30 Ocak 2013 Çarşamba

Turp Faydaları Nelerdir?

turpHer mevsimin olduğu gibi kış aylarının da kendine özgü meyve ve sebzeleri vardır. Havuç, turp, pırasa, lahana, ıspanak gibi sebzeler kışa özgü sebzeler iken, elma, portakal, mandalina ve ayva gibi meyveler ise kışa özgü meyvelerdir. Bahsettiğimiz bu sebzelerin kimisinden salata yaparken kimisinden ise leziz ve şifalı yemekler yaparız. Meyveler ise akşam yemeklerden sonra yediğimiz şifalı meyvelerdendir. Tüm bu meyveleri ve sebzeleri pazarlarda, manavlarda, marketlerde kolaylıkla bulabilir ve satın alabiliriz. İşte turp da bu şifası bol ve kolaylıkla elde edebileceğimiz sebzeler arasındadır. Hele ki bu şifalı meyvenin havuç ve mor lahana ile birleştirilerek elde edilen salatası tam bir kış salatasıdır. Yemeklerin yanında enfes bir lezzet elde etmenin yanında vücudumuza da fayda kazandırmış oluruz. Peki bu sebzelerden turp faydaları ve şifası nedir?

Turp Faydası Nedir?

Şifaları oldukça bol olan bu bitkinin latince adı raphanus sativus'tur. Ayrıca beyaz turplara kestane, siyahlara bayır turpu ve küçük kırmızı olanlara ise fındık turpu denir. Ev hanımları genellikle küçük olanları tercih eder. Salata yapımında bu çeşit bolca kullanılır. turp faydalarıÜlkemizde de üretimi yapılan bu şifalı bitki, birçok ülkede üretilir. Ülkemizdeki kültürde genellikle salata şeklinde tüketilmesine rağmen, diğer bazı ülkelerde pişirilerek de tüketilebilir. Çin, Japonya ve Yunanistan gibi birçok ülkede ise çok eski zamanlardan beri faydalarından yararlanılmaktadır. Bol miktarda C vitamini içerir. Demir, magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Turp, kök kısımları tüketilen bir sebze türüdür. Tiroit bezine fayda sağlaması da turp faydaları arasındadır. Antioksidan içerir. Böbrek taşlarının oluşumunu önler. Nefesinizin kötü kokmasından mı şikayet ediyorsunuz? Bu şifalı bitki kötü nefese karşı da iyi gelir. Regl yani adet sancılarına karşı da ağrı kesici özellik gösterir. Turp ağrıları dindirir, bu dönemin rahat atlatılmasını sağlar. Ferahlık verir, depresyona iyi gelir. Karaciğer ve safra kesesi gibi organlara fayda sağlar. Grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarından korunmanız da artık çok kolaydır. Kış hastalıklarına karşı koruma sağlaması da turp faydaları arasındadır. İştah açıcı özelliği de vardır. Romatizma ağrılarına da iyi gelir. turp salatasıÇeşidine göre acı tadı olanlar olabilir. Fakat üzerine limon suyu ilave edildiğinde tadı bir parça olsun tatlılaşır. Sindirim sistemini düzenler. Sindirimi rahatlatır, hazmı kolaylaştırır. Doğal bir antibiyotiktir. Böbrekleri temizler. Kansere karşı koruma sağlar. Lekesiz, parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip mi olmak istiyorsunuz? Adresiniz yine turp bitkisidir. Bu şifalı bitkiyle harika bir cilde kavuşabilirsiniz.

Turp Zararları

Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi turp bitkisinin de fazlası zarardır.Mide rahatsızlığı olanlar çok fazla tüketmemelidir. Mideye daha çok zarar verebilir.

Turp Faydaları Nelerdir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder