum mineralini de bol miktarda bulundurur. Sindirim sistemini düzenler, kolay sindirime yardımcı olur. Akşam yemeklerinden sonra hazımsızlık sorunu yaşıyorsanız akşam yemeğindeki salataya bir parça bu şifalı bitkiden ilave etmenizi öneririz. Bu bitki sayesinde hazımsızlık yaşamayacaksınız ve yemekleri sindirmeniz kolaylaşacak. Stres ve yorgunluğu alması da tere otu faydaları arasındadır. tere otu faydalarıBağışıklık sisteminizi güçlendirerek kolay hasta olmanızı önler, enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır. Grip, nezle gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Özellikle balgam söktürücü etkisi bulunması da şifaları arasındadır. Kış aylarında yakalandığımız soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklar yüzünden bronşlarımız dolar ve bu bölgelerde balgam birikir. Bu yararları bol bitki sayesinde balgamdan kurtulabilirsiniz. Aslında akciğerlerle dost olması bilinen en önemli özelliğidir. Tam bir akciğer dostudur. Sigara içen kişilerin akciğerleri büyük ölçüde zarar görür. Akciğerleri koruması da tere otu faydaları arasındadır. İçerdiği B6 vitamini sayesinde hafızayı güçlendirir, zihni kuvvetlendirir. Konsantrasyon eksikliğine karşı yarar sağlar. İdrar söktürücü etkisi vardır.

Tere Otu Nerelerde Kullanılır?

Salatalarda limon suyu ile harika tatlar elde edebilirsiniz. Marul, mor lahana, havuç, roka ve tere otu gibi bitkileri birleştirip limon suyu gibi sosları ilave ederek muhteşem salatalar hazırlayabilirsiniz. İtalya gibi Akdeniz ülkelerinde hazırlanan spagetti soslarına da bu şifalı ot ilave edilmektedir. Spagettilere zeytinyağı, soğan ve sarımsak gibi sebzelerle hazırlanan sosun içine bir miktar tere otu ilave ederseniz lezzetinin siz de farkına varacaksınız. Ayrıca çorbalara, çeşitli meyve sularına da karıştırılabilir.

Tere Otu Faydaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder