21 Ocak 2013 Pazartesi

Komposto (Hoşaf) Tarifi

komposto tarifiHemen hemen herkesin büyükten küçüğe 7'den 70'e sevdiği, severek tükettiği meyveler hele bir de tatlı bir suyla birleşince herkesin daha da dikkatini çeker. Birçoğumuzun sevdiği farklı meyveler vardır. Kimimiz erik, elma, kayısı severken kimimiz ise üzüm, armut, şeftali gibi meyveleri severiz. İşte kompostolar yani hoşaflar bu sevdiğimiz, severek tükettiğimiz meyvelerin tatlı, şekerli bir suyla birleşimidir. Hem yapımı kolay hem de herkesin hoşuna giden bu lezzetli yiyeceğin içerdiği meyvesine göre vücuda sayısız faydası da vardır. Hatta o kadar çok herkes tarafından bilinir ki bu şifalı içecekle ilgili 'eşek hoşaftan ne anlar' gibi atasözleri bile yapılmıştır. Hem şifası bol hem de tarifi kolay bu leziz yiyeceğin yapımını biz de paylaşmak istedik. Yazımızda komposto faydaları ve komposto tarifi yani hoşaf yapımından bahsedeceğiz.

Komposto Malzemeleri

  • 1 kg kayısı
  • 2 bardak şeker
  • 10 bardak sukomposto-meyveleri

Komposto (Hoşaf) Tarifi Nasıl Yapılır?

İsteğe göre birçok farklı meyve seçebilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi eriği çok seviyorsanız erik, üzümü çok seviyorsanız üzüm yada elmayı çok seviyorsanız elma hoşafı yapabilirsiniz. Biz kayısı hoşaf tarifini sizlerle paylaşmak istedik. Fakat tarifimizi diğer kompostolara uygulamanız da mümkündür. Ayrıca hoşafınızı kuru kayısı kullanarak da yapabilirsiniz.
  • Büyük bir tencere seçip içerisinde 10 bardak su ile 2 bardak şekeri karıştırıp iyice kaynatın.
  • Kaynadıktan sonra daha önceden yıkadığınız kayısıları tencereye ekleyip kayısılar yumuşayana kadar kaynatın.
  • Soğuduktan sonra kayısı kompostosunu afiyetle içebilirsiniz.

Kayısı kompostosu, erik kompostosu gibi kompostoları yaparken kayısı, erik gibi sert çekirdekli meyvelerin çekirdeklerini çıkarmanıza gerek yok, zaten kaynadıktan sonra çekirdekleri kendiliğinden çıkar. Fakat kuru kayısı kullanırsanız böyle bir derdiniz olmayacaktır.

Komposto Faydaları

kuru kayısıBu şifalı içecek size serinlik vermesinin yanı sıra vücudunuza birçok fayda da sağlar. Bağırsak hareketlerini düzenlediği için sindirimi kolaylaştırır. Komposto içmek kabızlığı giderir. Kabızlığı gidermesi sebebiyle basur yani hemoroid tedavisinde de kullanılabilir. Mide rahatsızlıkların tedavisinde önemli bir rol oynar. Özellikle ülser gibi tedavisi zor, rahatsızlık verici hastalıklara şifa sağlar. Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlaması da komposto faydaları arasındadır. Kalbi korur, kalp ile dosttur. Hoşaf yani komposto cilt bakımı için bire birdir. Güzel bir cilde kavuşmak ve harika görünmek istiyorsanız mutlaka bu şifalı içeceği tüketmelisiniz. Kansere karşı koruyucu bir etkisi vardır. İçinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde vücuda güç kazandırır. Zihinsel yorgunluğu giderir. Kayısı kompostosu astıma iyi gelir. İştah açar. Komposto kışın soğuk günlerinde güç verir ve sizi hastalıklara karşı korur. Bunun sonucunda da grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına yakalanma oranınız azalır. Şifası herkesçe bilinen kompostonun sadece suyunu içmek değil, içindeki meyvelerin posasını yemek de çok önemlidir. Mutlaka bu şifalı yiyecekte bulunan posaları da tüketin.

Komposto (Hoşaf) Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder