17 Ocak 2013 Perşembe

Meyan Kökü Faydaları

meyan kökünün faydalarıÇoğumuzun adını duyduğu ama faydalarını tam olarak bilmediği bitkilerden biridir. Aslında yöre yöre çeşitli illerde farklı isimlerle anılır ve bu isimle bilinir. Meyan kökü aslında hepimizin evinden eksik etmediği, köklerini tükettiğimiz ve faydalarını bilmemiz gereken bitkilerden biridir. Bizimde yazımızda bu şifalı bitkiden bahsetmemizin sebeplerinden biri hem içinde birçok tıbbi açıdan yararlı madde bulundurması hem de tüm dünyanın bu bitkiden tıpta yararlanmasıdır. Yurt dışında birçok ülkede tedavi amaçla kullanılır. Kök kısımları kullanılmasının yanı sıra çayı yapılarak da tüketilebilir. Siz de evinizde mutlaka bu şifalı bitkiyi bulundurmalı ve faydalarından yararlanmalısınız. Yazımızda meyan kökü nedir, diğer isimleri nelerdir, özellikleri nedir, meyan kökü faydaları ve  zararları nelerdir gibi konulardan bahsedeceğiz.

meyan köküMeyan Kökü Nedir, Diğer İsimleri ve Özellikleri Nelerdir?

Ülkemizin daha çok Anadolu kesiminde yetişen bu şifalı bitki dünya üzerinde de birçok ülkede yetiştirilir ve kullanılır. Latincesi glycyrrhyza glabra olan bitki ülkemizde çeşitli yörelerde farklı isimlerle anılır. Biyam, piyam, mayan, boyam, tatlıkök gibi birçok isimle anılan meyan kökü, Doğu illerimizde çokça bilinir ve kullanılır. Özellikle Güney Avrupa'daki birçok ülkede, Asya'da, Kuzey Amerika, Güney Amerika'da, Çin'de ve eski Yunan uygarlıklarında çok uzun yıllardan beri tüketilmekte ve kullanılmaktadır. Kullanılan yaklaşık 20 farklı türü vardır. Bitkinin kök kısımları tüketilir, çayı yapılır. Bitkinin üzerinde lila, mor renkte çiçekler vardır.

Meyan Kökünün Faydaları Nelerdir?

meyan kökü çayıBirçok kişinin yakındığı peptik ülsere karşı koruma sağlar. Böbrek üstü bezi hastalıklarına karşı kullanılması da meyan kökü faydaları arasındadır. Hormonal dengesizliklere karşı kullanılabilir. Karaciğeri korur. Kışın sıkça karşılaştığımız hastalıklardan olan soğuk algınlığı, grip, nezle, bronşit, balgam oluşması gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarına karşı şifa sağlar. Kışın sık sık karşılaştığımız ses kısıklığına karşı da koruma sağlar. Dalak, böbrek ve karaciğere fayda sağlar. Vücudu toksinlerden korur. Antimikrobiyal, antioksidan ve tonik özellikleri vardır. Gut hastalığına karşı da kullanılabilir. Ferahlatıcı ve rahatlatıcı etkisi vardır. Vücuttaki çıbanlar ve yaraları iyileştirir. Sindirim sistemini rahatlatır, hazımsızlığı ve kabızlığı önler. Mesane taşlarına ve idrara çıkma zorluğuna karşı tüketilebilir. Ağzınızda çıkan aftlar için gargara yapmak suretiyle kullanabilirsiniz. Egzama için jel haline getirilerek kullanılır. Adet dönemi veya menopoz sorunlarına fayda sağlayabilir. Yapılan araştırmalarda kolon ve meme kanserine karşı koruma sağladığı görülmüştür. Polistik over sendromu rahatsızlığı çekenler de bu şifalı bitkiyi tüketmelidir. Kronik yorgunluğa fayda sağlaması da meyan kökünün faydaları arasındadır. Tüberküloz, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara karşı da kullanılabilir.

Meyan Kökü Çayı Nasıl Hazırlanır?

Meyan kökü çayı yapılarak da tüketilen bir bitkidir. İki bardak su içinde bir tutam bitki su ile kaynatılır ve soğuduktan sonra içilir. Peki meyan kökü çayı ne zaman içilmelidir yada günde kaç kez içilmelidir? Çayı açken veya yemeklerden sonra tüketebilirsiniz. Öğle yemeği ve akşam yemeğinden sonra bir bardak içilebilir.

meyan kökü faydalarıMeyan Kökü Zararları

Bu şifalı bitkinin faydaları kadar zararları da bulunabilir. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki her bitkinin fazlası zarardır ve bu şifalı bitkinin de aşırı kullanımı zarar verebilir. Ayrıca bazı durumlarda, bazı kişilerin kullanmaması gerekir. Gebelik yani hamilelik sırasında ve emziren bayanların kullanmamasını tavsiye ederiz. Anemi yani kansızlık hastalığı bulunanlar ile hipertansiyon yani yüksek tansiyon hastaları kullanmamalıdır. Çocukların da tüketmemesini tavsiye ederiz. Meyan kökü fazla miktarda tüketilirse yüksek tansiyona yada baş ağrısına sebep olur.

Meyan Kökü Faydaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder